Jemný prací kord pro každou příležitost

Vytvořeno04.09.2015

Manšestr spojujeme s bundami se širokými ramena a teplými zimními kalhotami s našitými velkými kapsami. Přeci jenom zkusme této látce dát ještě šanci, ona si ji zaslouží. Manšestr je přeci jenom univerzální a může být využit jak na denní nošení, tak na slavnostnější oblečení, ale i na sport.

Pro prací kord a manšestr je charakteristická lícní strana, na které má nízko seříznutý vlas. Vlas je seříznut již při jejím zpracování a může mít různé délky a šířky. Hrubé manšestry se především používají na čalounění a jemné manšestry na oděvy.

Tabulka vlastností pracího kordu

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Tvarová stálost, pružnost Vysoká tvarová stálost a pružnost 4
Barevná stálost Velmi dobrá barevná stálost 4
Estetický dojem Matný, s charakteristickým cípylovým vzorem 4
Pevnost v tahu Vysoká pevnost v tahu 4
Odolnost vůči opotřebení Vysoká odolnost proti opotřebení 4
Savost, absorbce Dobrá schopnost absorbovat tekutiny 3
Odolnost vůči větru Dobrá odolnost proti větru 3
Hmotnost a hustota Střední hmotnost a hustota 3
Odolnost vůči plísni a bakteriím Střední odolnost proti plísním a bakteriím 3
Pocit na omak Mírně drsný, ale příjemný na dotek 3

 

Manšestry jsou charakteristické svojí trvanlivostí, odolností vůči nečistotě a svoji praktičností. Manšestry jsou nejčastěji tkány ze 100% bavlny, ale mohou být v látce přidána i pro lepší komfort při nošení elastická vlákna.

Jak se o prací kord starat a jak s ním pracovat

Prací kord je skvělým materiálem pro šití různých druhů oděvů. Jeho jedinečná textura a flexibilita ho činí vhodným pro širokou škálu návrhů.

Volba nástrojů pro šití pracího kordu

Pracovat s pracím kordem vyžaduje správné nástroje. Je důležité vybrat správnou jehlu - obecně se doporučuje používat jehly pro těžké látky. Co se týče nití, odolné polyesterové niti jsou nejlepší volbou. Pro šití pracího kordu lze použít běžné šicí stroje, avšak robustnější modely mohou lépe zvládnout tento druh látky.

Zpracování materiálu: stříhání, šití, lepení

Stříhání pracího kordu může být trochu náročnější kvůli jeho husté tkanině. Doporučuje se používat ostré nůžky a pečlivě sledovat návrh. Při šití je důležité počítat s malým prodloužením látky. Lepení není běžnou technikou používanou při práci s pracím kordem, protože tkanina je obvykle příliš hustá a nereaguje dobře na lepidlo.

Údržba a zacházení s pracím kordem

Prací kord je odolný materiál, který vyžaduje určitou úroveň péče pro dlouhou životnost a zachování kvality.

Praní pracího kordu

Prací kord je vhodný pro praní v pračce, avšak doporučuje se prát na nízké teplotě a na jemný cyklus. Speciální prací prostředky nejsou nutné, avšak je dobré vyhnout se agresivním chemikáliím, které by mohly poškodit tkaninu.

Žehlení pracího kordu

Pokud je nutné prací kord vyžehlit, mělo by se tak dělat na nízké teplotě. Příliš vysoká teplota může poškodit tkaninu. Použití páry může pomoci vyhladit vrásky bez nutnosti vysokých teplot.

Sušení pracího kordu

Prací kord by se měl sušit přirozeně, ideálně na sušáku nebo v přímém slunci. Užití sušičky by mělo být omezeno, protože vysoké teploty a intenzivní pohyb mohou způsobit, že se tkanina zkrátí nebo deformuje.

Skladování pracího kordu

Pro skladování pracího kordu je ideální suché, temné a větrané prostředí. Tkanina by měla být složená, nikoli zavěšená, aby se předešlo vytažení. K ochraně proti škůdcům, jako jsou moli, můžete do skladovacího prostoru vložit cedarové kuličky nebo sachety s levandulí. Tímto způsobem můžete udržet svůj prací kord v perfektním stavu po dlouhou dobu.

Jak probíhá výroba a zpracování pracího kordu

Prací kord je jedinečný materiál, jehož výroba je založena na několika krocích, které zahrnují výběr surovin, zpracování a kontrolu kvality.

  • Suroviny a zdroje pro prací kord

Prací kord je obvykle vyroben z bavlny, přírodní suroviny, která je pro svou měkkost, prodyšnost a absorpční schopnosti velmi oblíbená. Může být také vyroben z recyklovaných materiálů, což je v souladu s dnešními trendy udržitelnosti a recyklace.

  • Výrobní procesy pracího kordu

Výrobní proces pracího kordu je náročný, protože zahrnuje několik kroků, včetně předení bavlny do nití, tkaní nití do tkaniny a nakonec zpracování tkaniny do její konečné struktury s výrazným žebrováním. Tkanina je pak obarvena a dokončena, aby byla připravena k použití.

  • Kontrola kvality a bezpečnost pracího kordu

Kontrola kvality a bezpečnosti je důležitou součástí výroby pracího kordu. Normy a certifikace zajišťují, že tkanina splňuje požadované standardy kvality a bezpečnosti. Co se týče ekologického dopadu, mnoho výrobců se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí, například tím, že využívají ekologické barvy a dokončovací procesy.

Co ušít z pracího kordu

Manšestr, nebo prací kord je možné použít na sukně, šaty, bundy, bundičky, kalhoty, kraťasy, bermudy, dekorace, dětské oblečení.

Kalhoty z pracího korudu

Kalhoty z pracího kordu jsou jedním z nejvíce oblíbených druhů oděvu z manšestru, díky svému jedinečnému stylu a pohodlí. Dalším oblíbeným materiálem pro kalhoty je džínovina. Denim je obecně oblíben pro svou trvanlivost a univerzálnost, ale nemůže se pochlubit měkkostí a prodyšností, kterou manšestr nabízí.

Košile z pracího kordu

Košile z pracího kordu jsou ideální pro casual styl, kde kombinují eleganci s neformálním vzhledem. Košile často bývají vyrobeny z bavlny. Bavlna je obecně oblíbená pro její prodyšnost a pohodlí, ale prací kord může poskytnout větší tepelnou izolaci a unikátní texturu.

Sukně z pracího kordu

Sukně z pracího kordu jsou oblíbené pro svůj vintage vzhled a pohodlí. Oblíbeným materiálem pro sukně je také polyester. Polyester je oblíbený pro svou odolnost proti vráskání a snadnou údržbu, ale prací kord přidává na pohodlí a stylem charakteru.

Sako z pracího kordu

Sako z pracího kordu je stylovým a moderním prvkem mužského oblečení. Vlněné látky jsou dalším oblíbeným materiálem pro saka. I když vlna poskytuje skvělou tepelnou izolaci a pohodlí, prací kord nabízí měkčí pocit na omak a méně formální vzhled.

Kabát z pracího kordu

Prací kordový kabát je ideální pro zimní měsíce, kdy poskytuje teplotu bez nutnosti nosit těžké materiály. Polyester je také oblíbený pro výrobu kabátů, kvůli jeho odolnosti proti větru a vodě. Prací kord však může poskytnout větší tepelnou izolaci a stylový vzhled.

 

 

V e-shopu naleznete širokou škálu jednobarevných manšestrů a nově i vzorovaných, které svými veselými vzory potěší nejedno dítě.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení