Prošívané bundy hitem zimy

Vytvořeno03.11.2017

Prošívaná bunda, nebo vesta se stává v ulicích měst nesmrtelným kouskem. Někteří jejich vášni propadli a nedají na ně dopustit. Ostatní si říkají - proč takovou naducanou bundu si pořídit, když v ní budu vypadat jako medvídek?

Odpověd je na to naprosto jednoduchá. Zimní a podzimní bundy z proševu nás ochrání před ranní zimou, nepříjemnou mlhou, chladným odpolednem a studenou nocí. Prošívané bundy s vatelínovou vložkou zabrání vlivům počasí, které na nás na podzim a v zimě číhají. Oblečení z proševu se stane oblíbeným kouskem i u největších odpůrců naducaných bund.

Co si ušít z proševu

Vesta pro outdoorové aktivity

Vesta pro outdoorové aktivity je jedním z typických příkladů oděvu, kde prošev vyniká. Prošev je specifický svou schopností dobře tepelně izolovat, zároveň je však lehký a pružný. Alternativou k prošev je často polyester. Tento materiál je oblíbený pro svou odolnost vůči vlhkosti a snadnou údržbu. Vestu z polyesteru si tak můžete vzít na túru i v dešti a nebude se vám lepit na tělo.

Outdoorové sako

Outdoorové sako z prošev je nejen stylové, ale také praktické. Tento materiál je odolný vůči větru a nabízí dobrou tepelnou izolaci, aniž by byl příliš těžký. Jako alternativa se často používá vlna, která je známá svou přirozenou schopností izolovat teplo a zároveň odvádět vlhkost pryč od těla. Vlněné sako tak poskytuje vynikající tepelný komfort a je také vhodné pro osoby s citlivou pokožkou.

Zimní kabát

Zimní kabát z prošev je ideální volbou pro zimní období. Prošev nabízí vysokou hladinu tepelné izolace a odolává větru, což je nezbytné pro chladné zimní dny. Flauš je další oblíbený materiál pro zimní kabáty, jelikož je extrémně odolný a nabízí dobré tepelné vlastnosti. Flaušový kabát je také voděodolný, což je výhodou při nepříznivém zimním počasí.

Větrovka pro outdoorové aktivity

Větrovka z prošev je skvělým řešením pro outdoorové aktivity. Prošev je lehký, ale zároveň poskytuje dobrý stupeň tepelné izolace a odolává větru. Nylon je dalším oblíbeným materiálem pro větrovky. Nylonové větrovky jsou odolné, lehké a snadno se sbalí, takže je můžete snadno uložit do batohu, když je nepotřebujete.

Teď už si jenom zvolit zda jednobarevnou, nebo vzorovanou bundu, sednout k šicímu stroji a pustit se do díla. Podzim je tu a zima už klepe na dveře.

Vlastnosti proševu

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Voděodolnost Vysoká voděodolnost, rychle schne 5
Pevnost v tahu Vysoká pevnost v tahu 5
Tvarová stálost, pružnost Vysoká pružnost a tvarová stálost 5
Estetický dojem Moderní a sportovní vzhled 4
Barevná stálost Vysoká barevná stálost, odolává vyblednutí 4
Odolnost vůči opotřebení Vysoká odolnost vůči opotřebení a tření 4
Odolnost vůči chemikáliím Odolný vůči chemikáliím, včetně chloru a soli 4
Odolnost vůči plísni a bakteriím Odolný vůči plísním a bakteriím 4
Hmotnost a hustota Lehký materiál s vysokou hustotou vláken 4
Pocit na omak Mírně hladký a měkký na dotek 3
Odolnost vůči větru Střední odolnost vůči větru 3

Jak s proševem pracovat při šití

Při šití z proševu je důležité vybrat správné pomůcky. Jehly by měly být dostatečně silné, aby mohly projít tímto robustním materiálem, ale zároveň dostatečně jemné, aby nepoškodily strukturu látky. Doporučují se univerzální jehly s kulatým hrotem, velikost 70/10 až 80/12.

Co se týče nití, vhodné jsou nitě ze syntetických materiálů, jako je polyester, který je odolný a má dobré vlastnosti proti tření. Kromě toho, šicí stroje by měly být vybaveny speciálními zoubky, které pomáhají s rovnoměrným posunem látky.

  • Zpracování materiálu

Stříhání prošev může být trochu náročnější kvůli jeho vrstvám a struktuře, ale s vhodným nástrojem je to možné bez problémů. Speciální nůžky s dlouhými čepelemi jsou vhodné pro přesné stříhání tohoto materiálu.

Šití prošev vyžaduje určitou dovednost, ale je to dosažitelné. Důležité je udržet látku rovnou a neposunovat se při šití.

Údržba a zacházení s prošev látkou

  • Praní proševú

Praní proševu vyžaduje určitou opatrnost. Většinu výrobků z prošev můžete prát v pračce na jemný cyklus s nízkou teplotou. Měli byste se však vyhnout použití aviváže, která může poškodit materiál.

  • Žehlení proševu

Žehlení proševu není obvykle nutné a je dokonce nedoporučeno. Tento materiál má tendenci se při vysokých teplotách tavit. Pokud je nutné vyhladit vrásky, doporučuje se použít parník s nízkou teplotou a držet jej na bezpečné vzdálenosti od látky.

  • Sušení proševu

Sušit proševu je nejlepší na vzduchu. Sušička může způsobit stahování a poškození struktury materiálu. Nejlépe je položit výrobek na ručník a nechat ho přirozeně vyschnout. Není doporučeno vystavovat prošev přímému slunci, které by mohlo způsobit vyblednutí barvy.

  • Skladování proševu

Při skladování výrobků z prošev je důležité zajistit, aby byly uloženy na suchém a větraném místě. Materiál by měl být skládán volně, bez těžkých předmětů na něm, které by mohly způsobit trvalé zdeformování. Pro ochranu před škůdci, jako jsou moli, je dobré použít přírodní repelenty, například cedrové kuličky.

foto: pinterest.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení