Podzim zabalený v kožešinách!

Vytvořeno19.10.2015

Troufalé, luxusní, stylové a proklatě sexy, takhle by se daly definovat kožešinové vesty, kabáty, peleríny nebo límce a šály.

Původ a historie umělé kožešiny

Umělá kožešina, známá také jako faux fur, má kořeny v 20. století, kdy začala být používána jako etická alternativa k přírodní kožešině. První umělá kožešina byla vyvinuta v USA na začátku 20. století, a to jako důsledek technologického pokroku a snahy o ochranu zvířat. Materiál se rychle stal populární, neboť nabízel stejně luxusní vzhled jako přírodní kožešina, avšak za nižší cenu a bez etických dilemat spojených s kožešinovým průmyslem.

Pokud jde o vývoj materiálu, umělá kožešina prošla mnoha změnami. Od prvních verzí, které byly těžké a nepohodlné, se technologie postupně zlepšovala. Díky technologickému pokroku se umělá kožešina stala měkčí, lehčí a teplejší, a také přesvědčivěji napodobuje skutečnou kožešinu. Navíc díky módním trendům se stala oblíbenou volbou pro mnoho designérů a zákazníků, kteří preferují etickou módu.

Umělá kožešina je materiál, který se vyrábí a zpracovává s cílem napodobit skutečnou kožešinu. Suroviny použité v tomto procesu jsou většinou syntetické, ačkoli se někdy používají i recyklované materiály. Tyto suroviny zahrnují například akryl a modakryl.

Co se týče výrobních procesů, umělá kožešina je nejčastěji tkaná nebo pletaná, aby dosáhla požadované textury a vzhledu. Tento proces zahrnuje vytváření dlouhých vláken materiálu, která jsou následně propletena nebo spletána do požadovaného tvaru.

Když je tkanina vyrobena, je podrobena kontrole kvality a testována na bezpečnost. Toto zahrnuje kontroly na přítomnost škodlivých chemikálií a testování odolnosti proti opotřebení. Některé umělé kožešiny mohou také získat certifikace, které potvrzují jejich ekologický dopad a šetrnost k životnímu prostředí.

Složení umělé kožešiny

Umělá kožešina se skládá z syntetických vláken, která napodobují vlastnosti přírodní kožešiny. Struktura a vlastnosti tohoto materiálu zahrnují různé typy vláken, gramáže a střihy. Vlákna jsou navržena tak, aby napodobovala vzhled a pocit skutečné kožešiny, což zahrnuje i variabilitu v délce a tloušťce vláken. Gramáž se liší v závislosti na použití – například pro těžké zimní kabáty je zvolena vyšší gramáž, zatímco pro lehké módní doplňky jako jsou šály či klobouky se volí nižší gramáž.

Co se týče chemického složení, umělá kožešina se obvykle vyrábí z polymerních vláken, jako je akryl nebo modakryl. Tyto syntetické materiály jsou barveny a zpracovány tak, aby co nejvíce připomínaly přírodní kožešinu. Povrchové úpravy mohou zahrnovat například zvýraznění určitých vlítých vláken, aby se dosáhlo více textury a realismu. Lepidla se pak mohou používat při výrobě složitějších kusů oděvů, které vyžadují spojení více vrstev materiálu.

Jak šít kožešinu

Když pracujeme s umělou kožešinou, volba správných nástrojů je klíčová. Speciální kožešinové jehly jsou ideální, protože jsou navrženy tak, aby snadno procházely hustým a těžkým materiálem jako je umělá kožešina. Co se týče nití, polyesterové nitě jsou často preferovány pro jejich sílu a odolnost. Pokud jde o šicí stroje, těžké průmyslové stroje jsou nejlepší volbou, protože dokážou zvládnout náročný materiál jako je umělá kožešina.

Při zpracování umělé kožešiny, stříhání a šití vyžadují zvláštní pozornost. Při stříhání je důležité stříhat v jedné vrstvě a používat ostré nůžky. Pokud jde o šití, je důležité nechat dostatečný šev a šít pomalu a opatrně, aby se předešlo chybám, které by mohly být těžké opravit. Lepení se obvykle nepoužívá při práci s umělou kožešinou, protože může způsobit hromadění a deformaci materiálu.

Jak se starat o kožešinu

  • Praní

Praní umělé kožešiny vyžaduje opatrný přístup. Obvykle je nejlepší prát tuto látku na jemném cyklu při nízké teplotě, aby se zabránilo poškození vláken. Co se týče pracích prostředků, je nejlepší používat ty, které jsou určeny pro delikátní tkaniny. Ideální je kožešinové oblečení odnést do čistírny.

  • Žehlení

Žehlení umělé kožešiny je něco, čemu byste měli vyhnout. Tento materiál je vyroben z umělých vláken, které mohou při vysokých teplotách tavit. Pokud je to nezbytné, mělo by se žehlení provádět přes vlhkou látku a na nejnižší možné teplotě.

  • Sušení

Po praní umělé kožešiny je nejlepší nechat materiál přirozeně vyschnout. Sušička může poškodit vlákna a způsobit, že se kožešina stane měkkou a plyšovou. Materiál by měl být položen na rovný povrch a nechat ho vyschnout přirozeně. Přímé slunce by mělo být vyhnuto, protože může způsobit vyblednutí barvy.

  • Skladování

Skladování umělé kožešiny vyžaduje určité zvláštní opatření. Tento materiál by měl být skladován v chladném, suchém prostředí a pokud možno mimo přímé slunce, které může způsobit vyblednutí barvy. Složení kožešiny by mělo být co nejvolnější, aby se zabránilo vytváření trvalých záhybů. Pokud jde o ochranu proti škůdcům, umělá kožešina je obecně odolnější než skutečná kožešina, ale stále by měla být chráněna před škůdci, kteří mohou poškodit tkaninu.

Co si ušít z kožešiny

Kožešina je hitem mnoha módních kolekcí pro tuto zimu, ale jak takovou kožešinu nosit v normálním životě? Určitě se shodneme na tom, že kožešina je výrazným prvkem a to i v malém množství, proto zbytek outfitu musí být jednoduchý a přirozený. Kožešinové vesty a pelerínky vypadají úžasně s úzkými kalhotami, sukní, ale i šaty. Vestu můžete přepásávat, nosit volně rozevlátou a nebo zapnutou. Stejně můžete naložit i s kabátky a pelerínami.

Zimní kabát s kožešinovým límcem

Zimní kabáty s kožešinovým límcem z umělé kožešiny jsou populární pro svůj luxusní vzhled a vynikající tepelné vlastnosti. Ale nenechte se zmást, kožešinové límce jsou skvělé i z jiných materiálů. Například vlna je běžně používaný materiál pro zimní kabáty. Nabízí skvělou tepelnou izolaci a je méně náročná na údržbu než pravá kožešina.

Elegante vesta z umělé kožešiny

Umělá kožešina je oblíbeným materiálem pro výrobu elegantních vest. Dává těmto kouskům oblečení pocit luxusu a sofistikovanosti. Alternativou může být bavlna, která je lehká, prodyšná a měkká na dotek. Bavlna je také odolná a snadno se udržuje.

Šála z umělé kožešiny

Šály z umělé kožešiny jsou ideální pro chladné zimní měsíce. Umělá kožešina nabízí vynikající tepelnou izolaci, zatímco dodává šále luxusní vzhled. Hedvábí je další oblíbený materiál pro šály, který je jemný, lehký a má přirozený lesk. Hedvábné šály jsou ideální pro teplejší měsíce nebo jako elegantní doplněk k večernímu oblečení.

Rukavice s lemovkou z umělé kožešiny

Rukavice s lemovkou z umělé kožešiny jsou teplé a stylové. Díky své měkkosti a tepelným vlastnostem je umělá kožešina ideálním materiálem pro rukavice. Kůže, obzvláště v kombinaci s vlnou nebo syntetickým výplní, je oblíbeným materiálem pro rukavice, protože poskytuje dobré tepelné vlastnosti a je odolná proti větru.

Materiálem můžou být jak kožešiny s krátkým, tak dlouhým chlupem, imitace leopardí kůže, tak i vzorované a ozdobné kožešiny.

Foto: pinterest.com

 

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení