Vazby látek

Vytvořeno18.02.2015

Vazby látek

Každá látka má svojí vazbu a díky ní získává svůj specifický vzhled a charakteristiku. Pro každou vazbu se kříží dvě soustavy přízí.

Zakreslení tkaniny je velice důležité pro jejich tkaní, kdy se vazné body znázorňují na čtverečkovaný tkalcovský papír. Každý čtvereček značí jeden vazný bod.

 

Vazné body máme osnovní a útkové:

osnovní vazný bod – z líce tkaniny leží osnovní příze a přízi útkové a značí se plným čtverečkem

útkový vazný bod – z líce tkaniny leží útkové příze na přízi osnovní a značí se prázdným čtverečkem

 

Střída vazby

Základem každé vazby je střída. Určuje se v ní počet osnovních a útkových bodů, které se po délce a šířce pravidelně opakují. Střída vazby se značí na čtverečkovaný papír do levého spodního rohu černou barvou.

 

Plátnová vazba:

Plátnová vazba patří mezi nejjednodušší a nejhezčí prokřížení vazby. Osnovní nitě jsou rozděleny na liché, sudé a jsou navedeny do jednoho listu. Osnovní nitě se vždy zvedají přes jednu nit útkovou a sudé zůstávají dole. Pro druhý útek se zvedají osnovní nitě sudé a liché zůstávají dole. Tento proces provázání se neustále opakuje a tím vzniká vazba látky. Ve střídě vazby máme dvě nitě osnovní a dvě nitě útkové.

Plátnová vazba se používá u tkanin s pevnou vazbou a potřebnou trvalostí. Tyto vlastnosti látky získávají hustým provázáním přízí. Povrch látek s plátnovou vazbou není lesklý a lesknout se mohou pokud jsou z pravého hedvábí. Látky s plátnovou vazbou jsou více mačkavé než látky, které mají stejně hustou, nebo tvrdou vazbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keprová vazba:

Keprová vazba se vyznačuje charakteristickým řádkováním šikmých vazných bodů, které tvoří řádky. Šikmé řádkování vzniká, tak že každý následující útek postoupí vazný bod o jedno místo doprava nebo doleva. Díky tomu rozeznáváme kepr pravý a levý.

Odvozeniny keprové vazby jsou dle počtu vazných bodů:

  1. kepr zesílený
  2. kepr víceřádkový
  3. kepr lomený
  4. kepr hrotový – příčný, podélný, ostrý a tupý

Mezi vlastnosti kepru patří jejich větší hřejivost, měkkost, pružnost a vzdušnost. Mezi jejich negativní vlastnosti patří menší pevnost než u látek s plátnovou vazbou. Keprovou vazbou se nejčastěji tkají látky s použitím na svrchní oblečení. Mezi takové patří jednobarevné džínoviny a vzorované džínoviny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atlasová vazba:

Atlasová vazba vzniká pravidelným rozmístěním vazných bodů, tak aby se vzájemně nedotýkaly. Každá nit ve střídě vazby je provázána pouze jednou. Nejčastěji se používá atlas pětivazný, který má hladký a rovný povrch. Střída vazby je tvořena pěti nitěmi osnovními a pěti nitěmi útkovými.

Látky, které mají atlasovou vazbu získávají menší pevnost a trvanlivost, než látky tkané v plátnové a keprové vazbě. Oproti ostatním vazbám se látky s atlasovou vazbou dobře čistí, perou a žehlí. Nejčastěji se používají na podšívky, ložní prádlo, nebo na vlněné látky.

Odvozeniny atlasové vazby:

  1. atlas zesílený
  2. atlas přisazovaný
  3. atlas vzorový
  4. atlas stínový

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení