Mušelínové šaty Charlotte: návod, jak si ušít.

Vytvořeno23.12.2020

 Jak si ušít slavnostní šaty z mušelínu se zlatými pampeliškami? Vše potřebné se dozvíte v našem návodu.

Návod obsahuje postup výběru střihu Charlotte Dress Short, úpravy délky šatů, vypodšívkování živůtku, prodloužení pásku na zavazování, úpravu volánů a rukávů. Kromě toho se dozvíte, jak využít zbytky látek na originální ozdoby a detaily a také zjistíte varianty jednoduchých a složitějších šatů pro začátečníky a pokročilé švadlenky.

 

Na šaty potřebujete:

Zavinovací šaty Charlotte

Inspiraci jsem našla u volánových šatů J. Crew. Když jsem viděla červené šaty z mušelínové látky, neodolala jsem a musela si ušít stejné!

Pár věcí prošlo změnou a ráda bych vám je představila, abyste měli možnosti si stejné šaty ušít i vy sami doma. Veškeré instrukce k vybraným šatům Charlotte jsou jasné a snadné, ale je pár věcí na které je potřeba si dát pozor. Pojďme si je společně pojít.

Výběr šatů Charlotte Dress Short byla jasná volba, ale chtělo to pár změn, aby šaty vypadaly přesně podle mých představ: větší volány, delší pásek v pase na zavazování, prodloužená spodní délka a kratší rukávy.

Od původního vzhledu jsem se moc neodlišila, ale miluji je více jak původní verzi - pro můj ,,hruškový" tvar tělo přidávají volány na objemu v horní části a vyvažují širší boky.

Na střihu jsem červeně označila veškeré provedené změny od původního vzhledu. Instrukce ke změně volánů si vysvětlíme později.

1. Vytisknutí střihu

Nejprve si vyberete střih, velikost a podle pokynů Fiber Mood si vše vytisknete.

2. Úprava délky šatů

Vybrané šaty Charlotte jsou pro mě příliš krátké (hlavně do chladných zimních dnů), takže jsem jim mírně upravila délku sukně. Přidala jsem 20 cm na každé straně a vytvořila novou křivku podle jejího tvaru.

3. Vypodšívkování živůtku

Výstřih šatů je zakončen přišitým volánem a díl není vypodšívkován z rubové strany. Já osobně dávám přednost čistému vzhledu a vypodšívkování celých dílů, které vypadá velice profesionálně.

Mušelínová látka patří mezi tenčí materiály, které mohou mít tendenci prosvítat a vypodšívkovaný živůtek na zimu bude vhodnější a teplejší.

Na vypodšívkování živůtku budeme potřebovat: 2x zadní díl a 4x přední díl.

Při podšívkování postupujeme jako obvykle: nejprve si sešijeme boky, sesadíme ramenní švy, našijeme volán a podšívku přišijeme do vzniklého výstřihu a opět sesadíme boční švy a urovnáme živůtek na sebe.

Na šití živůtku není potřeba overlock a postačí nám pouze klasický šicí stroj.

4. Prodloužený pásek na zavazování s mašlí

Miluji velké mašle. Čím větší, tím lepší. A co víc, chtěla jsem prodloužit pásek na zavazování, aby byl více variabilní a měla jsem možnost ho obtočit vícekrát kolem pasu. Mašli na šatech je teď možné uvázat na zadním i předním díle. Oba všité pásky mají 1,3m.

5. Volány

K šatům jsem oproti střihu chtěla přidat větší volány a to v místě výstřihu, rukávu a spodní délce šatů.

U každého volánu jsem upravila jeho délku, kdy jsem jeho velikost vynásobila číslem 1,5.

Například: volán u rukávu měl na střihu 28 cm a po vynásobení 1,5 jsem ustřihla délku 42 cm. Aby se mi celý střih vešel do 3 metrů látky, některé volány jsem musela trochu zkrátit.

6. Rukávy

U rukávu neproběhla moc velká změna. Pouze jsem jejich délku zkrátila o 10 cm, abych mohla prodloužit volán.

Šaty z bavlněného mušelínu jsou neskutečně pohodlné a díky podšívce teplé i v chladných zimních dnech.

K podtrhnutí slavnostního vzhledu jsem z drobných kousků látek ušila ozobu do vlasů v podobě gumičky scrunchie.

Pokud se vám inspirace na slavnostní šaty líbila, podívejte se na stránky Fiber Mood, kde naleznete spoustu online střihů a návodů na zajímavé a nevšední modely.

Originální ozdoby a detaily

Existuje mnoho způsobů, jak využít zbytky látek z vašich šicích projektů a dodat vašim výtvorům originální a jedinečný vzhled. Podívejme se na několik návrhů, jak zkrášlit a zvýšit použitelnost a komfort vašich šitých výtvorů podle různých stylů.

Tradiční moravský styl

  1. Ozdobné krajkové lemy: Přidejte na okraje látky krajkové lemy pro tradiční moravský vzhled. Krajky lze také použít jako stuhy pro zavazování.
  2. Vyšívané vzory: Zbytky látek mohou posloužit jako podklad pro ručně vyšívané tradiční moravské vzory, které pak můžete aplikovat na vaše šití.
  3. Korálkové doplňky: Přidejte korálky a perly k výšivkám nebo je přišijte přímo na látku pro tradiční a bohatě zdobený vzhled.

Moderní minimalistický styl

  1. Geometrické aplikace: Vystřihněte zbytky látek do geometrických tvarů a přišijte je na povrch vašeho výtvoru pro jednoduchý a elegantní vzhled.
  2. Kontrastní detaily: Využijte zbytky látek s kontrastními barvami nebo vzory, abyste vytvořili zajímavé detaily, jako jsou kapsy, lemy nebo límečky.
  3. Barevné blokování: Spojte zbytky látek různých barev, abyste vytvořili jedinečný design s moderním a minimalistickým vzhledem.

Klasický retro styl

  1. Nášivky s motivy: Vytvořte nášivky s retro motivy, jako jsou auta, květiny nebo ptáci, a přišijte je na vaše šití.
  2. Ozdobné knoflíky: Přidejte na svůj výtvor ozdobné knoflíky s retro designem, jako jsou třeba květinové nebo zvířecí motivy.
  3. Pásky a stuhy: Použijte zbytky látek na vytvoření pásků a stužek, které mohou zdobit vaše šití nebo sloužit jako praktické doplňky, jako jsou uchycení pro tašky nebo zástěry.

Romantický styl

  1. Květinové aplikace: Vytvořte z látkových zbytků květinové aplikace a přišijte je na vaše šití pro romantický a ženský vzhled.
  2. Brože a šperky: Využijte zbytky látek na vytvoření originálních broží, náhrdelníků nebo náušnic s romantickým motivem, jako jsou srdce, motýli nebo květiny.
  3. Volány: Přídejte k vašemu šití volány z látkových zbytků pro jemný a ramantický vzhled.

Při využití zbytků látek můžete kombinovat různé styly a techniky, abyste dosáhli jedinečného vzhledu, který vyjadřuje vaši osobnost a kreativitu. Použijte tyto návrhy jako inspiraci a nebojte se experimentovat s novými nápady, abyste vytvořili originální a krásné šité výtvory.

Varianta jednoduchých šatů pro začátečníky

Jednoduché šaty se sukní do A

Pro začátečníky v šití doporučujeme jednoduché šaty se sukní do A, které mohou být vyrobeny ze stejného materiálu jako slavnostní šaty z mušelínu se zlatými pampeliškami. Tyto šaty mají jednoduchý střih bez rukávů a zipu na zádech. Sukně může být prodloužena nebo zkrácena podle vašeho vkusu a potřeb.

Varianta složitějších šatů pro pokročilé švadlenky

Šaty s asymetrickým lemem a korzetovým živůtkem

Pro pokročilejší švadlenky doporučujeme šaty s asymetrickým lemem a korzetovým živůtkem, které mohou být vyrobeny ze stejného materiálu jako slavnostní šaty z mušelínu se zlatými pampeliškami. Tyto šaty mají složitější střih s korzetovým živůtkem, který je zdobený výšivkou nebo aplikacemi a asymetrickým lemem, který dodává šatům moderní a jedinečný vzhled. Rukávy mohou být dlouhé nebo krátké, podle vašeho vkusu.

Varianta šatů pro různé příležitosti a benefity

Cocktailové šaty s volánovým lemem

Pro různé příležitosti a benefity doporučujeme cocktailové šaty s volánovým lemem, které mohou být vyrobeny ze stejného materiálu jako slavnostní šaty z mušelínu se zlatými pampeliškami. Tyto šaty mají středně dlouhou sukně a elegantní výstřih, který je zdobený volánovým lemem. Šaty lze doplnit o široký pás v pase a rukávy s volány pro další ozdobu. Tyto šaty jsou vhodné pro různé příležitosti, jako jsou večírky, svatby nebo jiné slavnostní události.

Varianty materiálů na pohodlné šaty

  1. Bavlněná tkanina: Bavlna je univerzální materiál, který se hodí pro širokou škálu oděvů a příležitostí. Pro lehkou variantu letních šatů je bavlněná tkanina ideální volbou. Je prodyšná, pohodlná na nošení a snadno se udržuje.

  2. Hedvábí: Pro luxusní a elegantní vzhled jsou hedvábné šaty ideální. Hedvábí je lehký, jemný materiál, který dodává sofistikovanost a lesk každému kusu oblečení. Je vhodný pro slavnostní události, jako jsou svatby, večírky nebo jiné společenské akce.

  3. Len: Len je přírodní materiál, který je vhodný pro letní šaty nebo oděvy, které vyžadují odolnost a prodyšnost. Len má rustikální a přírodní vzhled, což ho činí ideálním pro venkovské nebo bohémské styly.

  4. Polyester: Polyester je syntetický materiál, který je odolný, snadno se udržuje a má různé textury a vzory. Je vhodný pro sportovní oblečení, jako jsou bundy, kalhoty nebo trička, ale také pro každodenní oděvy, které vyžadují snadnou údržbu.

  5. Vlna a mohér: Pro teplé a pohodlné zimní oblečení, jako jsou svetry, šály nebo čepice, jsou vlna a mohér ideálními materiály. Tyto přírodní materiály mají skvělé tepelné vlastnosti a jsou odolné vůči opotřebení.

Kam vyrazit v šatech

  1. Svatební host - Mušelínové šaty se zlatými nebo stříbrnými pampeliškami jsou ideální pro svatební hosty. Elegantní a slavnostní vzhled těchto šatů zaručuje, že budete vypadat skvěle, aniž byste překonali nevěstu.

  2. Firemní večírek - Pro firemní večírek nebo jinou společenskou událost můžete zvolit šaty z mušelínu s zlatým a stříbrným potiskem. Vhodné pro ty, kteří si chtějí užít večer s kolegy v pohodlných a stylových šatech.

  3. Divadelní nebo koncertní představení - Při návštěvě divadelního nebo koncertního představení budou šaty z mušelínu se zlatými nebo stříbrnými pampeliškami ideální volbou. Jejich elegantní a slavnostní vzhled zajistí, že se budete cítit dobře oblečení pro takovou kulturní událost.

Návrhy oděvů a doplňků ze stejného materiálu

  1. Šátek - ze žlutého mušelínu může být elegantním doplňkem, který zvýrazní váš outfit. Šátek můžete nosit kolem krku nebo jej uvázat do vlasů pro jedinečný vzhled. Je vhodný pro různé příležitosti, jako jsou svatby, plesy nebo slavnostní večery.

  2. Taška - ušitá ze žlutého mušelínu může být krásným doplňkem, který zvýrazní vaše slavnostní šaty. Taška může být vyrobena ve formě psaníčka nebo menší kabelky s řetízkem. Je vhodná pro večerní akce, kde chcete vyniknout.

  3. Blůza - ze žlutého mušelínu může být elegantním kouskem oblečení, který se dá snadno kombinovat s různými sukněmi nebo kalhotami. Můžete si ji obléci na slavnostní akce nebo ji zkombinovat s jeansy pro více casual vzhled.

  4. Sukně - ze žlutého mušelínu může být další alternativou k slavnostním šatům. Sukně může být ušita v různých délkách a střizích, například jako midi sukně s volány nebo jako dlouhá splývavá sukně. Je vhodná pro různé příležitosti, jako jsou svatby, plesy nebo večírky.

  5. Šála - ze žlutého mušelínu může být užitečným doplňkem, který zahřeje vaše ramena v chladnějších večerech. Šála může být ušita v různých délkách a šířkách, a je ideální pro společenské akce nebo jako doplněk ke svatebním šatům.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení