Hedvábí – přírodní materiál, který nás provází již po staletí

Vytvořeno29.05.2015

Hedvábí – přírodní materiále, který nás provází již po staletí.

První zmínky hedvábí pocházejí z Číny a sahají až do 3 tisíciletí př.n.l. Z Číny se začalo hedvábí dovážet do Persie a Říma, kde se dostávalo čím dál k větší oblibě. V současnosti se hedvábí vyrábí nejvíce v Číně, Indii, Vietnamu, Rusku a Japonsku.

Jak se získává hedvábí

Pravé hedvábí je získáváno ze zámotků motýla, který snese vajíčka o velikosti máku. V průběhu 30 dnů se zámotky housenky bource morušového 4x svlékají až dorostou do velikosti vhodné pro spřádání. Bourec morušový vytvoří nepravidelnou pavučinku BOURU do které se zakuklí. Po zakuklování vylučují housenky polotuhou hmotu FIBROŇ a klihovitou hmotu SERICIN, který vlákna obaluje a slepuje. Housenka motýla vylučuje alkalickou tekutinu, která zámotek naleptává a narušuje. Pro spřádání hedvábných vláken musí být zámotek neporušen a proto je nutné před vylíhnutím motýla usmrtit. Nejcennější několikaset metrové vlákno je uprostřed zámotku. Jeho obal a vnitřní část jsou z hrubších a krátkých vláken. Získané pravé hedvábí je nazýváno Organzýn a Dupion.

Speciální úpravy pravého hedvábí

Speciální úrava přírodního hedvábí je nazývána odkližování, při kterém hedvábí získává vyšší lesk, čistotu barvy. Při odkližování dochází k odstranění klihu (sericinu) v mýdlové lážni a ztrátě až 25% své váhy. Při této úpravě dosahují vlákna přírodní váhu.

Pokud chceme zjistit zda látka obsahuje hedvábí lze provést spalovací zkoušku. Při zapálení se nám hedvábná látka bude škvařit a po spálení zanechá porovitnou zuhelnatělou kuličku, kterou lze snadno rozmáčknout.

Jaké vlastnosti má hedvábí

Mezi vynikající vlastnosti hedvábí patří jeho lesk a omak. Pravé hedvábí má jeden z nejkrásnějších a nejpříjemnějších lesků z přírodních látek a jeho omak je měkký a pružný.

Kromě pravého hedvábí máme hedvábí přírodní, které je získáváno z různých borců morušových žijících v přírodě převážně v Brazílii a Madagaskaru. Přírodní hedvábí je nazýváno TUSAH a jeho zámotky jsou větší než u přírodního hedvábí. Tusah zámotky nelze použít veškeré, protože v jejich zámotcích mohou být zamotány větvičky a list.

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Pocit na omak velmi hladký a měkký na dotek 5
Estetický dojem lesklý a luxusní vzhled 5
Hmotnost a hustota velmi lehký a tenký materiál 5
Pevnost v tahu relativně vysoká pevnost v tahu 4
Savost, absorbce má mírnou schopnost vstřebávat tekutiny 3
Barevná stálost dostatečná, ale barva může blednout při častém praní a vystavení slunci 3

 

Co ušít z pravého hedvábí

Hedvábí má širokou škálu možného použití. Nejčastěji jsou tyto látky používány na dámské šatovky, pánské letní obleky, prádlo, halenky, šaty, tuniky, šály a šálky.

Hedvábné kalhoty pro večerní akce

Hedvábné kalhoty pro večerní akce jsou charakteristické svou elegantní elegancí a luxusním vzhledem. Nicméně, kalhoty vyrobené z bavlny a denimu jsou také oblíbené pro různé příležitosti. Bavlna je obzvláště oblíbená díky své prodyšnosti a pohodlí, zatímco denim je vyzdvihován pro svou odolnost a ležérní vzhled.

Hedvábná košile pro luxusní vzhled

Hedvábná košile poskytuje luxusní vzhled, který je ideální pro formální události nebo stylové večírky. Alternativně, bavlněné a polyesterové košile nabízí více univerzálnosti a odolnosti. Bavlna je známá svou prodyšností a pohodlím, zatímco polyester nabízí vysokou odolnost proti mačkání a je snadno udržovatelný.

Hedvábné šaty pro večerní akce

Hedvábné šaty jsou ideální pro večerní akce, kde nabízí pocit luxusu a elegance. Avšak šaty z bavlny a saténu jsou také oblíbené. Bavlna je oblíbená pro svou prodyšnost a pohodlí, zatímco satén nabízí lesklý a hladký povrch, který je také vhodný pro formální události.

Hedvábná sukně pro elegantní vzhled

Hedvábná sukně může poskytnout elegantní vzhled, který je vhodný pro různé příležitosti. Alternativy jako bavlna a polyester jsou také oblíbené volby pro sukně. Bavlna je oblíbená pro svou prodyšnost a pohodlí, zatímco polyester je odolný materiál, který je snadno udržovatelný.

Hedvábná halenka pro pohodlné nošení

Hedvábná halenka je ideální volbou pro pohodlné nošení s dotykem luxusu. Avšak, bavlněné a polyesterové halenky jsou také oblíbené.

Hedvábná podšívka do saka

Hedvábná podšívka do saka dodává luxusní pocit a pohodlí při nošení. Saka vyrobená z vlny a polyesteru jsou také oblíbená. Vlna je výjimečná díky svým tepelným vlastnostem a eleganci, zatímco polyester je vysoce odolný materiál s nízkou potřebou údržby.

Hedvábný nátělník pro luxusní spodní prádlo

Hedvábný nátělník poskytuje luxusní pocit na kůži a je ideální volbou pro luxusní spodní prádlo. Bavlněné a lycrové nátělníky jsou také oblíbené. Bavlna je známá svou prodyšností a pohodlím, zatímco lycra je oblíbená pro svou pružnost a pohodlí při nošení.

Jak s hedvábím pracova a strat se o něj

Hedvábí je považováno za jednu z nejluxusnějších tkanin, která je vysoce ceněna pro svůj měkký pocit a lesklý vzhled. Tato přirozeně vyrobená látka je ideální pro šití široké škály oděvů, včetně večerních šatů, halenek a luxusního spodního prádla.

Hedvábí je jemný materiál a vyžaduje správný výběr pomůcek pro jeho zpracování. Jehly by měly být jemné a ostré, aby nedošlo k poškození látky. Nitě mohou být z hedvábí, aby odpovídaly hedvábným oděvům, a poskytovaly tak soudržný vzhled a pocit. Co se týče šicích strojů, vysoce kvalitní stroje s jemným nastavením jsou ideální volbou pro šití hedvábí.

Hedvábí vyžaduje jemné zacházení při stříhání a šití. Vždy by měla být použita ostré nůžky, aby se předešlo tahání látky. Lepení hedvábí není obvykle doporučováno, protože lepidla mohou poškodit jemný materiál.

Hedvábí je jemný materiál, který vyžaduje zvláštní péči a údržbu, aby si zachoval svou krásu a dlouhověkost.

  • Praní hedvábí 

Hedvábí by mělo být vždy prané jemně. Doporučuje se ruční praní v teplé vodě s použitím jemných pracích prostředků určených pro hedvábí. Nikdy byste neměli používat bělicí prostředky, které by mohly poškodit hedvábí.

  • Žehlení hedvábí

Hedvábí vyžaduje jemné žehlení při nízké teplotě. Měli byste vždy použít páru a mít mezi žehličkou a hedvábím ochrannou látku, aby nedošlo k poškození látky.

  • Sušení hedvábí

Hedvábí by mělo být vždy sušeno přirozeným způsobem, nejlépe ve stínu. Nikdy byste neměli vystavovat hedvábí přímému slunci nebo ho sušit v sušičce, což by mohlo způsobit poškození a ztrátu lesku.

  • Skladování hedvábí

Hedvábí by mělo být skladováno v chladném, temném a suchém prostředí, aby si zachovalo svou kvalitu a lesk. Mělo by být složené pečlivě, aby se zabránilo vytvoření záhybů a mělo by být chráněno před škůdci, jako jsou moli. Speciální hedvábné obaly mohou být použity pro dlouhodobé skladování, aby se zajistila maximální ochrana materiálu.

S jakými materiály kombinovat hedvábí

Hedvábí je pro svou luxusní texturu a jemný lesk dobře kombinovatelné s mnoha jinými materiály. Pro krásné kontrasty může být spárováno s hrubšími tkaninami, jako je len nebo džínovina. Díky své přirozeně hladké povaze se dobře snoubí také s jinými hladkými a lesklými tkaninami, jako je satén nebo samet, čímž se zvýrazňuje jeho luxusní charakter.

Jeho světlotná kvalita umožňuje hedvábí kombinovat s širokou paletou barev, ať už jde o jemné pastelové tóny nebo výrazné a syté barvy. Hedvábí také dobře absorbuje barvy, což znamená, že barvy na hedvábných tkaninách jsou často mimořádně živé a hluboké.

Hedvábí se často používá v různých druzích oděvů, kde může být využito samo o sobě, nebo ve vrstvení s jinými materiály. Díky své lehkosti a průdušnosti je ideální pro letní šaty, tuniky nebo halenky.

V zimě může být hedvábí využito ve vrstvení, kde může poskytnout lehkou, ale tepelně izolační vrstvu pod svrchním oblečením. Jeho luxusní vzhled a pocit také znamenají, že je často používán pro detaily a dekorace na výrobky, jako jsou obleky, šaty nebo spodní prádlo.

Hedvábí je také populární volbou pro dekorativní prvky, jako jsou stuhy, mašle nebo aplikace. Jeho přirozený lesk a hladkost dodávají těmto detailům půvab a elegance. Při výběru doplňkových materiálů pro hedvábné oděvy je důležité zvážit, jak se různé textury a barvy doplňují, aby se dosáhlo harmonického vzhledu.

Hedvábý u nás v e-shopu naleznete s příměsí bavlny pod názvem hedvábný batist, kromě hedvábného batisku i jednobarevné hedvábí Dupion.

zdroj foto: scicasts.com, lideuhk.cz, pinteres.com

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení