Jaké jsou druhy zipu/zdrhovadel

Vytvořeno06.11.2015

Zip nebo-li zdrhovadlo

Každé ráno si pomocí tohoto vynálezu zapínáme bundy, mikiny, kalhoty, děti svoje školní batohy, kabelky, kufry a spoustu dalších potřebných věcí. Může být velice nenápadný nebo viditelný, ale většinou si ani neuvědomíme, co pro nás tento malý vynález znamená.

Historie vývoje zipu

První zmínky o zipu byly ve Spojených státech v roce 1851, ale bohužel vynález nebyl nikdy dán do praktického využití. Dalším pokusem o patentování tohoto vynálezu jménem zip byl v roce 1891 s využitím k zapínání bot, který měl fungovat na principu dvou řad háčků, které se do sebe zaklesávají. Teprve v roce 1913 byla zipu dána podoba, které je dodnes moc nezměnila.

Ze začátku to měl zip velice těžké. Používal se pouze pro vojáky první světové války. U civilních lidí tento vynález vyvolal velké pobouření a na milost ho teprve vzali výrobci obuvi, kteří mu podle vydávaného zvuku i pojmenovali.

Využití zipu se začalo rozšiřovat teprve ve 30.letech minulého století na dětské oblečení, které pro dětské prstíky lepší k manipulaci. Postupně se zipy rozšířili i na oblečení pro dospělé. Velkou zásluhu za rozšíření zipu v minulém století měl britský král Edward VIII a módní návrhářka Elsi Schiaperlli.

Jaké druhy zipu máme v eshopu

Zipy kovové, plastové, kostěné, spirálové, skryté, nebo nekonečné. Zipů máme nepřeberné množství, stačí si vybrat ten vhodný, který budeme pro danou věc potřebovat. Každý den ho používáme a ani si neuvědomíme, že existuje.   

Kam se, který zip hodí:

  • kovové zipy - ideální do kalhot a sukní z džínoviny, silnějších materiálů, kanvas
  • plastové zipy - do kostýmových látek, slabších materiálů
  • kostěné zipy - hrubší materiály, softshell, fleece
  • spirálové zipy - do sukní, kalhot z kostýmových látek, úplety
  • skrytý zip - do jemných materiálů na společenské oblečení, hedvábí, satén
  • nekonečný zip - idální do povlečení, povlaků z bavlny

U zipu myslete i na jeho délku, přeci jenom nám musí pomoci si věci na tělo lébe obléci a s krátkým zipem nám to půjde celkem těžko.

 

  

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení