Netopýří krajkový top: návod, jak si ušít.

Vytvořeno02.07.2015

 V tomto návodu se dozvíte, jak si ušít jednoduchý krajkový top s netopýřím střihem, který je pohodlný a oblíbený. Střih můžete použít i na trika z viskózových nebo bavlněných úpletů. Top se skládá pouze ze dvou dílů, které jsou střiženy v celku, a výstřih je lemovaný šikmým proužkem. Rukávy a dolní kraj topu jsou zahnuty. V článku naleznete podrobný postup ušití, varianty netopýřího střihu pro různé příležitosti a materiály, jakož i tipy na letní a zimní verze topu, dětské varianty a možnosti barevných kombinací a vzorů.

Na top budeme potřebovat:

střih

látku v délce topu, na který může být použita krajka, strečový a bavlněný úplet

niť

lemovací proužek, který může být ustřižen ze stejné látky jako je top, nebo z jiné kontrastní

Postup ušití:

  1. nejprve si připravíme střih, který si přeměříme podle našich rozměrů, aby nám budoucí top seděl

  2. vystřižený střih si položíme na rub látky a obkreslíme. K obkreslenému střihu si přidáme na švy

  3. vystřižený přední a zadní díl si položíme na sebe lícem k líci v místě náramenic. Náramenice si sešpendlíme a sešijeme dohromady. Pokud nešijeme na overlocku, šev začistíme a sežehlíme směrem do zadního dílu

  4. v dalším krku si sešijeme boční švy. Přední a zadní díl si položíme opět na sebe lícem k líci a v místě bočních švů je sešpendlíme dohromady a sešijeme. Vzniklé a začištěné švy zažehlíme směrem do zadního dílu

  5. top máme již sešitý a v dalším kroku si obšijeme výstřih, který můžeme buď ozdobit šikmým saténovým proužkem, úpletem, nebo stejným materiálem co máme ušitý top

  6. změříme si obvod průkrčníku a ustřihneme si potřebnou délku šikmého proužku a sešijeme

  7. šikmý proužek si lícem přišpendlíme na rub výstřihu a v místě šití ho přišijeme

  8. v nerovných místech vzniklý šev opatrně nastříháme k šití a následně rozžehlíme

  9. šikmý proužek si otočíme do lícu a nastehujeme si ho 1 mm pod šití

  10. šikmý proužek si za 1 mm prošijeme a vyžehlíme

  11. délku u rukávu si začistíme, otočíme směrem do rubu a prošijeme v požadované šíři

  12. stejným způsobem jako délku rukávu si zapravíme i délku samotného topu, který si poté vyžehlíme

Krásný letní top máme ušit a teď už pouze v něm vyrazit někam na dovolenou, nebo k vodě.

Varianty topu s netopýřím střihem

Jednoduchá varianta netopýřího topu pro začátečníky

Netopýří top pro začátečníky může být ušit z jednoduchých materiálů, jako je bavlněný úplet nebo viskózový úplet. Tato varianta topu má jednoduchý výstřih a rukávy bez zbytečných ozdob. Vhodný je pro ty, kdo se teprve začínají učit šít a chtějí si vytvořit jednoduchý, ale stále módní kousek oblečení.

Varianta netopýřího topu se zvýšeným výstřihem pro pokročilé

Pro pokročilejší švadlenky můžete vytvořit netopýří top se zvýšeným výstřihem, který dodá topu sofistikovanější vzhled. Tento top může být ušit z elegantnějších materiálů, jako je satén nebo hedvábí. Výstřih může být zdobený krajkou nebo jinými ozdobnými prvky, jako jsou flitry nebo kamínky. Tato varianta je vhodná pro zkušenější švadlenky, které chtějí vytvořit top vhodný pro večerní příležitosti nebo slavnostní akce.

Varianta netopýřího topu s vodoznakem pro sportovní aktivity

Pro ty, kteří hledají netopýří top vhodný pro sportovní aktivity, můžete vytvořit top z prodyšných a rychleschnoucích materiálů, jako je například polyester nebo polyamid. Tato varianta topu může mít kratší rukávy a prodyšnější zadní část, která zlepšuje ventilaci a pohodlí při sportu. Tento top je ideální pro ty, kteří chtějí vytvořit sportovní oděv s netopýřím střihem.

Varianta netopýřího topu s asymetrickým designem pro originální vzhled

Pro ty, kteří hledají originální a odlišný vzhled, můžete vytvořit netopýří top s asymetrickým designem. Tento top může mít různé délky rukávů nebo výstřihu, což vytvoří zajímavý a neobvyklý vzhled. Materiály mohou být kombinovány, například můžete použít krajku na jedné části topu a satén na druhé. 

Různé barevné kombinace a vzory

Formální a neformální varianty netopýřího topu

V závislosti na příležitosti můžete vytvořit netopýří top s různými kombinacemi barev a vzorů. Pro formální události zvolte jednobarevný top nebo top s decentním geometrickým vzorem. Naopak pro neformální příležitosti si můžete dovolit více barev a odvážnější vzory, jako jsou květinové motivy nebo proužky.

Letní a zimní varianty netopýřího topu

Pro letní variantu netopýřího topu zvolte lehké a prodyšné materiály, jako je bavlna nebo viskóza. Barevně se inspirojte teplými a živými barvami, jako jsou žlutá, oranžová nebo tyrkysová. Naopak pro zimní variantu zvolte teplejší a hutnější materiály, jako je například flanel nebo teplejší úplet. Zimní barevná škála může zahrnovat tmavší a tlumenější barvy, jako jsou tmavě modrá, vínová nebo zelená.

Varianta netopýřího topu pro děti

Pro dětskou variantu netopýřího topu vyberte veselé a hravé vzory, jako jsou zvířátka, obláčky nebo barevné proužky. Materiál by měl být příjemný na dotek, jako je bavlna nebo jemný úplet. V závislosti na věku dítěte můžete také přidat praktické prvky, jako jsou zapínání na patentky nebo snadno ovladatelné knoflíčky.

Různorodé možnosti materiálů pro jedinečné varianty

Jednou z proměnných, která ovlivňuje kvalitu a texturu netopýřího topu, je materiál látky. Pro lehčí a jednodušší variantu kapsáře se hodí měkké a lehké látky, jako je bavlněná tkanina. Pro složitější a odolnější variantu kapsáře se hodí pevnější látky, jako je plátěná nebo kůžená tkanina.

  • Bavlněná varianta: Pro každodenní pohodlí

Bavlněný netopýří top je ideální pro každodenní nošení, protože je měkký, prodyšný a pohodlný. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří hledají jednoduchý a praktický kousek oblečení pro práci, školu nebo volný čas.

  • Hedvábný top: Elegance a luxus pro zvláštní příležitosti

Hedvábný netopýří top je ideální pro večerní akce, slavnostní příležitosti nebo romantické rande. Hedvábí dodává topu luxusní vzhled a příjemný pocit na kůži. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří chtějí vytvořit elegantní a sofistikovaný outfit.

  • Len a polyester: Netopýří top pro aktivní životní styl

Pro ty, kteří hledají netopýří top vhodný pro sportovní aktivity nebo aktivní životní styl, můžete zvolit top z leněných nebo polyesterových materiálů. Tyto materiály jsou odolné, snadno se udržují a jsou schopné odvádět pot. Tato varianta je ideální pro ty, kteří chtějí vytvořit oděv, který zvládne náročnější podmínky.

  • Polyesterová varianta: Pro sportovní a funkční vzhled

Netopýří top z polyesterového materiálu je ideální pro sportovní a funkční vzhled, protože je odolný, rychleschnoucí a prodyšný. Tento materiál je vhodný pro aktivity na čerstvém vzduchu, jako je běh, jízda na kole nebo procházky.

  • Saten: Pro luxusní a oslňující vzhled

Netopýří top ze saténu přináší luxusní a oslňující vzhled, který je ideální pro večerní příležitosti nebo slavnostní akce. Saténový materiál dodává topu jemnost a lesk, což ho činí vhodným pro kombinaci s elegantními sukněmi nebo kalhotami.

Originální úpravy a využití zbytků látek

  1. Aplikace a patchwork - zbytky látek můžete využít k vytvoření originálních aplikací nebo patchworku na vašem oblečení. Tímto způsobem můžete vytvořit jedinečný design a zároveň recyklovat zbytky materiálu.

  2. Vytvoření kontrastních detailů - použijte zbytky látek k vytvoření kontrastních detailů, jako jsou lemy, manžety nebo kapsy. Tyto prvky zvýrazní váš oděv a zároveň zvýší jeho estetickou hodnotu.

  3. Ozdobné pásky a stuhy - vytvořte z látkových zbytků ozdobné pásky nebo stuhy, které můžete přišít na váš oděv. Můžete je použít jako pásky na šaty, opasky nebo jako ozdobné prvky na rukávech či krku.

  4. Vytvoření doplňků - z látkových zbytků můžete vytvořit doplňky, jako jsou čelenky, náramky nebo brože. Takové doplňky dodají vašemu outfitu osobitý šarm a jedinečnost.

  5. Vylepšení komfortu a použitelnosti - vylepšete komfort a použitelnost vašeho oděvu tím, že do něj přidáte praktické prvky. Například, u kapsáře s velkými kapsami můžete přidat suchý zip, zip s pojezdem nebo malý knoflík s poutkem, aby se kapsy při naplnění neotevíraly.

  6. Vytvoření unikátních vzorů - použijte zbytky látek k vytvoření unikátních vzorů na vašem oděvu. Můžete je střihnout do různých tvarů a přišít na oděv tak, aby vytvořily zajímavé a originální kompozice.

  7. Výšivka a zdobení Zkuste použít zbytky látek k vytvoření výšivek nebo zdobení na vašem oděvu. Výšivka může být jednoduchá nebo složitá, podle vašich dovedností a představ. Tímto způsobem můžete vytvořit jedinečný a osobitý kousek oblečení.

Zkuste tyto nápady a experimentujte s různými technikami a materiály, abyste vytvořili originální a jedinečný kousek oblečení.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení