Úpletové kalhoty: návod, jak si ušít.

Vytvořeno10.07.2015

Úpletové kalhoty představují ideální volbu pro letní teplé dny díky svému vzdušnému střihu a pohodlí. V tomto článku se dozvíte, jak ušít střihy pro začátečníky i pokročilé švadlenky, včetně tipů na ozvláštnění kalhot pomocí zbytků látek, aplikací, ozdobných pásků, krajek a dalších materiálů. Výsledkem budou jedinečné úpletové kalhoty, které si budete s radostí nosit po celé léto.

Na strečové kalhoty budeme potřebovat:

strečový úplet dle délky kalhot

gumu do pasu a nohavic

nit

střih

Postup ušití kalhot:

  1. nejprve si připravíme střih

  2. takto připravený a změřený střih si položíme na rub látky, obkreslíme a vystřihneme si potřebné díly s přídavky na švy

  3. pokud jsme se rozhodli si na kalhoty ušít klínové kapsy, právě v této fázi je ušijeme

  4. přední a zadní díl nohavic si na sebe položíme lícem k líci a sešijeme si boční šev, který si začistíme a zažehlíme do zadního dílu

  5. zadní a přední díl nohavic si opět položíme na sebe lícem k líci a sešijeme si krokové švy, které opět začistíme a zažehlíme do zadního dílu

  6. jednu nohavice otočíme do líce a vložíme do nohavice, která nám zůstala na rubu. Sešpendlíme si sed, který sešijeme. Takto sešitý šev si začistíme a rozžehlíme

  7. protože kalhoty máme do gumy, naměříme si ji podle našeho pasu a sešijeme ji, aby nám vznikl kruh

  8. ustřižený pásek si složíme lícem k líci a sešijeme. Vzniklý šev rozžehlíme

  9. pásek si přeložíme na polovinu a vložíme do něj připravenou gumu

  10. takto připravený pásek si lícem k líci našpendlíme na pas kalhot a přišijeme. Vzniklý šev si začistíme. Pokud budeme chtít, aby se nám guma v pásku neposunovala, je možné ji pro lepší pevnost prošít

  11. stejným způsobem jako pas si ušijeme dolní kraj nohavic

Vidíte, kalhoty máme hotové a můžeme vyrazit na procházku do města, nebo do přírody. Takové kalhoty se budou hodit každému do teplých letních dnů.

Jednoduché úpletové kalhoty s rozšířeným střihem pro začátečníky

Tyto jednoduché úpletové kalhoty mají rozšířený střih, což je ideální varianta pro začátečníky, kteří se teprve seznamují se šitím. Kalhoty jsou střihem široké a pohodlné, vhodné pro volný čas nebo domácí nošení.

Postup:

  1. Použijte střih pro široké úpletové kalhoty s rovným nohavicovým švem.
  2. Přidejte kapsu na bok kalhot, která může být jednoduchá a bez záhybů nebo mašliček.
  3. Ušijte kalhoty podle základního postupu popsaného v článku.

Tyto kalhoty jsou vhodné pro začátečníky, kteří si chtějí vyzkoušet šití jednoduchého střihu s minimem detailů.

Elegantní úpletové kalhoty s úzkým střihem pro pokročilé švadlenky

Elegantní úpletové kalhoty s úzkým střihem jsou vhodné pro zkušenější švadlenky, které si chtějí vyzkoušet šití složitějších střihů. Tyto kalhoty mají úzký střih, který těsně obepíná nohy, a jsou vhodné pro společenské příležitosti nebo formální akce.

Postup:

  1. Použijte střih pro úzké úpletové kalhoty s tvarovaným nohavicovým švem.
  2. Přidejte kapsy se zipy nebo knoflíky na bocích nebo na zadní části kalhot.
  3. Přidejte ozdobné detaily, jako například kontrastní švy, mašličky nebo aplikace.
  4. Ušijte kalhoty podle základního postupu popsaného v článku, ale s větší pozorností věnovanou detailům a dokonalosti švů.

Elegantní úpletové kalhoty s úzkým střihem jsou vhodné pro zkušenější švadlenky, které si chtějí vyzkoušet šití složitějších střihů a zdobení svých výtvorů.

Nápady na ozvláštnění kalhot zbytky látek

  1. Ozdobné kapsy - využijte zbytky látek k vytvoření ozdobných kapes. Můžete je ušít na bocích kalhot nebo na zadní části. Experimentujte s různými tvary a velikostmi, aby jste vytvořili jedinečný vzhled.

  2. Aplikace a nášivky - přidejte na kalhoty různé aplikace nebo nášivky podle vašeho vkusu. Mohou to být květiny, zvířata, geometrické tvary nebo jiné motivy, které vám přijdou zajímavé.

  3. Ozdobné pásky a stuhy - přišijte na kalhoty ozdobné pásky nebo stuhy, které mohou být z různých materiálů, jako je satén, bavlna nebo organza. Můžete je umístit podél švů, v pase nebo na lemech nohavic.

  4. Krajka - přidejte na kalhoty krajku, kterou můžete přišít na lem nohavic nebo jako ozdobný prvek na kapsách. Krajka dodá kalhotám romantický a elegantní vzhled.

  5. Perly a korálky - přišijte na kalhoty perly nebo korálky, které mohou být ve tvaru květin, srdcí nebo jiných motivů. Můžete je umístit na kapsy, v pase nebo podél švů.

  6. Ozdobné knoflíky - zkuste přišít na kalhoty ozdobné knoflíky, které mohou být různých tvarů, velikostí a barev. Umístěte je na kapsy nebo na přední část kalhot pro zajímavý detail.

  7. Barevné kontrasty -použijte zbytky látek jiných barev nebo vzorů, abyste vytvořili kontrastní prvky na kalhotách. Můžete takto zvýraznit švy, kapsy nebo lem nohavic.

  8. Patchwork - vytvořte z různých zbytků látek patchwork, který můžete přišít na kalhoty jako originální prvek. Patchwork může být tvořen z malých čtverců, obdélníků nebo jiných tvarů, které se spojí dohromady.

  9. Textilní malba nebo tisk - použijte textilní barvy nebo tisk na kalhoty, abyste na nich vytvořili jedinečné vzory nebo motivy. Můžete si tak vytvořit vlastní design podle vaší fantaz

Další vhodné látky na pohodlné kalhot

Bavlněná tkanina

Pro lehkou variantu kalhot se hodí měkká a lehká látka, jako je bavlněná tkanina. Tato látka je příjemná na dotek a vyniká svou prodyšností, což je důležité pro pohodlí při nošení kalhot v teplých dnech.

Plátěná nebo koženková tkanina

Pro složitější variantu kalhot se hodí pevná látka, jako je plátěná nebo koženková tkanina. Tyto materiály poskytují odolnost a dlouhou životnost, což je důležité pro kalhoty, které budou nošeny častěji nebo v náročnějších podmínkách.

Výběr materiálů podle účelu a efektu

Různé materiály mohou být použity pro různé účely a efekty. Například, bavlna je vhodná pro lehké a prodyšné kalhoty, zatímco flanel, vlna nebo mohér mohou poskytnout větší teplo a pohodlí. U kalhot lze použít různé látky pro různé účely, jako jsou například bavlna, hedvábí, len nebo polyester.

Jaké barvy a vzory lze použít na kalhoty

Při výběru úpletových kalhot si můžete vybrat z různých barevných a vzorových variant, které vám umožní přizpůsobit vzhled kalhot vašim preferencím a stylu.

  1. Jednobarevné kalhoty: úpletové kalhoty v jedné barvě jsou klasickou a univerzální volbou, která se hodí pro různé příležitosti a kombinace s ostatním oblečením.
  2. Vzorované kalhoty: pro více osobitý vzhled si můžete vybrat úpletové kalhoty s různými vzory, jako jsou proužky, puntíky, květinové motivy nebo geometrické tvary.
  3. Kombinace barev: úpletové kalhoty s kombinací několika barev nebo vzorů mohou být originální a zábavnou volbou, která dodá vašemu outfitu zajímavý twist.
  4. Střídání materiálů: pro zajímavý vzhled a pocit na dotek můžete kombinovat různé druhy úpletů nebo materiálů, jako je bavlna, viskóza, hedvábí nebo směsová tkanina.

Při výběru úpletových kalhot nezapomeňte zvážit své potřeby, dovednosti v šití a osobní styl. Díky široké škále variant a možností si jistě vyberete takové kalhoty, které vám budou nejlépe vyhovovat a které se stanou nepostradatelnou součástí vašeho šatníku.

Co dalšího můžeme ušít z úpletů

  1. Úpletové šaty - jsou ideální pro letní teplé dny, kdy chceme mít na sobě něco lehkého a vzdušného. Můžete si je ušít v různých střizích a délkách, podle vašeho vkusu a příležitosti. Úpletové šaty jsou pohodlné a snadno se nosí, takže se hodí pro každodenní nošení, ale i pro večerní vycházky či letní párty.

  2. Úpletové sukně - jsou dalším skvělým kouskem oblečení, který můžete ušít z úpletové látky. Můžete si zvolit různé střihy a délky, od krátkých minisukní po dlouhé maxi sukně. Úpletové sukně jsou pohodlné a univerzální, což z nich činí ideální oděv pro různé příležitosti a roční období.

  3. Úpletové tuniky - tunika z úpletové látky je další možnost, jak využít tento materiál. Tuniky mohou být různých střihů, s dlouhými či krátkými rukávy a lze je nosit samostatně nebo vrstvit přes legíny či úzké kalhoty. Tuniky jsou pohodlné a stylové a díky své variabilitě se hodí pro různé příležitosti a typy postav.

  4. Úpletové šátky a šály - z úpletové látky můžete ušít také šátek nebo šálu, která vás zahřeje v chladnějších dnech. Šátky a šály mohou mít různé barvy, vzory a velikosti, a lze je nosit různými způsoby, což z nich činí univerzální doplněk pro každý outfit.

  5. Úpletové čepice a kulichy - pro chladnější počasí si můžete ušít úpletovou čepici nebo kulich. Čepice a kulichy z úpletové látky jsou měkké, pohodlné a hřejivé, a díky široké škále barev a vzorů můžete mít jedinečný a originální kousek, který vás bude provázet celou zimou.

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení