Vesele dětské šaty: inspirace a návod, jak si ušít.

Vytvořeno21.08.2015

První školní den je zvláštní příležitost pro malé školáky a jejich rodiče. V článku se dozvíte, jak ušít krásné a originální šaty s dlouhým rukávem a kanýrem pro malé princezny, aby zazářily. Návod obsahuje postup, materiály a nápady na ozdoby pro různé styly, včetně tradičního moravského, moderního minimalistického, klasického retro a romantického. V článku také najdete alternativní vzory a barevnosti, vhodné pro různé příležitosti a situace. Ušijte svému dítěti šaty na míru a udělejte první školní den nezapomenutelným! Navíc se dozvíte, jak ušít další doplňky ze stejné látky, jako jsou taška na školní potřeby, nákrčník, čelenka, rukavice nebo pouzdro na brýle, aby byla sada úplně kompletní a harmonická.

Dětské šaty s dlouhým rukávem a kanýrem v dolním kraji

Na šatičky budeme potřebovat:

střih střihová příloha časopisu Stitched by you

bavlněnou látku se vzory

nit

Postup:

  1. nejprve si připravíme střih, který nalezneme ve střihové příloze časopisu

  2. připravený střih si vystřihneme, přeměříme a přiložíme na vysráženou látku složenou lícem k líci

  3. na látku si obkreslíme střih a přidáme na švy

  4. nejprve si na předním díle olemujeme výstřih buď koupeným šikmým proužkem, nebo ustřiženým z bavlněné látky

  5. na líc nařaseného předního dílu našijeme sedlo. Vzniklý šev začistíme a sežehlíme směrem dolů

  6. na zadní díl našijeme lícem k líci sedlo, šev začistíme a sežehlíme směrem dolů

  7. v dalším kroku si sešijeme náramenice, které si na sebe položíme lícem k líci, sešijeme a sežehlíme směrem do zadního dílu

  8. rukáv si našpendlíme do průramku a všijeme, šev začistíme

  9. lícem k líci si na sebe položíme přední a zadní boční šev, rukáv a sešijeme za přídavky na švy, začistíme a sežehlíme směrem do zadního dílu

  10. průkrčník si olemujeme šikmým proužkem a na obou koncích si necháme dlouhé provázky pro ozdobné zavázání

  11. spodní okraj rukávu si začistíme, otočíme směrem do rubu a prošijeme

  12. pokud na rukávech chceme udělat ozdobný volán, v místě volánu našijeme gumičku, která nám rukáv stáhne do požadované šíře

  13. na spodní okraj šatů si přišijeme lícem k líci volán, který jsme si ustřihli podle střihu

  14. našitý volán začistíme a sežehlíme směrem nahoru a šev můžeme ozdobně prošít

  15. spodní okraj volánu začistíme, zahneme do rubu a prošijeme

  16. celé šaty ještě jednou vyžehlíme

Krásné bavlněné šaty na první školní den máme ušité. Teď už pouze, aby malý školáci vykročily pravou nohou a po celý rok se jim ve školních lavicích dařilo.

Originální varianty šatů pro malé princezny

Šaty s dlouhým rukávem a kanýrem pro první školní den

Pro první školní den můžete ušít krásné bavlněné šaty s dlouhým rukávem a kanýrem v dolním kraji. Tyto šaty jsou ideální pro malé princezny, které chtějí zazářit ve své třídě. Šaty můžete zdobit podle stylu, který nejlépe odpovídá dětské osobnosti.

Varianta šatů s jednoduchým střihem pro začátečníky

Jednoduché šaty s kulatým výstřihem a záševky jsou ideální variantou pro začátečníky, kteří se teprve učí základní techniky šití. Tento střih je vhodný pro děti, které si chtějí vyzkoušet šití pod dohledem dospělých nebo pro rodiče, kteří hledají snadno zvládnutelný projekt.

Varianta složitějších šatů pro zkušenější švadleny

Složitější varianta šatů s asymetrickým límcem a vícevrstvou sukni je vhodná pro zkušenější švadleny, které se nebojí vyzkoušet nové techniky a střihy. Tento střih je ideální pro speciální příležitosti nebo slavnostní události, kdy děti chtějí vypadat elegantně a originálně.

Návrhy na originální ozdoby a doplňky podle stylu

Tradiční moravský styl

  1. Korálkové ozdoby: Vytvořte z korálků nádherné ozdoby, které můžete přišít na šaty, rukávy nebo límec. Moravské vzory a barvy dodají šatům jedinečný vzhled.
  2. Výšivky: Moravské motivy můžete také vyšít přímo na látku, což dodá šatům tradiční a osobitý vzhled.
  3. Stuhy a mašličky: Použijte barevné stuhy a mašličky na ozdobení šatů, zejména na ramínka, záda nebo spodní část šatů.

Moderní minimalistický styl

  1. Geometrické aplikace: Z látkových zbytků můžete vytvořit jednoduché geometrické tvary a ty přišít na šaty pro moderní a minimalistický vzhled.
  2. Kontrastní detaily: Použijte kontrastní látku na límec, rukávy nebo kapsy, což dodá šatům zároveň jednoduchost i originalitu.
  3. Barevné zipy: Zkuste použít barevné nebo ozdobné zipy jako zajímavý prvek na šatech, například na záda nebo na kapsách.

Klasický retro styl

  1. Krajky a volány: Přišijte na šaty krajky nebo volány, které dodají klasický a elegantní vzhled. Můžete je umístit na límec, rukávy nebo spodní okraj šatů.
  2. Ozdobné knoflíky: Použijte ozdobné knoflíky s retro motivy a přišijte je na šaty, například na ramínka nebo záda.
  3. Nášivky s retro motivy: Zkuste najít nebo vyrobit nášivky s retro motivy a přišijte je na šaty jako originální a stylový doplněk.

Romantický styl

  1. Květinové aplikace: Vytvořte z látkových zbytků květinové aplikace, které můžete přišít na šaty, což dodá romantický a něžný vzhled.
  2. Perly a korálky: Použijte perly a korálky na ozdobení šatů, zejména na límec, rukávy nebo ramínka.
  3. Stuhy a mašličky: Přidejte na šaty stuhy a mašličky ve světlých a romantických barvách, které podtrhnou něžnost.

Alternativní vzory a barevnosti pro šaty s dlouhým rukávem a kanýrem

Šaty s veselými dětskými motivy

Pro malé princezny, které milují zvířátka, květiny nebo jiné veselé motivy, můžete vybrat látku s takovými vzory. Tyto šaty s dlouhým rukávem a kanýrem budou vhodné pro běžné dny ve škole, kdy si děti chtějí užít zábavu a pohodlí.

Šaty s proužky a geometrickými vzory

Pro ty, kteří preferují jednoduchost a geometrické tvary, můžete zvolit látku s proužky, kosočtverci nebo jinými geometrickými vzory. Tento styl šatů bude vhodný pro různé příležitosti, od běžných dnů ve škole až po návštěvu divadla nebo jiné kulturní akce.

Šaty s pastelovými barvami

Pokud má malá princezna ráda jemné a něžné barvy, zvolte látku v pastelových odstínech, která dodá šatům romantický a elegantní vzhled. Tyto šaty budou ideální pro slavnostní akce, jako jsou narozeninové oslavy, svatby nebo jiné rodinné události.

Šaty s etnickými vzory

Pro děti, které mají rády cestování a poznávání nových kultur, můžete zvolit látku s etnickými vzory a motivy. Tyto šaty s dlouhým rukávem a kanýrem představují směs kultur a tradic, které malé princezně umožní cítit se jako součást velkého světa.

 

Benefity různých materiálů látek pro šaty

  • Bavlna: Bavlněná tkanina je prodyšná, pohodlná a měkká na dotek. Je ideální pro dětské šaty, které se nosí během teplých dnů nebo ve škole, kde je potřeba pohodlí.
  • Flanel: Flanelové šaty poskytují teplo a měkkost, což je ideální pro chladnější počasí. Jsou vhodné pro zimní měsíce nebo pro děti, které tráví čas venku v chladném počasí.
  • Vlna: Vlněné šaty jsou hřejivé a odolné, což je ideální pro chladnější období. Mohou být vhodné pro venkovní aktivity nebo pro děti, které tráví čas v chladném prostředí.
  • Mohér: Mohérové šaty jsou luxusní, teplé a odolné. Jsou ideální pro speciální příležitosti nebo slavnostní události, kdy je potřeba elegance a komfortu.
  • Hedvábí: Hedvábné šaty jsou lehké, jemné a elegantní. Jsou vhodné pro slavnostní akce, jako jsou svatby nebo narozeninové oslavy.
  • Len: Látky z lnu jsou prodyšné, odolné a příjemné na dotek. Jsou vhodné pro letní měsíce nebo pro děti, které tráví hodně času venku.

Na jaké příležitosti se hodí šaty

Na školní výlet nebo do přírody

Pro výlety do přírody nebo školní exkurze si můžete ušít šaty z pevnějšího materiálu, který bude odolnější vůči nečistotám a oděrům. Můžete zvolit veselé motivy, které podtrhnou hravost dětí, nebo jiné vzory vhodné pro venkovní aktivity.

Na taneční kurz nebo ples

Pro slavnostní příležitosti, jako jsou taneční kurzy nebo plesy, zvolte šaty z luxusního materiálu, jako je hedvábí, satén nebo samet. Šaty mohou mít zdobený límec, volány, krajkové detaily nebo jiné ozdoby, které dodají šatům eleganci a sofistikovanost.

Na narozeninovou oslavu nebo rodinnou událost

Pro narozeninové oslavy nebo rodinné události si můžete ušít šaty s barevnými vzory a motivy, které vyjadřují radost a štěstí. Můžete zvolit látku s květinovými, geometrickými nebo jinými veselými vzory, které budou ladit s oslavou a vytvoří nezapomenutelný zážitek pro malou princeznu.

Na sportovní akce nebo soutěže

Pro sportovní akce nebo soutěže si můžete ušít šaty z odolného, prodyšného a pohodlného materiálu, jako je například bavlna nebo polyester. Šaty mohou mít sportovní prvky, jako jsou číslice, proužky nebo jiné motivy, které vyjadřují soutěživost a týmového ducha.

Nápady co ušít ze stejné látky

  • Taška pro školní potřeby - z bavlněné látky se vzory, která byla použita pro šaty, můžete ušít také praktickou tašku pro školní potřeby. Taška může být doplněna malými kapsičkami pro uložení drobností a uzavíratelná na zip nebo suchý zip. Tímto způsobem bude mít dítě stylovou a originální sadu pro svůj první školní den.
  • Nákrčník - ušijte z téže látky nákrčník, který poskytne malé princezně ochranu před chladem během chladnějších dnů. Nákrčník může být doplněn o stahovací šňůrku nebo suchý zip pro snadné nasazení a sundání.
  • Čelenka nebo mašlička do vlasů - z bavlněné látky se vzory můžete ušít také čelenku nebo mašličku do vlasů, která bude skvěle ladit se šaty a dokonale doplní celkový outfit malé princezny. Čelenka může být opatřena gumičkou pro snadné nasazení a pohodlné nošení.
  • Rukavice nebo návleky na ruce - pokud chcete, aby byla sada úplně kompletní, můžete ušít také rukavice nebo návleky na ruce ze stejné látky se vzory. Rukavice nebo návleky poskytnou ochranu rukám před chladem a zároveň budou stylovým doplňkem k šatům.
  • Pouzdro na brýle - pro děti, které nosí brýle, můžete ušít stylové a praktické pouzdro na brýle ze stejné látky se vzory. Pouzdro může být vyztuženo pro lepší ochranu brýlí a uzavíratelné na zip nebo suchý zip.

Vytvořením těchto doplňků a oblečení ze stejné látky, stejné barvy nebo stejného vzoru jako šaty vytvoříte harmonickou a originální sadu, která potěší nejen malé princezny, ale také jejich rodiče. Navíc budou mít děti možnost kombinovat jednotlivé kousky podle svých představ a nálad

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení