Jak se pěstuje bavlna a jaké má využití.

Vytvořeno20.01.2015

Bavlnu již znali staří egypťané, kteří ji používali na výrobu lehkých textilií pro bohaté občany. Teprve ve středověku se bavlna poprvé dostala do Evropy a stává se nejpoužívanějším přírodním vláknem. V dnešní době se bavlna pěstuje v subtropickém pásmu a převážně se dováží z Egypta, USA, Číny, Pákistánu a Indie.

Jak se sklízí bavlna?

Na světe existuje přes 60 druhů bavlníků, ale na pěstování se používá převážně bavlník keřovitý, který se pěstuje jako jednoletý keř a dorůstá do výšky 1,5 až 3 m. Na keři se tvoří tobolky se semeny bavlněn vláken, dorůstajících do velikosti vlašského ořechu a po dozrání praskají a uvolňují se chomáčky bavlny. V tomto období přichází na řadu sklizeň, která probíhá ručně, nebo strojově. Strojový sběr není tak kvalitní a chomáčky bavlny se poškozují. Po sběru se z bavlny musí odstranit nečistoty a zbylá semena. Po jejím odstranění se bavlněná vlákna třídí podle délky určující kvalitu a další použití.

Vlákno bavlny tvoří jedna buňka, která pod mikroskopem připomíná stočenou stužku se zesílenými kraji s ledvinkovým průřezem a při speciální úpravě mercerace dochází k narovnání a přetočení vláken. Při merceraci se tkanina namáčí do louhu sodného za stálého napínání a z vláken se odstraní přetočení a jejich povrch je hladký.

Zda látka bavlnu obsahuje, je možné přesně zjistit při spalovací zkoušce. Po zapálení látka hoří jasným svítivým plamenem a po uhašení zanechává malé množství světle šedého popelu a je cítit zápach po pálení papíru.

Jaké má vlastnosti bavlna?

Bavlna vyniká svými vlastnostmi. Mezi vlastnosti zajímavé převážně pro spotřebitele určitě patří dobrá hřejivost, která je způsobena tvarem vlákna a udržením dostatku vzduchu. Dobrou schopností látky je přijímání vlhkosti až 27%. Pokud není látka předem ošetřena speciální úpravou mercerací, dochází u ní k velké srážlivosti. Mezi negativní vlastnosti bavlny je vliv slunečního záření na látku, která pomalu hnědne a snižuje se její pevnost.

Bavlněné vlákno je tvořeno 87% - 91% celulózy a zbytek procent tvoří voda, bílkoviny, tuky, vosky a jejich barva je bílá až do tmavě hnědé.

 

Vlastnost Intenzita (1-5)
Pocit na omak měkký a příjemný na dotek 5
Estetický dojem přírodní, měkký, matný vzhled 4
Barevná stálost střední až vysoká 4
Savost, absorbovat vysoká 4
Pevnost v tahu střední až vysoká 4
Tvarová stálost, pružnost střední 3
Přilnavost k povrchu střední 3
Odolnost vůči opotřebení střední 3

Jak se o bavlnu star a t a šít?

Bavlněná látka je pro šití velmi vhodná. Je to přirozený materiál, který je dobře manipulovatelný a relativně odolný. Má vysokou savost a dobrou prodyšnost, takže je ideální pro oděvy, které jsou v přímém kontaktu s kůží.

  • Volba nástrojů pro šití bavlny

Při šití bavlněné látky je důležitá správná volba nástrojů. Pro šití bavlny se doporučují jehly střední tloušťky a odolné nitě, které jsou schopny odolat tahu a opotřebení. K dispozici jsou speciální bavlněné nitě, které jsou ideální pro šití bavlny. Co se týče šicích strojů, většina domácích šicích strojů je schopna zvládnout šití bavlněných látek.

  • Zpracování bavlněného materiálu

Z hlediska zpracování je bavlněná látka méně skluzká než mnoho syntetických materiálů, což usnadňuje stříhání a šití. Bavlněnou látku je možné také lepit, což může být užitečné pro určité typy projektů, například scrapbooking nebo aplikace.

  • Praní bavlněné látky

Bavlněné látky jsou obecně velmi odolné a mohou být prané v pračce. Bavlněná látka vydrží i vyšší teploty praní, ale aby se předešlo smršťování, doporučuje se prát bavlněné výrobky na nižších teplotách. Bavlna také snáší většinu běžných pracích prostředků.

  • Žehlení bavlněné látky

Při žehlení bavlněné látky je důležité nastavit správnou teplotu. Bavlna může snést vyšší teploty než mnoho syntetických tkanin, ale stále je důležité žehlit podle pokynů na štítku konkrétního oděvu. Pára může být užitečná pro odstraňování záhybů a vrásek.

  • Sušení bavlněné

Bavlněná látka může být sušena jak na sušáku, tak v sušičce. Při sušení na sušáku by měla být látka rozprostřena rovnoměrně, aby se předešlo přílišným záhybům nebo vrásnění. Při sušení v sušičce je důležité nastavit nižší teplotu, aby se zabránilo smršťování. Bavlna také snáší venkovní prostředí, ale přímé slunce může způsobit vyblednutí barvy.

  • Skladování bavlněné látky

Při skladování bavlněné látky je důležité, aby byla uchovávána v suchém a větraném prostředí. Bavlněná látka by měla být složena rovně, aby se předešlo záhybům a vráskám. Před skladováním by měla být látka čistá a suchá, aby se zabránilo vzniku plísní nebo škůdců. K ochraně bavlněné látky proti škůdcům, jako jsou moli, se může použít cedrové dřevo nebo levandulové sáčky.

Bavlna a její využití

Bavlněné látky mají velkou škálu použití. Méně kvalitní bavlněná vlákna se používají na výrobu papíru, hrubších přízí, nebo pro výrobu hedvábí. Kvalitní bavlněné látky se používají na výrobu oděvních, dekoračních, technických textilií a nití.

Bavlna má v současné době 30% podíl na veškeré textilní výrobě a najít ji můžeme skoro ve všech oborech. Přes velkou škálu polyesterových látek si bavlna stále drží svoje místo nejen v našich šatnících. Název královna mezi látkami ji patří právem a v obchodech, nebo e-shopech ji najdete pod zkratkou ba.

Džíny

Džíny jsou často vyrobeny z bavlny, konkrétně z denimu, což je druh těžké bavlněné látky. Tato látka je vysoce odolná a pohodlná, což je ideální pro každodenní nošení. Nicméně, džíny mohou být také vyrobeny z polyesteru. Polyester je syntetický materiál, který je extrémně odolný a méně náchylný na vrásky a stahování než bavlna. To znamená, že džíny z polyesteru mohou lépe odolávat opotřebení a udržet svůj tvar déle než jejich bavlněné protějšky.

Flanelová košile

Flanelové košile jsou populární pro svou měkkost a tepelnou izolaci, díky čemuž jsou ideální pro chladnější počasí. Bavlna je často používaná pro výrobu flanelových košil pro její schopnost absorbce a prodyšnosti. Přesto, některé flanelové košile mohou být vyrobeny z hedvábí. Přírodní vlákno, které je velmi měkké, lehké a má luxusní pocit na dotek. Košile vyrobené z hedvábí mohou nabídnout elegantnější a rafinovanější vzhled než jejich bavlněné protějšky.

Letní šaty

Bavlněné letní šaty jsou oblíbené pro jejich lehkost a prodyšnost, která je ideální pro horké letní měsíce. Bavlna je také známá svou schopností absorbovat pot, což může pomoci udržet tělo svěží a suché. Nicméně, některé letní šaty mohou být vyrobeny z viskózy. Viskóza je polosyntetická látka, která je měkká, lehká a má jemný lesk. Šaty z viskózy mohou poskytnout větší pohodlí a luxusnější vzhled než bavlněné šaty.

Denimová sukně

Denimové sukně, které jsou často vyrobeny z bavlny, jsou oblíbené pro svou odolnost a univerzální styl. Bavlna také umožňuje sukněm dýchat a absorbovat vlhkost, což zvyšuje pohodlí při nošení. Na druhou stranu, některé sukně mohou být vyrobeny z vlny. Vlna je přírodní materiál, který je teplý, odolný a má luxusní vzhled. Sukně z vlny mohou být vhodnější pro chladnější počasí a formálnější příležitosti než jejich bavlněné protějšky.

Bavlněná vesta

Bavlněné vesty jsou oblíbené pro jejich prodyšnost a schopnost udržovat teplo při chladném počasí. Bavlna také poskytuje pohodlí a měkkost, které zvyšují celkové pohodlí při nošení. Na druhou stranu, některé vesty mohou být vyrobeny z polyamidu. Polyamid je syntetický materiál, který je odolný, lehký a rychle schne. Vesty z polyamidu mohou poskytnout větší odolnost proti opotřebení a vodě než jejich bavlněné protějšky.

Bavlněná halenka

Bavlněné halenky jsou oblíbené pro jejich měkkost a prodyšnost. Bavlna také poskytuje pohodlí a přirozený vzhled, který je ideální pro každodenní nošení. Nicméně, některé halenky mohou být vyrobeny z hedvábí. Hedvábí je přírodní vlákno, které je velmi měkké, lehké a má luxusní pocit na dotek. Halenky z hedvábí mohou nabídnout sofistikovanější a luxusnější vzhled než jejich bavlněné protějšky.

Bavlněné sako

Bavlněná saka jsou oblíbená pro svou lehkost, prodyšnost a přirozený vzhled. Bavlna je také schopna absorbovat vlhkost, což zvyšuje pohodlí při nošení. Avšak, některá saka mohou být vyrobena z vlny. Vlna je přírodní materiál, který je teplý, odolný a má luxusní vzhled. Saka z vlny mohou být vhodnější pro chladnější počasí a formálnější příležitosti než jejich bavlněné protějšky.

Kombinace bavlny s dalšími materiály

Bavlna je velmi kompatibilní materiál, který lze kombinovat s různými typy látek, ať už pro zvýšení pevnosti, elasticity nebo jednoduše pro dosažení určité estetiky.

Bavlna se často kombinuje s polyesterem pro zvýšení odolnosti a snížení smršťování. Kombinace s hedvábím nebo vlnou dodává látkám luxusní vzhled a pocit. Bavlněné tkaniny lze také kombinovat s lycrou pro přidání elasticity, což je užitečné například u sportovního oblečení.

Co se týče barev, bavlna se snadno barví, takže lze dosáhnout široké škály barevných odstínů a kombinací. Také se dobře hodí k různým texturám a povrchovým úpravám, jako je například mercerizace, což je proces, který zlepšuje lesk a odolnost bavlněné tkaniny.

Použití bavlny v oděvech

Bavlna se často používá k v vrstvení oděvů pro svou prodyšnost a schopnost absorbovat vlhkost. Bavlněný podšívka je pohodlný na těle, zatímco vnější vrstva z jiného materiálu může poskytnout další ochranu proti povětrnostním vlivům nebo estetický efekt.

Co se týče detailů, bavlněná látka je dostatečně pevná, aby mohla držet tvar a strukturu, což je důležité pro vytváření například límečků, manžet nebo kapes. Je také snadné ji vyšít, takže je ideální pro výšivky a jiné dekorace.

Kromě toho je bavlna ideálním materiálem pro potisk, takže je často vidět na tričkách a mikinách s grafickými vzory nebo slogany. Její všeobecná přizpůsobivost z ní dělá skvělou volbu pro širokou škálu oděvních aplikací.

Ekologický dopad bavlněné látky

Bavlna je přírodní materiál, který je plně biologicky odbouratelný, což z ní dělá jednu z nejekologičtějších možností, pokud jde o tkaniny. Nicméně pěstování bavlny může mít značný dopad na životní prostředí, protože vyžaduje velké množství vody a často je spojeno s používáním pesticidů.

Udržitelnost bavlny se může značně lišit v závislosti na způsobu pěstování. Ekologická bavlna je pěstována bez použití syntetických pesticidů a s menším množstvím vody. Navíc některé farmy se snaží využívat dešťovou vodu a recyklovat vodu z procesu zpracování, aby snížily svůj dopad na životní prostředí.

Co se týče recyklace, bavlněné tkaniny jsou plně recyklovatelné a mohou být zpracovány zpět na vlákna, která lze použít k výrobě nových tkanin. Tento proces může výrazně snížit potřebu nových zdrojů bavlny.

zdroj: prirodni-matrace.cz, ceskatelevize.cz

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení