Plavky a jejich vývoj

Vytvořeno07.07.2015

Plavky podle objevených nástěnných maleb znali již ve starověku v Pompejích a dvoudílné plavky pro atletické účely používali v antickém Řecku asi okolo roku 1400 př.n.l. Vývoj dříve koupacího úboru (dnešních plavek) se teprve okolo roku 1750 stal součástí šatníku jako samostatná část oděvu určená na koupání.

 

První koupací úbor se začal nosit v 18. století, který spíše připomínal dlouhé koupací župany. Koupací župan byly dlouhé šaty z neprůsvitného materiálu s dlouhými sešitými nohavicemi, které s dnešními plavkami nemají nic společného. Vývoj plavek se v 19. století posunul a již se začínají v té době nosit župany po kolena s kalhoty ke kotníkům.

 

Od roku 1906 se začaly objevovat manekýny v plavkách bez rukávů, nohavic pouze do půli stehen a s odkrytými rameny. Ve třicátých letech móda plavek postoupila a již se odhalovala nejen ramena, ale i záda. V roce 1946 se na módní přehlídce v Paříži poprvé objevily bikiny, které přepsaly dějiny plavek. Od té doby se neustále objevují nejrůznější úpravy, ale bikinám se zatím v oblíbenosti nic nevyrovnalo.

V dnešní době se převážně kouká zda plavky mají rafinovaný střih, který dokáže zamaskovat veškeré nedostatky. Musejí splňovat nejrůznější vzory, módní barvy a zdobení.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení