Mikina na zip s dlouhým rukávem.

Vytvořeno07.11.2015

Článek vás provede celým procesem šití teplé mikiny ze silnějšího úpletu s raglánovým rukávem a zipy, ideální pro chladnější podzimní počasí. Naučíte se, jak si vyrobit originální a praktický kousek oblečení, který lze nosit do školy, práce, města nebo večer při setkání s přáteli. Navíc naleznete jednoduchou variantu pro začátečníky a složitější variantu pro pokročilé švadlenky. Inspirujte se možnostmi barevných kombinací, vzorů a motivů, abyste vytvořili mikinu, která bude přesně podle vašich představ.

Mikina s dlouhým raglánovým rukávem a všitým zipem

Na mikinu budeme potřebovat:

1,3-1,6m silnějšího úpletu s ozdobným prošitím

0,7m látka na lemy a rukávy např.pružná koženka

1ks šicí nit

2ks zipu

Postup:

  1. nejprve si připravím střih, který nalezneme ve střihové příloze časopisu

  2. vybraný střih si položíme na rub látky a s přídavky na švy obkreslíme

  3. potřebné díly si z vybraných látek ustřihneme a připravíme k šití

  4. nejprve si připravíme rukávy u mikiny. Nejprve si na rukávu odšijeme záševek, který rozžehlíme. Na střed rukávu si přiložíme ozdobný pruh, který přišijeme v kraji.

  5. Připravené rukávy si přišijeme s zadnímu a přednímu dílu mikiny. Přední rukáv si přišpendlíme rubem k rubu předního dílu a v místě švů sešijeme. V místě pro zip necháme šev nesešitý. Zadní díl rukávu si položíme na rub zadního dílu a v místě švu si sešijeme tyto díly dohromady. Vzniklé švy začistíme a rozžehlíme.

  6. Do otvorů v rukávových švech si můžeme ozdobně všít zipy. Rub zipu si položíme k lícu látky a přišijeme. Zip otočíme do rubu a ozdobně prošijeme

  7. Do připraveného výstřihu si můžeme všít ozdobný lem, který si lícem položíme na rub mikiny a v místě šití přišijeme. Vzniklý šev si nastříháme, rozžehlíme a lem otočíme do lícu mikiny. Ozdobný lem si 0,5 cm podehneme a přišpendlíme k výstřihu mikiny a ozdobně prošijeme.

  8. Po všití ozdobného lemu si můžeme sešít boční a rukávové švy. Na sebe si položíme rub předního a zadního dílu v místě nesešitých švů a po pomocném špendlení je můžeme sešít. Vzniklé švy si začistíme a rozžehlíme

  9. Spodní okraj mikiny si ozdobně zakončíme lemem. Lem máme ve dvou kusech, které si na sebe položíme lícem k líci a sešijeme. Vzniklý šev si rozžehlíme. Ozdobný lem si složíme na polovinu. Vzniklý a složený lem si přišpendlíme na líc okraje mikiny a v místě švů sešijeme dohromady. Vzniklý šev začistíme a sežehlíme směrem nahoru.

  10. Nyní nám chybí pouze zhotovení délky rukávů. Spodní okraj rukávu si začistíme a zahneme do rubu. Okraj ozdobně prošijeme.

Mikina je již hotová a doufáme, že se v ní budete cítit velice příjemně, protože z tohoto se může stát nadčasový kousek.

Varianta jednoduché mikiny pro začátečníky

Jednodušší varianta mikiny je vhodná pro začátečníky, kteří se chtějí naučit základní techniky a získat zkušenosti. Tato mikina bude mít jednoduchý střih bez ozdobných prvků a zipů na rukávech.

Potřebujete:

1,3-1,6 m silnějšího úpletu

0,7 m pružné látky na lemy a rukávy (např. pružná koženka)

1 ks šicí nit

Postup:

  1. Připravte střih dle předchozího návodu.
  2. Ušijte rukávy k zadnímu a přednímu dílu mikiny.
  3. Sešijte boční a rukávové švy.
  4. Zakončete spodní okraj mikiny lemem.
  5. Upravte délku rukávů a hotovo.

Varianta složitější mikiny pro pokročilé švadlenky

Pokud jste zkušenější švadlena a chcete si vytvořit náročnější a originálnější mikinu, můžete zkusit tuto variantu se zipy na rukávech, kontrastními látkami a dalšími ozdobnými prvky.

Potřebujete:

1,3-1,6 m silnějšího úpletu s ozdobným prošitím

0,7 m kontrastní látky na lemy a rukávy (např. pružná koženka)

1 ks šicí nit

2 ks zipu

Postup:

  1. Připravte střih dle předchozího návodu.
  2. Ušijte rukávy s ozdobnými zipy k zadnímu a přednímu dílu mikiny.
  3. Sešijte boční a rukávové švy.
  4. Zakončete spodní okraj mikiny lemem.
  5. Upravte délku rukávů a hotovo.

Tato varianta je vhodná pro zkušenější švadlenky, které chtějí vytvořit mikinu s originálními prvky a detaily. Mikina s ozdobnými zipy a kontrastními látkami bude stylovým a unikátním kouskem vašeho šatníku, který oceníte při každém nošení.

Různé varianty mikin

  1. Barevné kombinace

Zkuste experimentovat s různými barevnými kombinacemi, které vytvoří odlišný vzhled a atmosféru vaší mikiny. Například:

  • Teplé barvy: červená, oranžová a žlutá
  • Studené barvy: modrá, zelená a fialová
  • Pastelové barvy: světle růžová, světle modrá a světle zelená
  • Monochromatické barvy: různé odstíny šedé, béžové nebo hnědé
  1. Vzory a motivy

Přidejte do svého návrhu mikiny zajímavé vzory nebo motivy, které oživí její vzhled a dodají jí osobitý charakter. Zde jsou některé nápady:

  • Geometrické vzory: kruhy, čtverce, trojúhelníky nebo jiné geometrické tvary
  • Proužky: vodorovné nebo svislé proužky v různých tloušťkách a barvách
  • Květinové vzory: různé druhy květin a rostlin v různých barvách a velikostech
  • Abstraktní motivy: nepravidelné tvary a linie, které vytvářejí zajímavé kompozice

Druhy mikin a jejich využití

  1. Sportovní mikina

Ušijte si sportovní mikinu z funkčního materiálu, která bude ideální pro venkovní aktivity, jako je běh, cyklistika nebo turistika. Tato varianta je vhodná pro sportovně založené jedince, kteří hledají pohodlné a praktické oblečení.

  1. Elegantní mikina

Zvolte si luxusní materiál, jako je kašmír nebo hedvábí, a vytvořte elegantní mikinu, která se hodí pro večerní příležitosti nebo slavnostní akce. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří chtějí vytvořit sofistikovaný a elegantní vzhled.

Výhody vlastnoručně ušitých mikin

  • Ušijete si mikinu přesně podle svých představ a stylu, což zaručuje, že budete mít originální a neopakovatelný kousek oblečení.
  • Zvolíte si materiály a zpracování, takže máte větší kontrolu nad kvalitou a vzhledem vaší mikiny. 
  • Ušití vlastní mikiny může být cenově výhodnější než nákup hotového kusu, zvláště pokud využijete zbytky látek nebo akčních nabídek na materiály. 
  • Naučíte se novým dovednostem a zlepšíte své šicí schopnosti, což vám přinese uspokojení z vlastního výtvoru a možnost růstu v oblasti šití.

Pro koho je varianta vhodná

Ručně ušitá mikina je vhodná pro osoby, které rády něco vytvářejí, mají zájem o šití a hledají kreativní a užitečný projekt. Tato varianta je vhodná pro začátečníky, kteří se chtějí naučit základním šicím dovednostem, ale také pro pokročilé švadlenky, které hledají nápad na nový a originální kousek oblečení.

Využití zbytků látek pro originální ozdobení

Pokud máte po ušití teplé mikiny zbytky látek, můžete je využít pro originální úpravy a detaily, které zvýší estetickou hodnotu a praktičnost vaší mikiny. Zde jsou některé návrhy podle různých stylů:

Tradiční moravský styl:

  1. Aplikace folklórních vzorů: Z látkových zbytků si vystřihněte tradiční moravské vzory, které můžete aplikovat na přední část mikiny nebo na rukávy.
  2. Vyšívané detaily: Vyšijte na mikinu tradiční moravské motivy, které jí dodají autentický a půvabný vzhled.

Moderní minimalistický styl:

  1. Kontrastní lemy: Použijte zbytky látek na kontrastní lemy rukávů nebo dolního okraje mikiny.
  2. Kapsa na rukávu: Přidejte malou kapsu na jednom z rukávů, která může sloužit pro uložení drobností nebo dekorativní účely.

Klasický retro styl:

  1. Nášivky s vintage motivy: Aplikujte na mikinu nášivky s klasickými retro motivy, jako jsou auta, gramofony nebo jiné retro symboly.
  2. Široký límec: Ušijte z látkových zbytků široký límec v retro stylu, který dodá mikině jedinečný vzhled.

Romantický styl:

  1. Krajkové detaily: Aplikujte krajku na límec, rukávy nebo dolní lem mikiny pro romantický a ženský vzhled.
  2. Květinové aplikace: Vytvořte z látkových zbytků květinové aplikace, které můžete přišít na mikinu pro jemný a romantický dojem.

Tyto návrhy vám umožní vytvořit z mikiny originální a jedinečný kousek, který oceníte při každém nošení.

Co ušít z podobného materiálu

Kalhoty z úpletu

Kalhoty z úpletu mohou být pohodlnou volbou pro každodenní nošení nebo domácí odpočinek. Využijte stejný materiál jako na mikině a vytvořte tak unikátní a stylový komplet. Tyto kalhoty jsou vhodné pro ty, kteří hledají pohodlné a ležérní oblečení s jednotným vzhledem.

Čepice a šála

Čepice a šála z úpletu s ozdobným prošitím mohou být skvělým doplňkem k mikině. Tento set vám zajistí teplo a pohodlí v chladných podzimních a zimních dnech. Je vhodný pro všechny, kteří chtějí mít stylové a teplé doplňky, které budou ladit s jejich oblečením.

Kabelka z úpletu

Kabelka z úpletu s ozdobným prošitím může být originálním a praktickým doplňkem k vaší mikině. Využijte zbytky látky z úpletu a vytvořte si unikátní kabelku, která bude ladit s vaším oblečením. Kabelka z úpletu je vhodná pro každodenní nošení nebo pro zvláštní příležitosti, kde chcete mít stylový a jedinečný doplněk.

Úpletová deka

Úpletová deka s ozdobným prošitím může být krásným a praktickým doplňkem do vašeho domova. Využijte stejný materiál jako na mikině a vytvořte si tak teplou a pohodlnou deku pro chladné večery. Úpletová deka je vhodná pro všechny, kteří hledají pěkný a praktický doplněk do svého domova, který bude ladit s jejich oblečením.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení