Kapsář: návod, jak si ušít.

Vytvořeno26.01.2015

Kapsář je praktickým pomocníkem při úklidu, shromažďování a třídění různých věcí. Může být použit v dětském pokojičku, v domácnostech, ale také například v šatnách či obchodech a dílánách. S pomocí jednoduchého návodu si můžete snadno ušít svůj vlastní kapsář a přirom využít své šicí dovednosti.

Návrhy na zdobení kapsáře

Zbytky látek se často po ušití projektu hromadí a nevíme, co s nimi. Proto přinášíme návrhy na to, jak zbytky látek využít a originálně zdobit kapsář.

Tradiční moravský styl:

Pro tento styl se hodí vybírat látky s tradičními moravskými motivy. Můžeme použít například krajky, nášivky s lidovými motivy, nebo malé umělé květiny a rostliny. Tyto doplňky by se měly vybírat v jemných barvách a odstínech, aby nebyly příliš výrazné a příliš se neodchýlily od tradičního stylu.

Moderní minimalistický styl:

Pro minimalistický styl se hodí použít jednoduché doplňky, které dodají kapsáři jemný a decentní vzhled. Například můžeme použít nášivky nebo malé kovové knoflíky ve stejné barvě jako kapsář, nebo doplnit kapsář látkou s jednobarevným motivem.

Klasický retro styl:

Pro retro styl se hodí používat nášivky, nápisy nebo aplikace s retro motivy, například malé vintage automobily, nebo malé motivy z 50. a 60. let. Můžeme také použít kovové knoflíky a nášivky s retro motivem.

Romantický styl:

Pro romantický styl se hodí použít krajky, stuhy, perly a korálky. Tyto doplňky by měly být v jemných barvách a měkkých odstínech, aby se dokonale hodily k romantickému stylu. Můžeme také použít květinové aplikace, umělé květiny nebo květinové brože.

Kromě výše uvedených stylů lze samozřejmě použít i jiné doplňky, například ozdobné zipy, malé umělé květiny, květinovou brož, květinovou aplikaci, ozdobné knoflíky, perly a korálky, a další. Důležité je však nezapomenout na funkčnost kapsáře a aby se v něm pohodlně a prakticky ukládaly věci, které má sloužit.

Na kapsář si připravme:

Postup:

  1. Látky si před samotným stříháním důkladně vysrážíme žehličkou, nebo předem vypereme

  2. Na látku si nakreslíme potřebné díly a ustřihneme (kapsář, kapsy, poutka na pověšení kapsáře na připravenou větev nebo tyč)

  3. Kapsář a poutka si vylepíme lepícím tužením, aby nám lépe držely zvolený tvar

  4. Ustřihněte pruh z jednobarevné bavlněné látky o rozměrech 8x30 cm
  5. Oba kraje pruhu přehněte asi 1 cm směrem dovnitř a vyžehlete
  6. Přeložte pruh na půl a opět vyžehlete
  7. Po celé délce obou stran pruhu prošijte okolo 1 mm od kraje
  8. Rozstřihneme pruh na 5 menších kusů o rozměru 8x6 cm. Tyto kousky se následně použijí jako poutka na pověšení kapšáře na větev nebo tyč
  9. V dalším kroku si sešijeme samotný kapsář. Z lícní strany si naznačíme rozmístění poutek. V našem střihu jsou od sebe vzdáleny 13,75 cm. Připravená poutka si ke hraně kapsáře přišpendlíme, nebo si je můžeme pomocně přišít. Oba díly kapsáře k sobě položíme lícem k líci a z rubové strany prošijeme kolem dokola za 0,5 cm. Na jedné boční straně si necháme asi 10 cm otvor na otočení kapsáře do lícu. Po prošití si sestřihneme v rozích přebytečnou látku.

  10. Kapsář otočíme připraveným otvorem do líce a připravíme si hranu kapsáře. Otvor, kterým jsme kapsář otáčely si můžeme buď zastehovat nebo zašpendlit do hrany. Kapsář si vyžehlíme a celý ho dokola prošijeme v libovolné šíři.

  11. Na ušitý kapsář si kapsy rozmístíme podle sebe, nebo se můžete nechat inspirovat naším střihem. Kapsy mohou být ustřižené např. z džínoviny. Tyto kapsy budou vypadat dobře i nezačištěné. Po rozmístění kapsy přišijeme za 0,5 cm ze tří stran. Pokud si budete chtít kapsy ještě ozdobit např.nášivkou, tyto věci si na kapsy přišijte dříve než samotné kapsy na kapsář.

  12. Celý kapsář vyžehlete a pověste na připravenou tyč na požadované místo.

    Nyní už můžeme naše nové kapsáře využít k ukládání různých věcí, jako jsou například nářadí, drobné hračky, pastelky nebo kosmetika.

zdroj:stehed you

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení