Jsou udržitelné značky módních řetězců opravdu eko-bio-fér a jak se oblékat podle pravidel slow fashion?

Vytvořeno14.10.2020

Ať jsou trendy v poslední době jakékoliv, jedno mají společné - udržitelnost. O módě se říká, že je hned po ropném druhým nejšpinavějším průmyslem vůbec. Poptávka po ekologických produktech, které zatěžují naši planetu co nejméně, sice roste, ale ochota zákazníků si připlatit a přesvědčit se, že nálepka udržitelnosti na jejich oblečení má opravdu hodnotu, stále zaostává. Ze zájmu zákazníků o ekologické produkty těží zejména velké řetězce. Dávejte si pozor, nálepka udržitelnosti v tomto případě může být zavádějící. Protože vlastní certifikáty obchodů nám zřídka kdy řeknou, odkud materiál pochází a jak se zpracovává. Tomu se říká greenwashing (dle Oxfordského slovníku je přesná definice: dezinformace šířená organizací za účelem prezentovat enviromentálně zodpovědný veřejný obraz sebe sama).

Většina nadnárodních řetězců ve svých udržitelných kolekcích pracuje jen s částí parametrů, které pod udržitelnou módu řadíme. Udržitelné kolekce jako C&A Wear the change, Zara Join life, H&M Conscious nabízí levnou módu s přivlastkem enviromentální zodpovědnosti. Kritéria pro jejich splnění si však značky navrhují a řídí sami! Pojem zodpovědně vyrobené totiž není nijak specifikován ani uzákoněn a ponechává tak volnost právě pro greenwashing. Ekologické výrobky velkých značek jsou nadále součástí pouze limitovaných kolekcí a nijak zvlášť nesnižují dopad na životní prostředí. Značky často utratí více za marketing, než za výrobu, která by negativní dopady na životní prostředí zmírnila.

 

Jak se nenechat zmanipulovat:

  1. Vždy dbejte na jasně ověřený certifikát. Přívlastky jako eko, z přírodních složek, nezatěžující přírodu a jim podobné nemají žádnou hodnotu, pokud nejsou podloženy.
  2. Zjistěte si všechny informace. Odkud materiál pochazí, jak byl zpracován, v jakých podmínkách bylo oblečení ušito,…
  3. Vyhledávejte lokální výrobu. Protože je tričko z bavlny vypěstované pár kilometrů od vás o tolik horší než tričko z biobavlny, která za vámi cestovala přes oceán? Nezanechala přeprava přes celou zeměkouli na životním prostředí mnohem větší stopu? 
  4. Papírové tašky versus igeliťáky. V Terrymodě jsme stejně jako další obchody zavedli papírové tašky, které dáváme zdarma k nákupu, ale to nic nemění na tom, že je stále lepší mít svoji vlastní tašku. Navíc v hypermarketech se ovoce, zelenina a pečivo stále nabízí k zakoupení do plastových sáčků. Pokud hledáte vhodnou alternativu, používejte látkové například z měkkého tylu, který je skladný a nezabere vám tak v kabelce žádné místo a bude vždy po ruce. Návod zde.
  5. Propagace “udržitelné kolekce” influencerem nebo celebritou neznamená vždy jistotu. (viz kolekce Billie Eilish pro H&M) 

Nejlépe dokládají podmínky výrobního procesu (pěstování bavlny, její sběr, zpracování, použití chemikálií, podmínky šití, práce s odpady atd.) nezávislé certifikace.

 

Certifikáty, kterým se dá věřit a co znamenají:

 

GOTS - Global Organic Textile Standard

GOTS se řadí k nejuznávanějším známkám v oděvním průmyslu, zaručuje garanci bio textílie a dobrých podmínek výroby. V našem sortimentu máme s tímto certifikátem límečky a náplety vhodné na polo trička.

 

 

Oeko-Tex 100

Certifikace nezohledňuje podmínky pěstování a zpracování bavlny, ale znamená, že finální produkt je testován na přítomnost škodlivých chemikálií (těžké kovy, pesticidy, formaldehyd, barviva,…) v materiálu a zaručuje zdravotní nezávadnost. Ve výrobě se také zohledňují odpadní vody a znečištění. Látek s Oeko-Tex Standard 100, třídy 1. nabízíme celou řadu a pokud si napíšete, rádi vám k nim poskytneme certifikát.

 

 

GRS - Global Recycle Standard

Toto označení najdete na recyklovaných materiálech, kdy jejich složení je nejčastěji recyklovaný polyester a recyklovaná bavlna. GRS také zaručuje ekologický postup při výrobě, pracovní podmínky a vliv výrobků na životní prostředí. Více se dozvíte v tomto článku. Všechny naše recyklované materiály mají tento certifikát. 

 

 

Používání ekologických materiálů je tedy dobrým prvním krokem, ale opravdovým problémem zůstává množství vyprodukovaného oblečeníV roce 2019 to bylo 62 milionů tun.

 

 

 

Jak přestat nakupovat levně vyprodukované oblečení tzv. fast fashion? Měli by jste si nejdříve určit rozpočet, uvědomit si, že méně je někdy více a určit priority, na kterých vám u oblečení záleží jako střih, materiál, etika výroby, dopad na životní prostředí, certifikáty,… Řídit se můžete taky touto jednoduchou nákupní pyramidou.

 

 

 

Když už nakupujete, nakupujte u těch, kterým důvěřujete nebo z druhé ruky. Zároveň nezapomínejte posílat dál oblečení, které už sami nenosíte. Jinde ještě může udělat mnoho parády.

 

Preferujte kvalitu nad kvantitou. Lepší jedno pořádné sako než deset šuntů.

 

Perte šetrně a podle pracích symbolů. Občas stačí oblečení jen zaprat, šetříte vodu i oblečení.

 

 

 

Malí navrháři i obyčejní smrtelnící, kteří šijí z kvalitních materiálů a nevyrábějí masové množství oblečení, označují svou tvorbu jako slow fashion. Povědomí o klimatických změnách, mikroplastech nebo požárech roste. Na brčka i jednorázové obaly už si společnost zvykla pohlížet s opovržením a o to stejné se usiluje i v módě.

Tak aby se za pár let považovalo za neodpustitelný hřích, když na sobě někdo bude mít oblečení z umělých materiálů, které nejdou recyklovat, při jejichž výrobě se použilo velké množství vody, vzniklo velké množství odpadu nebo bylo vyrobeno v nedůstojných pracovních podmínkách.

Jedním z důležitých znaků udržitelnosti je způsob výroby materiálu. Důraz se klade zejména na jeho recyklovatelnost. A stejně tak jako v jiných odvětví i tady se neustále posouvají technologie kupředu. Například polyester byl ještě donedávna nerecyklovatelný, ale nyní už je jeho recyklace možná. Příkladem již recyklovaných materiálů bývají právě oděvní kousky polyesterové, přičemž materiál byl získaný z PET lahví. Takovou kolekci bund například v zimě uvedl na trh oděvní řetězec F&F. Známá je také značka Adidas, která před lety představila úplně první tenisky vyrobené z plastů vylovených ze světových oceánů nebo Converse.

V naší nabídce také najdete recyklované materiály, o jejichž výrobě se dočetete více zde. Všechny recyklované úplety, teplákoviny French Terry, počesané teplákoviny a náplety na stránkách splňují přísná nařízení o nezávadnosti, vysoké standardy kvality a mohou se pyšnit certifikátem Oeko-tex Standard 100, třídy 1. Navíc z jejich prodeje příspíváme na výsadbu stromů v Čechách, první sázení proběhne už 6. listopadu.

 

 

 

Při výrobě takzvaně udržitelného produktu se předpokládá, že je kladen důraz na vhodné a adekvátní pracovní podmínky všech, kteří se na výrobě podílejí. Stále častěji se mezi důležité parametry slow fashion řadí úspora spotřebované vody. Na tento aspekt cílí zejména větší oděvní řetězce se svými denimovými kolekcemi. Právě džínovina je snad nejnáročnějším produktem co do spotřeby vody jak na výrobu, tak na následné barvení. Běžně je potřeba až 3,5 tisíce litrů vody na jeden pár džínů.

Udržitelnost se stává mantrou ve všech směrech. Láká i mate zákazníky. Není to s ní černobílé, tak jako s ničím. Ne každý štítek znamená, to co říká a mnohdy slow-eko-zero waste šaty nejsou o nic lepší než úplně normální kousek z butiku od vedle. I my máme co dohánět. Neustále se snažíme rozšiřovat naši zodpovědnou kolekci látek, vybírat vhodné dodavatele a hledat nové alternativy. Tento rok jsme přidali recyklované látky, límečky a náplety s certifikátem GOTS a budeme v tom pokračovat. Věříme, že i malý krůček k lepší budoucnosti má smysl.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení