Len - látka pro letní dny

Vytvořeno01.05.2015

Lněné látky známe všichni a pěkné lněné kalhoty, sukně, nebo saka jsou na léto pravou volbou. Lněné oblečení je krásně vzdušné, chladivé a pokud najdete len s úpravou, tak se zbavíme i nežádoucího mačkání.

Len patří mezi nejstarší textilie z vláken, které se již pěstovali na počátku 7 tisíciletí před n.l. v Mezopotámii na provazy, sítě, ale později i na tkaniny. Odtud se pěstování lnu rozšířilo do Egypta, Persie, středomoří a Indie. V Evropě je první nález lněných výrobků ve Španělsku a to o 4 tisíce let později. V roce 1770 vydala Marie Terezie patent na pěstování lnu a jeho předení. V dnešní době se len pěstuje v podhorských krajinách a k nám je dovážen např.: z Polska a Číny.

Len je jednoletá rostlina, která musí být vyseta velice hustě, aby si zachovala tenké lodyhy. Květy lnu jsou v modré barvě květního obalu s pěti lístky kališními a pěti lístky korunními. Květy lnu dozrávají do pětipouzdrové tobolky různých velikostí a tvarů se semeny v hnědé barvě. Nejčastěji se pěstuje len olejný, len olej-přadný – převážně se pěstuje pro olej ze semen, ale i pro vlákno a len přadný – stonek, ze kterého se len dostává je dlouhý až 1m.

Len se sklízí v době po zežloutnutí listů a jejich opadnutí. Při sklizni se len vytrhává i s kořeny a nechává se na poli ležet, aby stonky ztuhly. Po tomto procesu se len rosí, namáčí a dochází k hnilobnému procesu, při kterém se odděluje dřevnatá část stonku. Po tomto procesu se musí len sušit a lámat. Při lámání odpadá dřevotříska, která se nazývá Pazdeří. Dále se len potírá a valchuje a odpadají krátká vláken koudel, která se používají na vodo-instalační ucpávky.

Lněná vlákna se skládají z 28% celulózy a dále obsahují pektiny a vosky. Pod mikroskopem len poznáme podle příčné rozšířeníny, která připomíná stéblo trávy s kolínkem. Pokud nemáte k dispozici mikroskop je možné len poznat i pomocí spalovací zkoušky. Lněné látky hoří pomaleji jak bavlna, díky dřevnatějšímu prostoupení a zápach je po hořícím papíru. Popel po hoření je tmavě šedý.

Typickou vlastností lnu je jeho mačkavost, které se dá pomocí speciální úpravy – kotonizace částečně zabránit. Kotonizace je zbavlnění lnu, kdy se vlákna rozřežou na délku bavlněných vláken a spřádají se jako bavlna. Mezi další vlastnosti lnu patří menší srážlivost jak u bavlněných látek, dobrá savost vody a chladivost.

 Jaké má len vlastnoti?

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Barevná stálost dobrá barevná stálost 4
Savost, absorbce vysoká absorbce 4
Pevnost v tahu vysoká pevnost v tahu 4
Odolnost vůči plísni a bakteriím přirozená odolnost vůči plísni a bakteriím 4
Estetický dojem matný povrch s texturou 3
Odolnost vůči opotřebení střední odolnost vůči opotřebení 3
Odolnost vůči chemikáliím střední odolnost vůči chemikáliím 3
Pocit na omak mírně drsný na dotek 2
Přilnavost k povrchu nízká přilnavost 2

 

Jak se len šije a jak s ním pracovat

Co použít za šicí pomůcky (jehly, nitě, šicí stroje)

Lněnou látku lze snadno šít, ale vyžaduje specifické nástroje pro lepší výsledky. Pro ruční šití doporučujeme používat ostřejší jehly s delším okem, zatímco pro šicí stroje se hodí jehly s kulatým hrotem. Lněná nebo bavlněná nit je nejlepší volbou pro šití lněných materiálů. Při použití šicího stroje nastavte správnou napětí nitě.

Jak pracovat se lnem (stříhání, šití, lepení)

Při stříhání lněné látky je důležité používat ostré nůžky a postupovat opatrně, aby se předešlo posunutí materiálu. Při šití je třeba pracovat s nižší rychlostí a používat jednoduché stehy. Lepení lněných tkanin se nedoporučuje, protože lepidlo může zanechat viditelné stopy.

Jak udržovat len

  • Praní 

Lněná látka vyžaduje jemné praní. Doporučuje se prát při nízkých teplotách (30-40 °C) a používat jemný cyklus. Pro udržení kvality materiálu a barvy používejte šetrné prací prostředky bez bělidla.

  • Žehlení 

Lněné materiály se snadno pomačkají, proto je žehlení důležité. Žehlete při střední teplotě s použitím páry a vždy na vlhké tkanině. Pro ochranu látky můžete použít i žehlící podložku nebo kus bavlněné látky.

  • Sušení 

Sušení lněné látky by mělo být prováděno přirozeně. Vyhněte se sušičce, která může látku poškodit. Ideální je sušení na sušáku nebo venku ve stínu, aby se zabránilo vyblednutí barvy.

S jakými látkami kombinovat len

Len se snadno kombinuje s různými druhy materiálů, jako jsou bavlna, hedvábí nebo viskóza, aby se vytvořily unikátní a zajímavé textury a vzhledy. Můžete kombinovat lněné látky s barevnými i neutrálními odstíny, což vám umožní vytvářet různorodé kombinace podle vašeho vkusu. Povrchové úpravy jako je potisk, výšivky nebo aplikace lze také použít na lněných materiálech, aby se dosáhlo zajímavých efektů a zdůraznilo se jejich přirozená krása.

Co ušít ze lnu

Len je vhodný pro vrstvení v oděvním průmyslu, jelikož se jedná o prodyšný a lehký materiál. Vrstvení může zahrnovat kombinaci lněných vrchních oděvů s hedvábnými nebo bavlněnými halenkami, což přináší komfort a sofistikovaný vzhled. Detaily jako jsou krajky, lemování nebo třásně mohou být přidány k lněným oděvům, aby byl jejich design ještě zajímavější. Dekorace na lněných materiálech mohou zahrnovat výšivky, aplikace nebo potisky, které dodají oděvům jedinečný a osobitý styl.

Jaké je zpracování lnu a jeho výroba

Suroviny a zdroje

Len je přírodní materiál získávaný z rostliny nazývané lýko. Zdroje lnu jsou obnovitelné, což z něj dělá ekologicky šetrný materiál. Syntetické a recyklované varianty lnu nejsou běžně k dispozici, protože hlavní přitažlivostí lnu je jeho přirozenost a tradiční charakter.

Postup výroby

Výroba lněné tkaniny zahrnuje několik kroků, jako je sklizeň rostlin, zpracování vláken, předení, tkaní nebo pletení a barvení. Tkaní je nejběžnější způsob zpracování lnu, ale pletené lněné tkaniny nejdou výjimkou a nabízejí větší pružnost a pohodlí. 

Kontrola kvality a bezpečnost

Kontrola kvality a bezpečnost lněných tkanin zahrnuje dodržování norem, certifikací a ekologických dopadů. Některé značky nabízejí certifikovaný organický nebo fair trade len, který zajišťuje šetrnější a sociálně odpovědnější produkci. Ekologický dopad lnu je relativně nízký díky jeho přirozeným zdrojům a způsobům zpracování.

Technologické inovace zpracování

I když len je tradiční materiál, neustále se vyvíjí díky technologickým inovacím, jako jsou inteligentní textilie, 3D tisk a nanotechnologie. Inteligentní textilie mohou zahrnovat lněné tkaniny s integrovanými senzory nebo elektronikou pro zlepšení pohodlí a funkčnosti. 3D tisk umožňuje vytváření složitých tvarů a struktur z lněných materiálů. Nanotechnologie mohou být použity k vylepšení vlastností lnu, například zvýšení odolnosti vůči vodě, špíně nebo mikroorganismům.

Ekologický dopad a udržitelnost

Len je považován za ekologicky šetrný materiál, protože pochází z obnovitelných zdrojů a má relativně nízký dopad na životní prostředí.

Výroba lnu je udržitelná díky minimálním požadavkům na vodu a pesticidy. Len se často pěstuje v oblastech s přirozeným zavlažováním, což snižuje potřebu umělého zavlažování. Navíc, rostlina lnu má vysokou míru zisku vlákna, což znamená, že z jedné rostliny lze získat velké množství vláken.

Recyklace 

Lněné tkaniny lze recyklovat, což přispívá k jejich udržitelnosti. Recyklace lnu zahrnuje sběr a zpracování použitých lněných tkanin a přepracování vláken na nové textilie nebo výrobky. Recyklovaný len může být také smíchán s jinými materiály, jako je bavlna, aby vytvořil směsi s novými vlastnostmi a funkcemi.

Pracovní podmínky

Výroba lnu by měla zajistit spravedlivé pracovní podmínky pro zemědělce a dělníky, kteří se podílejí na zpracování a výrobě tkanin. To zahrnuje poskytování důstojné mzdy, zajištění bezpečných pracovních podmínek a respektování práv pracovníků.

  • Fair trade

Někteří výrobci a značky nabízejí fair trade len, který zajišťuje, že produkce lnu je sociálně odpovědná a spravedlivá. Fair trade certifikace zajišťuje, že zemědělci a dělníci získávají spravedlivou cenu za své produkty a že dodavatelské řetězce jsou transparentní a udržitelné.

  • Cruelty-free

Lněné tkaniny jsou cruelty-free, což znamená, že nejsou spojeny s týráním zvířat nebo jejich vykořisťováním. Jelikož je len rostlinný materiál, jeho produkce nevyžaduje žádné živočišné produkty ani nezpůsobuje utrpení zvířat. Tímto způsobem je len vhodným materiálem pro ty, kteří se zajímají o etickou a cruelty-free módu.

foto:google.com

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení