Stylové vánoční zástěrky: rychlé a snadné návody

Vytvořeno17.12.2018

Pojďme se společně podívat na to, jak si ušít vlastní vánoční zástěrku ve třech variantách: jednoduchou pro začátečníky, vícevrstvou pro zkušené švadleny a zástěrku s odnímatelným volánem.

Vánoční zástěrky nejen chrání oblečení před špínou, ale také dodávají šmrnc vašim vánočním přípravám. V článku se také dočtete o různých typech látek vhodných pro zástěrky a nápadech na využití zbytků látek. Připravte se na štědrovečerní večeři ve stylovém a praktickém doplňku!

Na zástěrku budeme potřebovat:

Postup:

  1. Zástěrku si 2x vystřihneme z vánoční bavlny.
  2. Připravíme si volán o šíři 5cm na našpendlíme ho obvod zástěrky z lícní strany.
  3. Zástěrku si 2x vystřihneme z vánoční bavlny.
  4. Připravíme si volán o šíři 5cm na našpendlíme ho obvod zástěrky z lícní strany.
  5. Zástěrky přiložíme na sebe lícem k líci a po obvodu sešijeme.
  6. Otočíme do líce a vyžehlíme (po obvodu můžeme ozdobně prošít).
  7. Připravíme si pasový límec, který bude 2x obvodu pasu.
  8. Pasový límec vylepíme lepícím tužením a zažehlíme podle tužení.
  9. Pasový límec přišijeme na líc zástěrky a šev sežehlíme směrem do pásku.
  10. Pásek podehneme 1 cm a sešijeme ho k sobě.
  11. Celou zástěrku vyžehlíme.

Příprava štědrovečerní večeře může začít ve stylové zástěrce, kterou jsme si ušily.

Varianta jednoduché vánoční zástěrky pro začátečníky

Tato varianta vánoční zástěrky je ideální pro ty, kdo teprve začínají se šitím. Zástěrka má jednoduchý tvar bez volánu a je šita pouze ze základní vánoční bavlny.

Na zástěrku budete potřebovat:

Postup:

  1. Vystřihněte si zástěrku z vánoční bavlny.
  2. Připravte si pasový límec, který bude 2x obvodu pasu.
  3. Pasový límec vylepíme lepícím tužením a zažehlíme podle tužení.
  4. Pasový límec přišijeme na líc zástěrky a šev sežehlíme směrem do pásku.
  5. Pásek podehneme 1 cm a sešijeme ho k sobě.
  6. Celou zástěrku vyžehlíme.

Tato jednoduchá zástěrka je vhodná pro ty, kdo si chtějí vyzkoušet šití a zároveň vytvořit užitečný a stylový doplněk pro vánoční přípravy.

Varianta vícevrstvé vánoční zástěrky pro pokročilé švadlenky

Tato varianta vánoční zástěrky je určena pro zkušenější švadlenky, které si chtějí ušít vícevrstvou zástěrku s více kapsami a ozdobami.

Na zástěrku budete potřebovat:

  • vánoční bavlnu
  • bavlnu na volán, který je 3 násobek obvodu zástěrky
  • tužení do pásku
  • doplňkové látky pro kapsy a ozdoby

Postup:

  1. Vystřihněte si zástěrku z vánoční bavlny a doplňkové látky pro kapsy.
  2. Připravte si volán a našpendlíme ho obvod zástěrky z lícní strany.
  3. Připravte si pasový límec, který bude 2x obvodu pasu.
  4. Pasový límec vylepíme lepícím tužením a zažehlíme podle tužení.
  5. Pasový límec přišijeme na líc zástěrky a šev sežehlíme směrem do pásku.
  6. Pásek podehneme 1 cm a sešijeme ho k sobě.
  7. Přišijte kapsy na zástěrku a přidejte ozdoby, jako jsou mašle, aplikace nebo vyšívání.
  8. Celou zástěru vyžehlíme.

Tato vícevrstvá vánoční zástěrka je vhodná pro pokročilé švadlenky, které si chtějí ušít praktický a originální doplněk pro vánoční přípravy. Zástěrka nabízí více kapes pro ukládání kuchyňských nástrojů a je zdobena elegantními detaily, které z ní činí skutečný módní doplněk.

Varianta zástěrky s odnímatelným volánem

Pro ty, kdo si chtějí ušít zástěrku s možností změny vzhledu, nabízíme variantu s odnímatelným volánem.

Na zástěrku budete potřebovat:

  • vánoční bavlnu
  • bavlnu na volán, který je 3 násobek obvodu zástěrky
  • tužení do pásku
  • suchý zip nebo tlačítka pro připevnění volánu

Postup:

  1. Vystřihněte si zástěrku z vánoční bavlny.
  2. Připravte si volán a našpendlíme ho obvod zástěrky z lícní strany.
  3. Přišijte suchý zip nebo tlačítka na spodní část volánu a na zástěrku tak, aby bylo možné volán připevnit nebo sundat podle potřeby.
  4. Připravte si pasový límec, který bude 2x obvodu pasu.
  5. Pasový límec vylepíme lepícím tužením a zažehlíme podle tužení.
  6. Pasový límec přišijeme na líc zástěrky a šev sežehlíme směrem do pásku.
  7. Pásek podehneme 1 cm a sešijeme ho k sobě.
  8. Celou zástěrku vyžehlíme.

Tato varianta zástěrky s odnímatelným volánem umožňuje snadnou změnu vzhledu podle potřeby nebo nálady. Můžete si tak užít různé styly zástěrky během vánočních příprav a přizpůsobit jej svým potřebám a představám.

Vyzkoušejte si různé varianty vánočních zástěrek a užijte si přípravu štědrovečerní večeře ve stylovém a praktickém doplňku.

Různé varianty látek pro vánoční zástěrky

Podle zvoleného materiálu můžete vytvořit různé varianty vánočních zástěrek s jedinečným vzhledem a vlastnostmi.

Bavlněná zástěrka

Bavlněné zástěrky jsou měkké, lehké a prodyšné, což je ideální pro pohodlné nošení během dlouhých hodin strávených v kuchyni. Bavlna je také snadno prátelná a udržuje barvy dlouhodobě.

Plátěná zástěrka

Plátěné zástěrky jsou pevnější a odolnější než bavlněné, což je ideální pro práci s těžšími náčiními nebo potravinami. Plátno je také odolné vůči stárnutí a opotřebení.

Kožená zástěrka

Kožené zástěrky nabízejí luxusní a elegantní vzhled, zároveň poskytují vynikající odolnost proti vodě a špíně. Kůže je také trvanlivá a snadno se čistí.

Hedvábná zástěrka

Hedvábné zástěrky jsou jemné, lehké a luxusní. Hedvábí má přirozený lesk a hebkost, které přidávají eleganci vánočním přípravám. Je však méně odolný než ostatní materiály a vyžaduje opatrnější péči.

Vlněná zástěrka

Vlněné zástěrky jsou teplé, měkké a pohodlné, což je ideální pro chladné vánoční večery. Vlna je také prodyšná a absorbuje vlhkost, což zajišťuje suchý a pohodlný pocit při nošení.

Flanelová zástěrka

Flanelové zástěrky poskytují měkkost a teplotu během chladných vánočních dnů. Flanel je také snadno prátelný a udržuje barvy dlouhodobě.

Nápady pro využití zbytků látek

Patchworkové přehozy a deky

Ze zbytků látek můžete vytvořit nádherné patchworkové přehozy a deky, které přinesou jedinečnost a pohodlí do vašeho domova. Sestavte vzory a barvy podle svého vkusu a nechte svůj byt ožít.

Látkové tašky a kabelky

Vytvořte si vlastní látkové tašky a kabelky z textilních zbytků. Tento ekologický a stylový doplněk vám poslouží pro každodenní nákupy nebo při cestování. Navíc si můžete vybrat ze široké škály barev a vzorů, které zaujmou okolí.

Dekorativní polštáře

Z látkových zbytků můžete šít dekorativní polštáře do obývacího pokoje, ložnice nebo na zahradní nábytek. Vytvořte si originální a pohodlné polštáře, které ladí s vaším interiérem a přinesou pohodlí do vašeho domova.

Ochranné obaly na knihy a sešity

Vytvořte si látkové obaly na knihy, sešity nebo diáře z textilních zbytků. Tyto originální a praktické obaly chrání vaše knihy před poškozením a zároveň je zpříjemní vzhledem.

Textilní košíčky a úložné boxy

Z látkových zbytků můžete vyrobit košíčky nebo úložné boxy pro drobnosti, jako jsou šperky, šití potřeby nebo kancelářské potřeby. Tyto praktické a stylové úložné prvky vám pomohou udržet pořádek v domácnosti.

Látkové závěsy a zástěny

Využijte textilní zbytky k vytvoření originálních závěsů a zástěn, které mohou sloužit jako dekorace nebo oddělení prostor v interiéru. Můžete kombinovat různé vzory a barvy, aby jste dosáhli zajímavého a neotřelého vzhledu.

Vlasové doplňky

Textilní zbytky mohou být použity k vytvoření jedinečných vlasových doplňků, jako jsou čelenky, mašle, gumičky nebo vlásenky. Umožní vám vytvořit osobitý styl a využít různé barvy a vzory.

Rekonstrukce oblečení

Textilní zbytky lze použít k úpravě a rekonstrukci stávajícího oblečení. Můžete přidat kapsy, nášivky, lemy nebo ozdobné prvky, které oživí starší kousky a dodají jim nový vzhled.

Květináče a květinové dekorace

Vytvořte si z látek obaly na květináče nebo květinové dekorace, které zpříjemní váš domov nebo zahradu. Můžete experimentovat s různými barvami a vzory a vytvořit tak jedinečnou atmosféru ve vašem životním prostoru.

Výroba hraček a plyšových zvířat

Textilní zbytky mohou být použity k vytvoření hraček nebo plyšových zvířat pro děti nebo jako dárky. Tímto způsobem můžete vytvořit originální a jedinečné hračky, které udělají radost nejen dětem, ale i dospělým.

Kuchyňské doplňky

Využijte textilní zbytky k vytvoření kuchyňských doplňků, jako jsou utěrky, přenosné podložky, zástěry nebo rukavice na pečení. Kromě praktického využití budou tyto doplňky dodávat vaší kuchyni osobitý a barevný vzhled.

Ozdoby na stromek

Z textilních zbytků můžete vyrobit originální ozdoby na vánoční stromek, jako jsou hvězdy, andělé, srdíčka nebo sněhuláci. Tyto ručně šité ozdoby přidají vašemu vánočnímu stromku osobitý a tradiční vzhled.

Dárkové balení

Místo tradičního balení dárků do papíru můžete použít textilní zbytky k zabalení dárků. Tento způsob je nejen ekologický, ale také dodává dárkům originální a stylový vzhled.

Použitím těchto tipů získáte krásné a originální doplňky z látkových zbytků, které zvýší použitelnost a komfort vašich výrobků. Nebojte se experimentovat a vytvářet své vlastní nápady na zkrášlení domácích textilních výrobků.

Co ušít ze stejné látky?

Látkové ubrusy a ubrousky

Z látkových zbytků můžete ušít i ubrusy a ubrousky, které dodají vašemu stolování šmrnc a osobitý styl. Můžete si zvolit různé kombinace barev a vzorů, které se hodí k různým příležitostem, od každodenních obědů po slavnostní večeře.

Ochranné obaly na kuchyňské spotřebiče

Látkové zbytky lze využít i k vytvoření ochranných obalů na kuchyňské spotřebiče, jako jsou mixéry, kávovary nebo toustovače. Kryty nejenže chrání spotřebiče před prachem a nečistotami, ale také dodávají vaší kuchyni stylový vzhled.

Ozdoby a vánoční dekorace

Vánoční zbytky látek mohou posloužit k vytvoření originálních ozdob a dekorací pro váš domov. Ušijte si vánoční punčochy, ozdobné polštářky, stromečkové ozdoby nebo adventní kalendář. Váš domov tak bude oživen jedinečnými a ručně vytvořenými doplňky.

Dětské hračky a plyšáci

Látkové zbytky můžete také využít k šití dětských hraček a plyšáků. Vytvořte originální a jedinečné hračky pro své děti nebo jako dárek pro přátele a rodinu. Kromě toho, že budete recyklovat materiál, vytvoříte hračky plné lásky a péče.

Textilní zbytky nabízejí nekonečné možnosti pro kreativní využití. Vytvářejte originální a užitečné předměty pro svůj domov nebo jako dárky pro své blízké. Vyjadřete svůj osobní styl a užijte si proces šití a tvorby.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení