Manšestrová sukně krok za krokem.

Vytvořeno25.02.2021

V tomto článku se dozvíte, jak si snadno a rychle ušít vlastní sukni. Blogerka Sagi představuje jednoduchý návod na šití pouzdrové sukně, který je vhodný i pro úplné začátečníky.

Naučíte se vytvořit střih, zvolit správnou látku (jako například manšestr) a postupovat krok za krokem při šití. Navíc se dočtete o možných variantách sukně pro začátečníky, pokročilé švadleny, asymetrický lem nebo různé vzory a barevnosti. Takže pokud chcete mít unikátní sukni, která vám padne jako ulitá, neváhejte a pusťte se do šití s pomocí tohoto návodu.

Látka použitá na sukni je manšestr.

Klasická pouzdrová sukně rovného střihu by měla být čistá, často se dělá s rozparkem ve středu zadního dílu.

Dámská sukně rovného střihu, přední díl s dvěma záševky a zadní díl se čtyřmi. Ve středu zadního dílu je umístěné zdrhovadlo jinak řečeno zip, který zasahuje i do pasového límce, kterým je zakončená pasová linie sukně. Délku sukně můžeme zašít na stroji nebo neviditelným stehem (stehy si časem taky ukážeme).

Stříhání a příprava sukně na zkoušku

- Před pokládáním střihu vysrážíme - nejlepší je materiál vyprat a pak pořádně vyžehlit
- Látku složíme lícem k líci a střih vždy pokládáme po osnově - pouze pasový límec pokládáme po útku
- Střih předního dílu přiložíme k přehybu látky a zadního dílu naopak k "otevřenému" okraji
- Střih si přišpendlíme a obkreslíme, zakreslíme záševky a přikreslíme švové záložky
- Do boční části přidáváme 1cm -1,5 cm, do zadní části, kde bude zdrhovadlo, dáme 1,5cm - 2cm
- Do délky sukně přidáme 2 cm a do pasové linie 1cm - do pasové linie víc nepřidávejte, spíš budete pak ubírat. Mějte na paměti, že vždy je lepší dát víc než míň.
- Dáme pryč střih, prošpendlíme a vystřihneme.

Postup zhotovení

- Proznačíme si záševky, můžete i švy a délku - nejdůležitější jsou záševky.
- Zastehování záševků (zastehování buď stehovkou nebo na šicím stroji největší šířkou stehu) podle naznačení a poté sežehlíme.
- Zastehujeme si ZD a necháme si od pasové linie 20cm rozparek na zip a rozžehlíme.
- Přiložíme zastehovaný ZD lícem k líci PD a zastehujeme si boční díly.
- Boční švy se sežehlíme do ZD.
- Můžete si rovnou vestehovat i zip - to já nedělám, protože si na klientce nebo sobě mohu zašpendlit právě místo, kde má být.
- Můžete si připravit i provizorní pásek nebo si koupit pasovku a za 1 cm nastehovat do pasové části.
 

Zkoušení sukně

- nejlepší bude něčí asistence, pokud sukni děláte na sebe.
- Zašpendlíme si místo, kde má být zdrhovadlo.
- Zkontrolujeme správné padnutí sukně.
- Sledujeme padnutí v pase, na bocích a korigujeme délku sukně podle toho, jak jí chceme mít na závěr.
- Všechno si našpendlíme.
- Pokud jste spokojené - nebo vaše klientka, tak si naznačíme v místě, kde bude zdrhovadlo křídou místa, kde máme špendlíky, abychom věděli, kde má zdrhovadlo končit.
- Odšpendlíme pouze místo, kde je zip a sebe nebo klientku svlékneme.
- Po zkoušce opravíme všechny vyznačené vady a díly rozhodíme - nezapomínejte vyměřené části hezky zkontrolovat a od vyznačených míst si nezapomeňte udělat i švové přídavky.
 

Postup zhotovení

- Odžehlíme si všechny záševky, boční švy.
- Odšijeme si záševky (používejte steh 2,5 - 3mm) a sežehlíme (měli bychom sežehlovat do středu ZD, stejně tak do středu PD - ale není to až tak podstatné).
- Odšijeme si ZD do místa vyznačeného konce zipu - opět připomínám od pasové části dolů max 20cm, začistíme si entlem nebo na overlocku zvlášť a rozžehlíme.
- Složíme k sobě lícem k lící PD a ZD a odšijeme boční švy, které si poté začistíme a sežehlíme do zadního dílu.
- Připravíme si pasový límec, potřebujete vlizelín, buď klasický nebo již před-připravený a lesklou částí nažehlíme na materiál po útku.
- Vystřihneme.
- Pasový límec přiložíme lícem k líci odšijeme za 1cm do pasové části.
- Šev sežehlíme nahoru.
- Zastehujeme si zdrhovadlo do míst, kde má být a pečlivě sledujeme, aby zip a šev v pasové. části seděl přesně na obě strany.
- Zip přišijeme na stroji - můžete ručně přišít.
- Vyžehlíme sukni.
- Pasový límec si na volné části začistíme.
- Okraj pasového límce složíme tak, aby se nám začistil konec zipu a okraj pasového límce - psaový límec a jeho volná část, vždy musí cca 1cm pod švem v pasové části.
- Odšijte okraje pasového límce, otočte a vyžehlete.

Další možné varianty sukně

Jednoduchá varianta sukně pro začátečníky

Text: Pokud jste začátečník v šití, můžete se pokusit ušít jednodušší variantu pouzdrové sukně bez záševků. Tento střih je ideální pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet šití sukně poprvé. Můžete použít stejnou látku, jako je manšestr, a udržet stejnou barvu a vzor. Sukně bude mít jen jeden přední a jeden zadní díl, což zjednoduší šití a usnadní padnutí sukně.

Varianta sukně s asymetrickým lemem pro pokročilé

Text: Pro ty, kteří už mají nějaké zkušenosti se šitím, může být zajímavou variantou sukně s asymetrickým lemem. Tato varianta je vhodná pro různé příležitosti a dodává sukně zajímavý vzhled. Stejně jako v předchozím případě můžete použít manšestr, stejnou barvu a vzor. Asymetrický lem lze vytvořit se střihem, který má na jedné straně delší délku než na druhé straně, čímž vytvoříte elegantní a moderní vzhled.

 

Varianty sukně s různými vzory a barevností

Text: Sukně s rovným střihem lze také ušít s různými vzory a barevností, což umožňuje přizpůsobit vzhled sukně podle vaší osobnosti a příležitosti. Zde je několik možností:

  1. Kvetoucí elegance: Zvolte látku s květinovým vzorem, která dodá vaší sukně romantický a ženský vzhled. Tato varianta je ideální pro jarní nebo letní období a lze ji kombinovat s jednoduchým topem nebo blůzou.

  2. Geometrická zábava: Geometrické vzory jsou skvělým způsobem, jak přidat zajímavý prvek do vaší sukně. Zvolte látku s trojúhelníky, kruhy nebo jinými geometrickými tvary, která dodá vaší sukně moderní a odvážný vzhled. Tato varianta je vhodná pro různé příležitosti, od pracovních setkání až po večerní akce.

  3. Pruhovaná klasika: Pruhovaná sukně je klasickým kouskem, který je vždy v módním trendu. Zvolte látku s vodorovnými nebo svislými pruhy v kontrastních barvách, která dodá vaší sukně elegantní a nadčasový vzhled. Tato varianta je vhodná pro každodenní nošení i pro speciální příležitosti.

  4. Barevný mix: Pro odvážnější módní experimentátory může být zajímavou variantou sukně s kombinací různých barev nebo vzorů. Zvolte látku s mixem barev a/nebo vzorů, která dodá vaší sukně jedinečný a výrazný vzhled. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří chtějí upoutat pozornost a nebojí se odvážných módních kombinací.

Při výběru látky, vzoru a barevnosti sukně mějte na paměti, že výsledný vzhled bude záviset na vašem vkusu a stylu, stejně jako na příležitosti, pro kterou sukni šijete. Vždy je dobré mít ve svém šatníku několik různých variant, které vám umožní kombinovat oblečení a přizpůsobit svůj vzhled různým situacím a náladám.

Co ještě ušít z manšestr

Kromě sukně můžete z manšestru ušít i další stylové a praktické kousky oblečení nebo doplňky. Zde je několik nápadů:

  • Kalhoty: Manšestr je vhodný materiál i pro výrobu kalhot. Vytvořte si pohodlné a módní kalhoty, které lze kombinovat s různými vrchními díly pro různé příležitosti.
  • Kabát nebo bunda: Z manšestru si můžete ušít stylový kabát nebo bundu, která bude skvělým doplňkem pro chladnější dny. Volte stejnou barvu nebo vzor jako u sukně pro soubor, který bude působit elegantně a sladěně.
  • Taška: Taška z manšestru může být originálním doplňkem, který doplní váš outfit. Můžete si ušít jednoduchou přeční kabelku nebo větší tašku na rameno s praktickými kapsami pro věci, které potřebujete mít vždy po ruce.
  • Přehoz na gauč nebo postel: Pokud vám zbyde látky z manšestru, můžete si ušít přehoz na gauč nebo postel. Tento přehoz bude nejen stylovým doplňkem vašeho obývacího pokoje nebo ložnice, ale také vám poskytne příjemné a útulné prostředí při odpočinku. Výběrem stejné barvy nebo vzoru jako u sukně vytvoříte jednotný a harmonický vzhled.
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení