Tunika s dlouhým rukávem: návod, jak si ušít.

Vytvořeno20.03.2019

V článku se zaměříme na jarní módní trend tuniky, které si můžete ušít sami. Představíme různé možnosti střihů, materiálů a dekorací pro začátečníky i zkušené švadleny. Prozkoumáme varianty s kanýry, odhalenými zády, volány a ozdobnými prvky, které se hodí pro různé situace a příležitosti. Navíc se zaměříme na volbu vhodných materiálů, jak využít zbytky látek a nápady pro různé styly.

Letošnímu jaru vládnou kanýry a volány, které jsou na rukávech, ve výstřihu nebo jako lemování spodního okraje. Nechceme zůstat s trendy pozadu a tak se společně pustíme do jedné volné tuniky, která má rukávy s kanýry a odhalená sexy záda. Kanýry na rukávech dodávají tunice živost a pohyb, zatímco odhalená záda přidávají špetku sexy vzhledu

Na halenku budeme potřebovat:

halenkovinu v délce 1,2-1,6m podle velikosti

křídu, jehlu, nitě

Postup šití:

  1. vytažený střih si položíme na rub látky, obkreslíme a přidáme na švy
  2. na předním díle si odšijeme záševky a sežehlíme směrem dolu
  3. zadní díly si složíme na sebe značkami a v místě průkrčníku sešijeme
  4. nejprve si sešijeme jednu náramenici, vzniklý šev začistíme a sežehlíme do zadního dílu
  5. vzniklý výstřih si olemujeme ustřiženým šikmým lemovacím proužkem
  6. po olemování výstřihu sešijeme druhou náramenici, vzniklý šev začistíme, sežehlíme do zadního dílu a v místě výstřihu pomocí pár stehy šev přichytíme
  7. položíme rubem k rubu přední a zadní díl a sešijeme boční švy, začistíme a sežehlíme do zadního dílu
  8. přichystáme si rukávy - ke spodní části rukávu si přišijeme nařasený pruh nachystané látky, začistíme a můžeme ozdobně prošit
  9. sešijeme rukávový šev, který opět začistíme a sežehlíme směrem do zadního rukávu
  10. do průramku si našpendlíme rukáv - značky na značky a rukáv trochu navolníme do průramku, sešijeme 
  11. spodní okraj halenky a rukávu začistíme, zahneme a prošijeme

Kdo nepatříte mezi odvážné holky, je možné na volné cípy zadního dílu našít stuhy, které se zaváží na mašli a vítr nás nepřekvapí.

Varianta pro začátečníky

Jednoduchá tunika s kanýry na rukávech

Tato varianta je ideální pro začátečníky v šití. Tunika má jednoduchý střih s kanýry na rukávech, které dodají trochu života a pohybu. Můžete ji ušít z bavlněné nebo lehké viskózové látky v jedné barvě nebo s jednoduchým vzorem.

Varianta s odhalenými zády

Pro ty, kteří hledají něco odvážnějšího, můžete vytvořit tuniku s odhalenými zády a uvázat ji na krku pomocí šňůrek nebo stuh. Tento střih je vhodný pro lehké a pružné látky, které padnou pěkně na těle.

Varianta pro pokročilé

Tunika s volány a ozdobnými prvky

Pro zkušenější švadleny může být zajímavou výzvou vytvoření tuniky s více vrstvami volánů a ozdobných prvků. Můžete experimentovat s různými délkami, šířkami a tvary volánů a vytvořit tak originální a osobitý kousek. Tento střih je vhodný pro lehké a padavé látky, jako je šifon nebo hedvábí.

Varianta s krajkou a šňůrkovým uzávěrem

Další možností pro pokročilé švadleny je tunika s krajkovými detaily a šňůrkovým uzávěrem na zádech. Tento střih je vhodný pro lehké a jemné látky, které podtrhnou romantický vzhled. Krajkové detaily mohou být přidány na rukávech, výstřihu nebo spodním okraji tuniky.

Další varianty tohoto produktu

Varianty s různými vzory a barevností

  1. Tunika s geometrickými vzory: Ušijte tuniku s geometrickými vzory, jako jsou kruhy, čtverce nebo trojúhelníky. Tato varianta je vhodná pro moderní a odvážné jedince, kteří se nebojí upoutat pozornost.
  2. Tunika s květinovými vzory: Zvolte látku s květinovými vzory pro romantický a ženský vzhled. Tato varianta je ideální pro jarní a letní období, kdy se příroda probouzí a květiny rozkvétají.
  3. Tunika s proužky: Ušijte tuniku s proužky, která vytvoří jednoduchý, ale zajímavý design. Tato varianta je vhodná pro každodenní nošení, protože je snadno kombinovatelná s různými spodními díly a doplňky.

Konkrétní situace a příležitosti

  1. Na rodinné oslavy: Ušijte tuniku s veselým a barevným vzorem, který oživí atmosféru rodinných oslav, jako jsou narozeniny, svatby nebo křtiny.
  2. Do práce: Zvolte tuniku s jednoduchým a decentním vzorem nebo barevností, která bude vhodná pro kancelářské prostředí.
  3. Pro letní večírky: Vytvořte tuniku s tropickými vzory, která se hodí pro letní večírky nebo párty u bazénu.

Benefity a pro koho je varianta vhodná

  1. Pro ty, kteří se rádi odlišují: Ušitím tuniky s originálním vzorem nebo barevností si zajistíte, že nebudete mít stejný kousek jako ostatní.
  2. Pro milovníky módy: Volba různých vzorů a barevností umožňuje experimentovat s módními trendy a vytvářet unikátní kombinace.
  3. Pro kreativní jedince: Šití tuniky s různými vzory a barevností je skvělý způsob, jak rozvíjet své šicí dovednosti a projevit svou kreativitu.

 

Varianty materiálů vhodných na tuniku

Materiál a textura látky ovlivňuje celkový vzhled a pocit z nošení tuniky. Při výběru látky zvažte následující možnosti:

  1. Bavlněná tkanina: Ideální pro lehkou variantu jednoduché tuniky pro začátečníky. Bavlna je měkká, lehká a prodyšná, což ji činí vhodnou pro jarní a letní období.
  2. Viskóza: Vhodná pro lehké tuniky s padavým efektem. Viskóza je jemná a pružná látka, která je příjemná na dotek a padne hezky na těle.
  3. Koženka: Tyto pevné látky jsou vhodné pro složitější varianty tunik s volány a ozdobnými prvky.
  4. Šifon nebo hedvábí: Pro tuniky s více vrstvami volánů a ozdobných prvků jsou ideální lehké a padavé látky, jako je šifon nebo hedvábí.

Nápady na ozvláštnění zbytky látek

Tradiční moravský styl

  1. Ozdobné tkanice: Upevněte na okraje tuniky či halenky tkanice s tradičními moravskými vzory, které dodají vašemu kousku šmrnc a originalitu.
  2. Výšivky: Přidejte na rukávy, límec nebo výstřih tradiční moravskou výšivku, která zaujme svými barevnými kombinacemi a vzory.
  3. Ozdobné pruhy na rukávech: Použijte zbytky látek na vytvoření pruhů, které můžete připevnit na rukávy a dodat tak tunice či halence moravský nádech.

Moderní minimalistický styl

  1. Kontrastní lemování: Zbytky látek v kontrastních barvách použijte pro lemování okrajů, límce či rukávů, čímž vytvoříte zajímavý vizuální efekt.
  2. Kapsy: Přidejte nenápadné kapsy ze zbytků látek na přední či zadní část tuniky či halenky pro větší praktičnost a jednoduchý design.
  3. Minimalistické aplikace: Z látkových zbytků vytvořte jednoduché geometrické tvary a aplikujte je na tuniku či halenku pro moderní minimalistický vzhled.

Klasický retro styl

  1. Krajkové lemování: Lemujte límec, rukávy a spodní okraj tuniky či halenky krajkou, která dodá klasický a elegantní vzhled.
  2. Záhyby a šátkové volány: Vytvořte záhyby nebo šátkové volány ze zbytků látek a připevněte je na ramena či zadní část tuniky či halenky, což dodá retro šarm.
  3. Ozdobné knoflíky: Zvolte vintage knoflíky a připevněte je na tuniku či halenku jako ozdobný prvek.

Romantický styl

  1. Květinové aplikace: Vytvořte malé květinové aplikace ze zbytků látek a přišijte je na tuniku či halenku pro romantický a ženský vzhled.
  2. Stuhy a mašle: Přidejte stuhy či mašle na ramena, pas či rukávy, což dodá něžný romantický vzhled.
  3. Perly a korálky: Ozdobte límec, výstřih nebo rukávy perličkami či korálky.

Další produkty ze stejné látky, barvy nebo vzoru

  1. Šátek nebo šála - ušitá ze stejné látky, barvy nebo vzoru jako tunika může být skvělým doplňkem, který zvýrazní váš outfit a dodá mu jedinečnost. Může být vhodný pro chladnější jarní dny, kdy potřebujete trochu více tepla, nebo jako módní doplněk k vaší tunice.

  2. Kalhoty nebo sukně - ze stejné látky, barvy nebo vzoru jako tunika vytvoří harmonický a stylový celek. Tento set je ideální pro různé příležitosti, jako jsou večírky, pracovní schůzky nebo rodinné oslavy.

Pokud nechcete v kanceláři sedět s kolegyní ve stejném topu, zasedněte k šicímu stroji, nechte se inspirovat volány a směle se pusťte do vlastního kousku.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení