Návod na ušití dámské vesty

Vytvořeno16.04.2021

Jaro je v plném proudu a je nejvyšší čas obměnit náš šatník a čím jiným, než jednoduchou vestou v pase převázanou ozdobným páskem, který je ze stejného materiálu. Spousta z nás na takové vesty nedá dopustit a není se čemu divit. Snadno se kombinují s jednoduchým trikem a pokud tenisky vyměníme za podpatky, můžeme ve vestičce vyrazit i na příjemnou večeři nebo odpolední kávu s kamarádkou. 

Pojďme si společně jeden takový nadčasový kousek ušít, kterým se pro letošní jaro stává oboustranná vesta z vařené vlny v jemné růžové a fialové barvě. Proč jsme sáhli po vařené vlně? Nadchla nás svými charakteristickými vlastnostmi spojenými se strukturou a navzájem provázanými nitěmi. Vařená vlna je hřejivý materiál, odolný vůči nečistotám a zvládne absorbovat vodu až do třetiny své vlastní váhy. Před samotným šitím doporučujeme vařenou vlnu vysrážet přes bavlněné plátno na nízký stupeň žehlení. 

Na 80 cm dlouhou vestu budeme potřebovat:

Postup ušití vesty:

Vytištěný střih na vestu si slepíme a můžeme ho překreslit na střihový papír. 

Látku otočíme na rub a složíme na polovinu pevnými kraji k sobě. 

Střih zadního dílu položíme k přehybu látky, druhý díl k pevnému kraji a přidáme na švy. 

Přední a zadní díl si položíme lícem k líci a sešijeme ramenní a boční švy, které po sešití opatrně rozžehlíme přes bavlněné plátno

Na pásek si ustřihneme z každé látky 10 cm široký pruh po celé šířce látky.

Pruhy látky si na sebe položíme lícem k líci a po celém obvodu sešijeme - pouze si necháme 10 cm otvor na otočení. Sestřihneme švové přídavky a rohy šikmo odstřihneme. Pásek obrátíme, vyjmeme kraj, v ruce zašijeme otvor a pásek po celém obvodu ozdobně prošijeme. 

Obě vesty si k sobě sešpendlíme lícem k líci. Sešijeme přední kraje, stojáček a poté spodní délku vesty podél švové linie. Ve spodní délce si necháme nesešitý otvor pro otočení vesty. 

U vesty si sestřihneme švové přídavky a švy rozžehlíme. Žehlíme přes bavlněné plátno

Vestu otočíme, zašijeme otvor a vymneme kraje. 

Průramky u obou vrstev vestičky si zahneme do rubu a zahnuté okraje si k sobě přiložíme a pomocí ozdobného prošití sešijeme. 

Po celém obvodu vestu ozdobně prošijeme. 

Ušít si takovou vestu je opravdu jednoduché a zvládne ji i naprostý začátečník. Místo vařené vlny můžete použít jakoukoliv jinou látku a pokud sáhnete po teplákovině, během chvilky vznikne sportovní kousek, který užijete nejen na jaře, ale i v letních chladných večerech. 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení