Filc a jeho moderní využití

Vytvořeno23.04.2015

Rádi by jste si pro malé kuchaře a kuchařky do jejich obchodu, nebo cukrárny vyrobili roztomilé dortíky, sušenky, těstoviny, ovoce a zeleninu, nebo jako dárek např.:obrázky, brože, maňásky, dekorace do bytu.

Z filcu se Vám vše povede a u toho s dětmi zažijete spoustu zábavy.

Trocha historie o filcu/plsti

Plsť/filc je jeden z nejstarších materiálů, které můžeme znát. V minulosti se vyráběl tento materiále převážně z živočišných vláken, ale v dnešní době jsou nahrazovány umělými vlákny. Vyrábí se jako plošná textilií se vzájemně zaklesnutými vlákny, které se propojují buď pomocí valchování (plstětní za morka), nebo vpichování (suchým plstětín). Filc se vyrábí z vlákenného rouna jako netkaná textilie, nebo tkanina se zplstěným povrchem.

Využití filcu/plsti

V porovnání s minulostí se využití velice změnilo a dnes se filc používá na mnohem více věcí. Tady máme pár typů pro jeho využití a jistě Vás napadne spousta dalších:

  1. obrázky – stačí si vybrat pár barevných filců, mít doma nůžky, lepidlo, nebo nit a pustit se do originálního dárku, nebo dekorace do bytu

  2. maličkosti pro parádnice – většina žen je ráda originální a na to je ta pravá chvíle pro filc, ze kterého je možné vyrobit spoustu originálních broží, náramků, náhrdelníků a náušnic

  3. dárek pro čtenáře a čtenářky – s filcem je možné zabránit neustálému hledání poslední přečtené stránky u oblíbené knihy a to pěknou záložkou

  4. praktické doplňky do bytu – potřebujete stojánek na tužky, nebo úkryt pro nezbytnosti, potom určitě oceníte vyrobenou mističku, nebo košík, do kterého všechny tyto věci rychle schováte

  5. pouzdro na mobil, ipad, nebo tablet jako zábrana před poškozením, nebo poškrábáním

  6. hračky pro děti – tady se fantazie meze nekladou, např.: můžete vyrobit roztomilé maňásky, loutky, hrací figurky, dekorace po pokojíčků nebo zvířátka

  7. pouzdra a obaly – ušijte si pouzdro, nebo obal do kabelky na tužky, různé karty, nebo na nejrůznější drobnosti, které nosíme po kabelkách

Jak se s filcem/plstí pracuje a jak ho udržovat?

Filc nebo plsť je specifický materiál, který má jisté vlastnosti, které ovlivňují volbu nástrojů pro šití. Jelikož se jedná o pevný a hutný materiál, je potřeba použít robustní jehly a pevné nitě. Šicí stroje mohou být využity, ale filc je také ideální pro ruční šití, kdy umožňuje vytváření detailních a precizních vzorů. Filc se velice dobře stříhá, lepí, šije a lze na něj i vyšívat. 

Filc obecně nepotřebuje žehlení, díky svému pevnému a hutnému charakteru. Pokud je však nutné odstranit nějaké vrásky, mělo by se žehlit na nízkou teplotu, a to přes vlhký utěrku, aby se zabránilo přímému kontaktu mezi žehličkou a filcem.

Doporučujeme ho prát a s tímto materiálem si užijete spoustu zábavy.

Filc u nás v e-shopu momentálně naleznete v gramáži 170 g/m2, výšce 1 mm, šíři 90 cm a v gramáži 470 g/m2 a výšce 2 mm.

Jak probíhá výroba filcu?

Filc je jedním z nejstarších známých textilních materiálů. Má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě. Byl objeven v centrální Asii, kde byl považován za důležitý materiál pro výrobu oděvů, obuvi a střešních krytin. Kulturní a historické významy filcu se liší v závislosti na geografické oblasti, od náboženských a rituálních předmětů po běžné použití v domácnosti.

Na rozdíl od většiny textilií, které jsou vytvořeny tkaním nebo pletením vláken, filc se vyrábí procesem, který spočívá v matení a stlačování vláken, nejčastěji vlny. Výsledkem je těsně spojená struktura, která je silná, odolná vůči tahu a dobře izoluje. Gramáž filcu může být různá v závislosti na jeho určení, od lehkých pro dekorativní účely až po těžké pro technické aplikace.

Filc je primárně složen z přírodních vláken, obvykle vlny, ale může být také vyroben z umělých vláken, jako je polyester. Barviva používaná pro filc mohou být jak přírodní, tak syntetická. Povrchové úpravy a lepidla jsou někdy používány pro zvýšení odolnosti vůči plísním, vodě nebo pro zlepšení jeho vzhledu a struktury.

zdroj foto: pinterest.com

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení