Šaty se zavazováním za krk: návod, jak si ušít.

Vytvořeno23.06.2015

V článku se dozvíte, jak si ušít letní šaty se zavazováním za krk. Zahrnuje jednoduchou variantu pro začátečníky, složitější variantu pro pokročilé švadlenky a nápady na materiály, barvy, úpravy a doplňky pro originální a osobitý vzhled. Vytvořte si vlastní krásné letní šaty, které vás budou provázet po celé léto.

Šaty jsou ušity ze strečového úpletu v délce ke kolenům, volného střihu se zdrhnutím na prsou a nařasením na předním díle.

Na šaty v délce ±72 cm budeme potřebovat:

1,1-1,2 m strečového úpletu 

2 šicí nitě

korálky na ozdobení

Postup ušití šatů:

  1. nejprve si připravíme střih

  2. připravený a přeměřený střih si položíme na rub strečového úpletu, obkreslíme s přídavky na švy a vystřihneme

  3. jako první si sešijeme boční švy živůtku. Přední a zadní díl živůtek si položíme lícem k líci a sešijeme

  4. díly živůtku jsme si vystřihly dvakrát a nyní si je sešijeme v místě výstřihu. Přední díl v místě značek dle střihu nesešijeme.

  5. živůtek si otočíme do líce, vystehujeme si hranu výstřihu a vyžehlíme

  6. na předním díle živůtku si odšijeme tunýlky na provlečení šňůrky za krk podle střihu

  7. ze strečového úpletu jsme si ustřihly dlouhý pruh, který si složíme na polovinu, sešijeme a otočíme do líce. Takto nám vznikne potřebná šňůrka za krk, kterou je možné ozdobit například korálky

  8. ušitou šňůrku za krk provlečeme připravenými tunýlky na předním díle a v dolním kraji zašijeme

  9. vrchní část šatů máme ušitou a teď se pustíme do sukně. Přední a zadní díl sukně si položíme lícem k líci na sebe a sešijeme boční švy

  10. sukni si přišijeme k připravenému živůtku. Boční švy si dáme na boční švy živůtku, značky na předním díle k značkám na živůtku a zbytek látky mezi značkami nařasíme a sešijeme dohromady

  11. spodní okraj šatů si začistíme, zahneme do rubu a prošijeme v libovolné šíři. Celé šaty vyžehlíme

Zda máte radši šaty se zavazováním dozadu, stačí si místo jedné dlouhé šňůrky ušít dvě. Pokud si nejste jisti, aby šaty nesjížděli, je možné do horní části živůtku navléci gumičky pro lepší pevnost.

Mějte na paměti, že méně často bývá více, a nebojte se experimentovat s různými možnostmi, abyste vytvořili originální a osobitý vzhled.

Varianta jednoduchých letních šatů pro začátečníky

Šaty bez ramínek

Pro jednodušší variantu letních šatů můžete zvolit střih bez ramínek. Tento střih je ideální pro začátečníky, protože nevyžaduje složité úpravy ani přidání ramínek či šňůrek. Šaty bez ramínek jsou také vhodné pro různé příležitosti, jako jsou letní večírky nebo procházky po pláži. Můžete použít stejný materiál a barvu, jako je uvedeno v návodu, a přizpůsobit délku šatů podle svých představ.

Varianta složitějších letních šatů pro pokročilé švadlenky

Maxi šaty se zavazováním za krk

Pro zkušenější švadlenky může být atraktivní variantou maxi šaty se zavazováním za krk. Tyto šaty mají delší sukně, která dosahuje až ke kotníkům, a jsou ideální pro slavnostní příležitosti nebo večerní události. Maxi šaty mohou být vyrobeny ze stejného materiálu, barvy a vzoru, jako je uvedeno v návodu, ale s přidáním dalších vrstev nebo ozdob pro vytvoření bohatšího a elegantnějšího vzhledu. Šnůrka za krk může být doplněna o další detaily, jako jsou korálky, flitry nebo jiné ozdoby. Výstřih může být hlubší nebo méně hluboký podle osobních preferencí a konkrétního typu události.

Návod na šaty lze upravit a přizpůsobit podle vlastních představ a dovedností. Ať už jste začátečník nebo zkušená švadlena, tyto varianty vám nabízejí možnost vytvořit originální a krásné letní šaty, které vás budou provázet celou sezónu.

Možné varianty materiálu a barev

Různé vzory a barvy pro letní šaty

Můžete vybírat z mnoha vzorů a barev , které se hodní na letní šaty. Následující varianty vám pomohou získat inspiraci pro vytvoření šatů přesně podle vašich představ.

  1. Tropický vzor: Zkuste látku se vzorem tropických listů nebo květin, která vytvoří exotickou atmosféru. Tento vzor je ideální pro letní prázdniny nebo plážové párty.

  2. Geometrický vzor: Pro moderní a elegantní vzhled zvolte látku s geometrickými tvary, jako jsou kruhy, čtverce nebo trojúhelníky. Tento vzor je vhodný pro formálnější příležitosti nebo pracovní prostředí.

  3. Abstraktní vzor: Pro originální a umělecký vzhled si vyberte látku s abstraktním vzorem. Tato varianta je ideální pro ty, kteří si rádi hrají s barvami a tvary.

  4. Pruhovaný vzor: Pro klasický a časově odolný vzhled použijte látku s pruhovaným vzorem. Pruhy mohou být široké, úzké, vodorovné nebo svislé a lze je kombinovat s různými barvami.

  5. Pastelové barvy: Pro jemný a romantický vzhled zvolte látku v pastelových odstínech, jako je růžová, modrá nebo zelená. Tyto barvy jsou vhodné pro svatební hostiny, křtiny nebo jiné slavnostní události.

  6. Kontrastní kombinace barev: Pro odvážný a výrazný vzhled zkombinujte kontrastní barvy, jako jsou červená a modrá, žlutá a fialová nebo zelená a oranžová. Tato varianta je ideální pro ty, kteří se nebojí být středem pozornosti.

Při výběru látky a barevnosti pro vaše letní šaty neváhejte experimentovat a přizpůsobit je svým osobním preferencím a stylu. Vyberte si vzor a barvu, která vás bude těšit a která vás bude reprezentovat po celé letní sezóně.

Originální úpravy a doplňky pro letní šaty

Využití zbytků látek a doplňků

Máte-li zbytky látek a chcete své letní šaty originálně ozvláštnit, nabízí se několik možností. Můžete použít různé doplňky a materiály, které zvýší estetickou hodnotu a funkčnost šatů.

Ozdobné lemovaní

  1. Ozdobné knoflíky, perly a korálky: Vytvořte si jedinečný vzor na šatech pomocí ozdobných knoflíků, perel či korálků. Můžete je našít podél lemů sukně, výstřihu nebo na ramínka šatů.

  2. Pásky, stuhy a krajky: Přidejte šarm šatům s použitím pásků, stuh nebo krajkových lemování. Tyto doplňky můžete připevnit na spodní lem sukně, výstřih nebo ramínka, čímž vytvoříte jedinečný design.

  3. Nášivky a nápisy: Osobní dotek šatům dodáte pomocí nášivek nebo nápisů. Ať už máte rádi květiny, zvířata nebo jiné motivy, nášivky a nápisy mohou šatům dodat osobitý vzhled.

  4. Květinové aplikace a brože: Přidejte trochu romantiky k šatům s květinovými aplikacemi nebo brožemi. Tyto doplňky můžete umístit na ramínka nebo na přední část šatů, kde získají zaslouženou pozornost.

  5. Ozdobné zipy: Pro zajímavý detail na šatech můžete nahradit klasický zip ozdobným. Ozdobné zipy mohou být zdobeny korálky, flitry nebo jinými ozdobami a dodají šatům zcela nový vzhled.

Vylepšení použitelnosti a komfortu

  • Vnitřní kapsičky: Využijte zbytky látek k vytvoření malých vnitřních kapsiček ve švové části šatů. Tyto kapsičky mohou poskytnout praktické uložení pro menší předměty, jako jsou klíče nebo rtěnka.

  • Nastavitelná ramínka: Pro zvýšení komfortu a lepší přizpůsobení šatů si můžete ušít nastavitelná ramínka s použitím suchého zipu nebo knoflíků s poutky.

 

  • Zesílení oblasti prsou: Pokud chcete zvýšit komfort a oporu v oblasti prsou, můžete využít zbytky látek a vytvořit zesílení nebo vložky na přední část živůtku. Tím zajistíte lepší oporu a tvarování pro hrudník.
  • Gumičky pro lepší udržení šatů: Aby šaty lépe držely na svém místě, můžete do horní části živůtku navléci gumičky. Gumičky zlepší pevnost a zabezpečí, že šaty nebudou sjíždět.
  • Rozšiřitelný pas: Pokud chcete zvýšit pohodlí a univerzálnost šatů, můžete vytvořit rozšiřitelný pas s použitím gumiček nebo stahovacích šňůrek. Tím získáte šaty, které se přizpůsobí různým tělesným typům a situacím.
  • Odnímatelné ramínka: Pro více variabilit při nošení šatů můžete vytvořit odnímatelná ramínka. To umožní nosit šaty s ramínky nebo bez nich, v závislosti na preferencích nebo konkrétní příležitosti.
  • Vrstvené části: Využijte zbytky látek k vytvoření vrstvených částí na sukních nebo živůtcích. Vrstvení dodá šatům objem a zajímavý vzhled, který může být vhodný pro speciální události nebo párty.
  • Kapsy a volány: Přidejte praktičnost a zároveň stylový prvek do vašich šatů tím, že přidáte kapsy nebo volány. Kapsy mohou být našity na boky nebo přední část sukně, zatímco volány mohou být přidány na lem sukně, výstřih nebo ramínka pro více vrstev a textury.
  • Přidání pásku nebo opasku: Zvýrazněte svou postavu a dodání tvaru šatům pomocí pásku nebo opasku. Můžete použít materiál ze šatů nebo kontrastní látku pro vytvoření zajímavého efektu. Pásek nebo opasek může být jednoduchý, široký nebo zdobený podle vašeho vkusu.Při výběru a aplikaci těchto doplňků a úprav nezapomeňte na celkovou harmonii a estetiku šatů. Vyberte si doplňky, které se hodí k základnímu vzhledu a materiálu šatů a vytvořte tak jedinečný, pohodlný a praktický kousek do svého šatníku.

Při výběru a aplikaci těchto doplňků a úprav nezapomeňte na celkovou harmonii a estetiku šatů. Vyberte si doplňky, které se hodí k základnímu vzhledu a materiálu šatů a vytvořte tak jedinečný, pohodlný a praktický kousek do svého šatníku. Vždy myslete na celkovou koncepci a harmonii šatů při provádění originálních úprav a doplňků. Dbejte na to, abyste nedopustili přeplácanosti a udrželi jednotný a elegantní vzhled.

Ve výsledku je důležité, abyste se v nově ušitých šatech cítili pohodlně a sebejistě. Experimentujte s různými možnostmi a vytvářejte šaty, které vám padnou nejen na tělo, ale i na duši. Nebojte se odvahy a originality, protože právě tak vytvoříte oblečení, které bude skutečně vaše.

Pokud jste začátečník v šití nebo si nejste jisti svými dovednostmi, neváhejte požádat o radu zkušenější švadleny nebo se přihlásit do šicího kurzu. Práce s látkami a materiály vyžaduje trpělivost a preciznost, ale výsledkem budou krásné a originální letní šaty, které budete s hrdostí nosit.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení