Jak vznikají pleteniny

Vytvořeno28.01.2015

Dnešní článek nebude o tom, jaký svetr je momentálně módní, ale o tom, jak ten svetr vzniká.

Pár pletařských pojmů, které se vždy hodí

pletenina – rozdíl mezi tkaninou a pleteninou je v jejich vazbě. Pletenina je tvořena pouze jednou soustavou nití, která je zformována do obloučku (oček)

očko – základní konstrukční prvek, který je tvořen z jehelního obloučku, stěny očka a platinového obloučku. V pletenině rozeznáváme dva druhy oček: lícní a rubové. Rozdíl mezi těmito očky je takový, že lícní očko je protaženo předchozím očkem z líce do rubu a rubové očko z rubu do líce

řádek – je tvořen očky položenými vedle sebe

sloupek – je tvořen očky nad sebou

hustota řádku a sloupků – hustota pleteniny záleží na velikosti oček. Při větší velikosti oček je hustota pleteniny nižší a při menší velikosti oček je hustota pleteniny větší. Pro tento výpočet se počítají řádky a sloupce na délce 10 cm

vazba – provázání oček mezi sebou

jednolícní pletenina – z lícní strany má charakteristický stromečkovité sloupky a z rubové strany zřetelné obloučky

oboulícnípletenina má z lícní a rubové strany stejný vzhled oček

obourubní – z lícní a rubové strany má pletenina zřetelné obloučky

vzorované pleteninypletenina s plastickým nebo efektním vzorem, dosaženým vazbou

hladká pleteninapletenina bez jakéhokoliv vzoru

Pletařské stroje a techniky pletení

Nejrozšířenější technikou je ruční domácí pletení na dvou a více jehlicích, při kterém vzniká zátažná pletenina. Na dvou jehlicích vzniká pletenina, při které pletařská očka jsou provazována s pletařkou přízí. Touto technikou vznikají díly výrobku, které se po okrajích nepářou. U ručního pletení můžeme používat i více pletařských jehel. Při použití pěti samostatných jehel mohou vzniknout ponožky, čepice a rukavice. Protože ruční pletení je zdlouhavé a tak i pro ně byl vynalezen domácí pletařský stroj pro výrobu zátažných pletenin.

Dalším způsobem je strojové pletení. Takové pleteniny najdeme v mnoha odvětvích kde nacházejí svoje využití. Pro průmyslové pletení můžeme stroje rozdělit na několika skupin. První skupinou pletařských strojů máme podle způsobu vazby. Tyto stroje dělíme na pletací stroje a osnovní stávky. Pletací stroje můžeme rozdělit i podle tvaru jehelních lůžek na ploché a okrouhlé. Jehelní lůžko u plochého pletařského stroje je ve tvaru desky a jehly jsou v něm uloženy vedle sebe. Na těchto strojích se vyrábějí ploché pleteniny v plné šíři. U okrouhlých pletařských strojů jsou lůžka jehel válcová s jehlami uloženými na obvodu válce. Na těchto strojích se vyrábějí pleteniny ve tvaru hadice v různých šířkách až do 160 cm. Posledním rozdělením pletařských strojů je podle počtu jehelních lůžek. Tyto stroje rozdělujeme na jednolůžkové a dvoulůžkové. Na jednolůžkových strojích se vyrábí jednolícní pleteniny. Dvoulůžkové stroje jsou určeny k výrobě oboulícních a obourubních pletenin.

Rozdělení pletenina podle vazby

Podle vazby dělíme pleteniny do dvou skupina. Mezi první skupinu patří zátažné pleteniny kdy vazba je tvořena provázáním oček v řádku a vzhledu z lícní a rubové strany. Zátažné pleteniny rozdělujeme do dalších třech podskupin: jednolícni, oboulícní a obourubní. Druhou skupinou jsou pleteniny osnovní jednolícní. U této pleteniny jsou očka kladena šikmo a tím zabraňují lehkému vypárání. Jejich nevýhodou oproti zátažným pleteninám je jejich menší malá tažnost a pružnost.

Vlastnosti pletenin

Pleteniny samozřejmě nemají pouze kladné vlastnosti, ale i ty záporné.

Velký vliv na vlastnosti pletenin má použití vazby, druhu nitě a hustoty. Mezi žádané vlastnosti patří tažnost, díky které se dobře přizpůsobuje tvaru těla. Mezi negativní vlastnosti pletenin je jejich schopnost pártelnosti, kdy se uvolní očko v řádku a dochází k jeho vypárání. Proto se musí dbát na způsob zpracování pleteniny, aby se předcházelo této negativní vlastnosti. Jemné pleteniny mohou být náchylné k zatrhávání oček.

Jak šít a starat se o pleteninu

Pletenina je oblíbeným materiálem pro mnoho projektů šití. Má unikátní vlastnosti, které ho činí vhodným pro širokou škálu oděvů, od lehkých letních šatů až po teplé zimní svetry.

  • Volba nástrojů (jehly, nitě, šicí stroje)

Při práci s pleteninami je důležité používat správné nástroje. Může se jednat o speciální jehly pro pleteniny, které jsou navrženy tak, aby minimalizovaly pravděpodobnost poškození tkaniny. Pro šití je obvykle nejvhodnější používat bavlněné nitě, které jsou dostatečně pevné a odolné pro použití na pleteninách. Při výběru šicího stroje je důležité zvážit, zda stroj má funkce, které jsou vhodné pro práci s pleteninou, jako je například schopnost nastavit delší a pružný steh.

  • Zpracování materiálu (stříhání, šití, lepení)

Zpracování pleteniny může být trochu náročnější než u jiných druhů tkanin. Pletenina má tendenci se tvarovat a protahovat, což znamená, že je třeba být při stříhání a šití opatrnější. Přesto, s pravými technikami a nástroji, je možné dosáhnout profesionálního vzhledu.

Údržba a zacházení s pleteninou

Ačkoli pleteniny jsou obecně odolné, je důležité se o ně správně starat, aby byla zachována jejich kvalita a výdrž.

  • Praní (teplota, cyklus, prací prostředky)

Praní pletenin vyžaduje zvláštní pozornost. Nejlepší je prát pleteniny v chladné vodě na jemný cyklus, aby se minimalizovalo protahování a poškození vláken.

  • Žehlení (teplota, pára, podložka)

Při žehlení pletenin je obecně lepší použít nižší teplotu a vyhnout se přímému kontaktu mezi žehličkou a tkaninou pomocí páry nebo použití žehlicího ubrusu.

  • Sušení (sušák, sušička, venkovní prostředí)

Pleteniny by měly být vždy sušeny přirozeným způsobem. Nejlépe je je položit rovně na ručník nebo sušák, aby nedocházelo k protažení tkaniny. Sušení v sušičce se obecně nedoporučuje, protože může způsobit smrštění nebo poškození tkaniny. Pokud je to možné, sušte pleteniny na vzduchu, ale mimo přímé slunce, které by mohlo způsobit vyblednutí barvy.

Použití pletenin

Pleteniny jsou plošné textilie, které mají široké využití v oděvním průmyslu, ale i ve zdravotnictví a pro technické účely. V oděvnictví máme obory, ve kterých se jiné látky než pleteniny nepoužívají. Mezi ně patří výroba prádla, punčoch, nebo sportovního oblečení, podšívky do vlněných sak, pletené vložky jako výztuha, pružné lemy. U těchto výrobků je požadována velká tažnost a zároveň pružnost, měkkost, nemačkavost, hřejivost a příjemný omak. Pro technické účely se pleteniny používají jako izolační a obalový materiál.

zdroj:stoklasa.cz, moravske-karpaty.cz, Oděvní materiály - B.Bohanesová

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení