Druhy švů a jejich použití

Vytvořeno27.02.2015

Čím dál více se nám objevují a vyskakují různé blogy o šití s krásným oblečením, kabelkami a různými doplňky do bytu. Každý z nás na ně určitě narazila a celý nadšený brouzdal stránkami a nechal se inspirovat jejich nápady. Bohužel si někdy řekneme, jak to jenom ušili a jak na to přišli. Nejdůležitějším je určitě nápad, ale poté i postup ušití a na to potřebujeme vědět, jak správně daný šev ušít a jaké druhy máme. Právě bez švu bychom žádný nápad nemohli zrealizovat.

Švů máme hned několik a každý se hodí trochu na něco jiného. Mezi nejpoužívanější šev patří jednohřbetový, který lze použít skoro na všechny druhy látek. Na další švy nesmíme zapomenout a mezi ně patří dvouhřbetový šev, přeplátovaný šev, lemovací šev, překrývací šev a obrubovací šev.

 

šev - místo kde se sešívají dvě, nebo více vrstev látky

švová záložka – šířka tkaniny přidané ke skutečnému kraji oděvu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhy švů:

Jednohřbetový šev

Je to základní šev, který se používá na šití všech druhů oděvu a jeho šíře je závislá na potřebě šité látky. Jednohřbetový šev šijeme tak, že dvě látky složíme lícem k líci na sebe a prošijeme v potřebné šíři od kraje. Šev můžeme rozžehlit, nebo sežehlit. Okraje látky začistíme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvouhřbetový šev

Dvouhřbetový šev se musí šít na 2x. Nejprve si tkaninu složíme rubem k sobě a sešijeme za 0,5 cm. Šev uhladím rukou a poté složíme líc k líci a sešijeme šev širokým 0,75 cm. Předchozí šev, který byl odšit za 0,5 cm musí být skryt mezi tkaninou. Tento šev se nejčastěji používá na šití pracovních oděvu a kapesních váčků. Na tyto věci jsou velice vhodná bavlněná plátna a hedvábný batist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přeplátovaný šev

Přeplátovaný šev šijeme 2x stejně jako předchozí dvouhřbetový šev. Látku složíme lícem tak, aby spodní okraj tkaniny přečníval o 0,5-0,7 cm a šijeme od okraje za 0,5cm. Šev přežehlíme tak, aby širší okraj byl přeložen přes užší okraj a širší okraj podehneme o milimetr a prošijeme. Tímto švem se nejčastěji šijí pracovní oděvy, prádlo a oděvy z džínovin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lemovací šev

K lícní straně šitého dílu přiložíme lícní stranou kosmo střiženého proužku tkaniny a předšijeme za 0,5 cm. Proužek podehneme a otočíme do rubové strany a po lícní straně můžeme lemovací proužek prošít strojem v kraji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Překrývací šev

Tento šev se šije tak, že okraje obou materiálu přiložíme k sobě a podložíme krajinkou nebo podšívkou a prošijeme strojem. Prošití může být rovné, nebo entlovacím stehem. Překrývací šev můžeme ušít i tak, že okraje materiálu položíme asi 1 cm přes sebe a středem prošijeme stroje. Tento šev se používá na sešívání průstřihů, záševku, nebo výstužných vložek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrubovací šev

Máme dva druhy obrubovacího švu: jednoduchá obruba a dvojitá obruba

  1. jednoduchá obruba – okraj materiálu můžeme předem začistit a zahneme ho do rubu v požadované šíři a prošijeme v ruce nebo strojem
  2. dvojitá obruba – látku zahneme dvakrát do rubu v požadované šíři a prošijeme strojem, nebo v ruce

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení