Žebrované náplety 2:2 na rukávy i bundy

Vytvořeno02.03.2016

Máme doma ve skříni oblíbenou mikinu, bundu, vestu, nebo Vaše děti krásnou kombinézu, ale při zvednutí rukou, už to není co to bývalo? Rukávy jsou o něco kratší, táhne nám na holá záda, nebo jejich konce jsou nevzhledné a potřebují rychlou nápravu. Na tyto rychlé opravy máme náplety, které se hodí na prodloužení oblíbeného kousku v šatníku, nebo jeho ozvláštnění.

Co je náplet a jak se vyrábí

Náplet nebo-li patent je kruhová pletenina, která je pletena na okrouhlých pletacích strojích v jednom kuse ve tvaru hadice. Okrouhlé pletací stroje mají jazýčkové jehly seřazeny do kruhu vedle sebe, pohybujících se jednotlivě jedna po druhé v drážkách válce, který se neustále otáčí. Dochází k pohybu jehel směrem nahoru a dolů a přiváděna nit je zachycena hlavičkou jehly. Přiváděnou nití je vytvořeno očko, kterým je provléknuta hotová pletenina. Na okrouhlých pletacích strojích je možné nastavit mechanicky, nebo elektronicky vzorování, díky kterému pletenina dostane nový působivý vzhled.

e-shopu naleznete elastické bavlněné náplety 2:2 v šíři 2x35cm a ve složení 95% bavlna a 5% lycra s pružností do směru osnovy a útku s viditelným žebrováním. Nové žebrované náplety máme v široké škále 27 barev, kde si každý vybere tu pravou barvu pro sebe.

Na co použít náplety

Náplety nemusíme použít pouze na prodloužení rukávů, ale i na dozdobení šitého oblečení. Dobře se využívají na spodní pásy k oblečení, na pružné lemy ke kalhotám, na spodní okraje nohavic a pracovní oděvy. Široké využití nají na oblečení pro malé dětí, které z něho brzy vyrostou a oblečení jim déle vydrží a příjemné lemy je nikde netlačí. Díky lemům z nápletu nám již nebude táhnout na záda, ruce, nohy a naše oblečení při zvolení správné barvy, může získat na originalitě a praktičnosti. Náplety je možné stylově kombinovat s jednobarevnými a vzorovanými teplákovinami ve stejných či odlišných barvách.

Jak s nápletem pracovat

Náplet, nebo také patent, je typ materiálu, který vyžaduje specifické nástroje pro šití. Je důležité používat správnou jehlu - pro náplety jsou vhodné jehly s kulatou špičkou, které neprorážejí vlákna, ale procházejí mezi nimi.

Co se týče nití, doporučuje se používat středně silné nitě, které jsou odolné, ale zároveň nejsou příliš těžké pro materiál.

Pokud jde o šicí stroje, doporučuje se používat stroj s volným ramenem, který umožňuje jednodušeji šít kulaté části, jako jsou rukávy nebo okraje.

Zpracování materiálu náplet/patent

Při stříhání nápletu je důležité pracovat opatrně a s precizností. Vlákna v nápletu jsou volně splétaná, takže mohou snadno začít třepit, pokud jsou řezány hrubě.

Pokud jde o šití, náplet je elastický, což může být výzvou. Je vhodné použít steh, který je flexibilní a umožňuje pohyb materiálu, jako je například zikzak nebo speciální steh pro stretch materiály.

Lepení nápletu obecně není doporučováno, protože to může omezit jeho přirozenou elasticitu a zhoršit výsledný vzhled a pohodlí oděvu.

Údržba a zacházení s látkou náplet/patent

  • Praní nápletu/patentu

Náplet obecně snese praní v pračce, ale je vhodné jej prát na jemném programu a při nižší teplotě, ideálně okolo 30°C. Vyhněte se použití agresivních pracích prostředků.

  • Žehlení nápletu/patentu

Žehlení nápletu může být trochu složitější. Materiál by měl být žehlen na nižší teplotu, nejlépe s použitím páry. Proti přílišnému tahu a pro přesnější žehlení lze použít žehlící podložku.

  • Sušení nápletu/patentu

Po praní by měl být náplet sušen přirozeným způsobem, ideálně na sušáku. Použití sušičky by mělo být omezeno, protože může způsobit zbytečné poškození a zkrácení životnosti materiálu.

Kombinace nápletu s jinými materiály

Náplet je velmi univerzální materiál, který se snadno kombinuje s mnoha jinými textiliemi. Jeho neutrální textura a výrazné barvy ho činí ideálním pro mixování a párování s různými texturami a odstíny. Může být kombinován s hladkými materiály, jako je hedvábí nebo satén, pro kontrastující efekt. Náplet také dobře harmonizuje s těžšími látkami, jako je denim nebo manšestr.

Vzhledem k tomu, že náplet je měkký a ohebný materiál, lze ho snadno použít pro různé povrchové úpravy. Například, nápletové dekorace na manšestrové bundě mohou vytvořit zajímavý kontrast a dodat výrobku jedinečný vzhled.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení