Lexikon látek: 100% viskóza

Vytvořeno17.01.2018

Svět látek se skládá z nepřeberného množství druhů, vzorů a barev, ve kterém je těžké se zorientovat. Pojďme společně proniknout do tajů zpracování a celé výroby vybraných látek.

O 100% viskóze můžeme psát dlouhé články, kde se dozvíme, jak se viskóza v poslední době dostala do popředí a postupně vytlačila staré známé látky. Trendem se nestala pro nic za nic, ale právem si své místo zasloužila.

Už podle první řádků je zřejmé, že se budeme věnovat 100% viskózové látce a celému procesu, kterým musí projít, než se k nám dostane v podobě úchvatného módního kousku.

Jaká je historie viskózové látky a jak vzniká?

Viskózová vlákna nebo-li umělé hedvábí začalo vznikat pod rukama francouzského chemika již v roce 1891, který se nechal inspirovat svými předchůdci. Jeho technologie prošla v průběhu let velkým vývojem a zdokonalováním celého procesu, který přinesl vznik několika nových druhů látek. Veškeré nové druhy, ale mají jedno společné a to je surovina, ze které jsou vyrobeny.

Základní surovinou pro výrobu viskózových látek je buničina, která se získává nejčastěji z bavlny, ale i z trochu netradičního materiálu, kterým je dřevo. Získaná čistá buničina je zpracována v továrnách na výrobu umělého hedvábí v podobě tuhých tenkých lepenek, ze kterých se získává hustý roztok. Roztok je pod silným tlakem protlačován přes trysky z tvrdého kovu. Počet trysek ovlivňuje hustotu vláken, kterých může být pár desítek, ale i několik tisíc.

Viskózová vlákna získávána ze dřeva jehličnatých stromů, nebo buků má trochu jiný postup výroby a možná pro milovníky chemie i trochu zajímavější. Rozemleté dřevo se vaří v nádržích s roztokem kyseliny CaSO3. Vzniklá hmota se vypustí do nádrže s dvojitým dnem a oddělí se do sebe odpad a šedožlutá kaše, která se dále zpracovává. Další zpracování viskózových vláken ze dřeva už je poté hodně podobný výrobě z bavlněné buničiny. Rozpuštěním celulózy v louhu sodném vzniká viskóza, která je protlačena jemnými otvory do kyselé lázně. Cestou se z viskózy odstraní zbytky lázně, vlákno je sušeno a později navinuto na dutinky.

Jaké jsou vlastnosti viskózové látky?

Viskózové látky v průběhu celého procesu získávají jedinečné vlastnosti, které si nás získají na první pohled a dotek. Jaké jsou tyto výjimečné vlastnosti? U některých může být vysoký lesk, který dodá látce na elegantním vzhledu, jedinečné barvy, pevnost a přitom jemnost, chladivý pocit v horkých dnech, nebo splývavost. Kromě dobrých vlastností, ale i bohužel ty špatné a to je vyšší mačkavost látky při nošení a srážlivost před prvním praním.

Jak pracovat s viskózovou látkou?

Viskóza je výborný materiál pro šití, díky své pružnosti a lehkosti. Je jemná na dotek a má přirozený lesk, který z ní dělá ideální volbu pro elegantní oděvy.

Volba nástrojů pro šití viskózy

Pro šití viskózy je důležité vybrat správné nástroje. Jedná se o jemný materiál, který vyžaduje jehly a nitě odpovídající velikosti a síly. Malé, ostré jehly a silné nitě jsou ideální. Když se používají šicí stroje, doporučuje se používat jemné strojové jehly a nastavit stroj na volnější napětí, aby se zabránilo poškození látky.

Zpracování viskózy (stříhání, šití, lepení)

Při stříhání viskózy je důležité používat ostré nůžky a jemně manipulovat s materiálem, aby se předešlo roztrhání. Při šití je třeba být opatrný, aby se zabránilo poškození látky. Lepení viskózy není obvykle doporučováno, protože to může poškodit jemnou strukturu látky.

Údržba a zacházení s viskózovou látkou

Viskóza vyžaduje jemnou údržbu, aby se udržela její kvalita a životnost. Je důležité dodržovat následující pokyny pro údržbu a zacházení s tímto materiálem.

Praní viskózy (teplota, cyklus, prací prostředky)

Při praní viskózy je důležité nastavit správnou teplotu a cyklus. Obecně platí, že by měla být praná v chladné vodě na jemném cyklu. Je také důležité používat jemné prací prostředky, které nebudou látku poškozovat.

Co si ušít z viskózové látky?

Viskózové šaty, sukně, volné kalhoty, halenky nebo tuniky ovládají světová mola a není se čemu divit. Lehkost viskózových látek musela nadchnout nejednoho návrháře, který kombinuje jednoduché i složité vzory s jednobarevnou klasikou. Nechme se společně s nimi vtáhnout do tohoto příjemného světa viskózových látek.

Letní kalhoty z viskózy

Letní kalhoty z viskózy představují pohodlnou volbu pro teplé dny. Viskóza je přirozeně prodyšná a absorbuje vlhkost, což zvyšuje pohodlí při nošení. Její jemný a hladký povrch navíc dodává kalhotám elegantní vzhled. Alternativní materiál pro letní kalhoty je bavlna, která je rovněž prodyšná a absorbuje pot. Bavlna je také velmi odolná a snadno se udržuje.

Volné letní košile z viskózy

Košile z viskózy jsou ideální pro letní období díky své lehkosti a prodyšnosti. Tyto vlastnosti umožňují optimální cirkulaci vzduchu a zabraňují pocení. Jako alternativu lze použít bavlnu, která je také dobrou volbou pro letní košile. Bavlněná košile poskytuje stejnou prodyšnost jako viskóza, a navíc je odolnější a lépe se praní.

Letní šaty z viskózy

Šaty z viskózy jsou oblíbenou volbou pro letní šaty díky své lehkosti a prodyšnosti. Navíc viskóza poskytuje jemný a lesklý vzhled, který dodává šatům elegantní vzhled. Alternativní materiál pro letní šaty je bavlna, která je také prodyšná a pohodlná na nošení. Bavlna je také odolná a snadno se udržuje, což je velkou výhodou pro letní oděvy.

Letní sukně z viskózy

Letní sukně z viskózy nabízí elegantní a pohodlnou volbu pro teplé dny. Viskóza je lehká a prodyšná, což zvyšuje pohodlí při nošení. Alternativní materiál pro letní sukně je bavlna. Bavlna poskytuje stejnou prodyšnost jako viskóza a je také velmi odolná, což je ideální pro časté praní.

Halenka s volánem z viskózy

Halenka s volánem z viskózy může být skvělým doplňkem do vašeho šatníku. Viskóza je prodyšná a lehká, což zvyšuje pohodlí při nošení, zatímco její jemný a hladký povrch dodává halence elegantní vzhled. Alternativou k viskóze může být hedvábí, které je známé svým luxusním vzhledem a pocitem na pokožce. Hedvábí je také prodyšné a může být skvělou volbou pro formalnější halenky.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení