Prstové divadlo z filcu: návod, jak si ušít.

Vytvořeno11.03.2016

Prstové divadlo může být skvělým způsobem, jak si užít spoustu zábavy s dětmi během velikonoční doby.

V článku se zaměříme na výrobu tématických postaviček pro prstové divadlo s velikonoční tématikou z filcu nebo moosgummi. Ukážeme si, jak si vyrobit postavičky různých velikostí, tvarů, které můžete lepit, šít nebo dokonce vyšívat. Navíc vám nabídneme hned několik kreativních nápadů na další varianty maňásků a dekorací pro vaše velikonoční prstové divadlo.

Jak na to?

  1. Na výrobu postaviček si připravte papír, na který si obkreslíte prsty, abyste získali správnou velikost postaviček.

  2. Následně si vyberte materiál - buď filc nebo moosgummi - a vystřihněte z něj tvar postavičky. Pokud využíváte filc, můžete si nejprve připravit šablony a ty poté použít k vystřižení postaviček.

  3. Pokud se rozhodnete postavičky lepit, použijte lepidlo na textil. Pokud se rozhodnete postavičky šít, použijte jehlu a nit. Pokud se rozhodnete vyšívat, použijte nitě v barvě filcu nebo moosgummi.

  4. Nechte postavičky zaschnout.

Je důležité zdůraznit, že oba zvolené materiály jsou velmi snadno zpracovatelné a vhodné pro práci s dětmi. Je tedy skvělou příležitostí, jak zapojit děti do tvůrčího procesu a užít si společně hodiny zábavy.

Maňásky máme hotové a teď už si pouze vybrat pohádku, kterou si společně zahrajete.

Nápady na další varianty maňásků a dekorací z filcu

  • Velikonoční zvířátka

V této variantě si vyrobíte postavičky zvířátek, které jsou spojeny s Velikonocemi, jako jsou zajíci, slepičky, beránci nebo kuřátka. Využijte různých barev filcu nebo moosgummi a vytvořte jednoduché tvary. Postavičky můžete ozdobit třeba mašličkami nebo třásněmi.

  • Velikonoční květiny
  • Další možností jsou květiny, jako jsou tulipány, narcisy, krokusy, nebo květiny větviček. Využijte opět různých barev filcu nebo moosgummi a vytvořte jednoduché tvary květin podle šablon nebo své fantazie.

    • Velikonoční králík

    Pro tuto variantu budeme potřebovat filc nebo moosgumu v bílé, růžové a černé barvě. Nejprve vystřihneme z bílého materiálu oválný tvar na tělo králíka. Z růžového materiálu vystřihneme malý kruh na nos, který přilepíme na tělo králíka. Z černého materiálu vystřihneme dvě drobné kruhové dírky na oči, které nalepíme na tělo králíka, a malý kruh na zadní stranu těla pro ocásek. Poté vystřihneme dvě stejné uši z bílého materiálu, připevníme je ke králíkovu tělu a na konec každé uši nalepíme malý růžový trojúhelník. Nakonec nalepíme tělo králíka na prst a máme hotovo.

    • Velikonoční kuře

    Pro tuto variantu potřebujeme filc nebo moosgumu v žluté, oranžové a černé barvě. Nejprve vystřihneme z žlutého materiálu oválný tvar na tělo kuřete. Z oranžového materiálu vystřihneme malý kruh na zobák, který přilepíme na tělo kuřete. Z černého materiálu vystřihneme dvě drobné kruhové dírky na oči, které nalepíme na tělo kuřete. Poté vystřihneme dvě stejné uši z oranžového materiálu, připevníme je ke kuřetovu tělu a na konec na uši nalepíme malý žlutý trojúhelník. Nakonec nalepíme těla kuřete k sobě a máme hotovo.

    • Velikonoční beránek

    Pro tuto variantu potřebujeme filc nebo moosgumu v bílé, růžové a černé barvě. Nejprve vystřihneme z bílého materiálu oválný tvar na tělo beránka. Z růžového materiálu vystřihneme dvě stejné uši a malý kruh na nos, které přilepíme na tělo beránka. Z černého materiálu vystřihneme dvě drobné kruhové dírky na oči, které nalepíme na tělo beránka, a dvě malé nožičky pro přední nohy. Poté vystřihneme.

    Výroba velikonočních výrobků ze zbytků látek

    Pokud máte doma spoustu zbytků látek a nevíte, co s nimi, můžete je využít na ozdobení vašich velikonočních výrobků. Existuje mnoho způsobů, jak využít malé kousky látek k tomu, aby vaše velikonoční dekorace byly originální a osobité.

    1. Ozdobné košíčky

    Pokud máte rádi košíčky, můžete použít zbytky látek na jejich ozdobení. Stačí použít lepidlo a kousek krajky, nebo stuhy a košíčky tak získají originální vzhled.

    1. Velikonoční kraslice

    Pro ozdobení velikonočních kraslic můžete využít látky s různými motivy. Kraslice můžete obalit látkou a poté je zpevnit nití nebo lepidlem. Při použití různých barev a motivů látek vytvoříte zajímavé vzory.

    1. Prstové divadlo

    Jestliže máte děti, můžete se společně zahrát na Velikonoce prstové divadlo. Postavičky si můžete vyrobit z látek a děti si tak mohou vytvořit vlastní příběh.

    1. Ozdobné květiny

    Zbytky látek můžete použít na výrobu malých květin, které můžete umístit do vázy. Květiny můžete vyrobit různých velikostí a barev a vytvoříte tak krásnou dekoraci.

    1. Ubrusy

    Pokud se chystáte na velikonoční oběd, můžete využít zbytky látek na výrobu obrusů. Stačí si zvolit látku s vhodným motivem a ustřihnout ji na potřebnou velikost.

    1. Ozdobné polštářky

    Zbytky látek můžete také využít na výrobu ozdobných polštářků. Stačí si vybrat látku s vhodným motivem, vystřihnout na potřebnou velikost a sešít.

    S využitím zbytků látek můžete vytvořit krásné a originální velikonoční dekorace. Stačí použít trochu kreativity a fantazie a vytvořit vlastní unikátní výrobky.

    zdroj: pinterest.com

    Na vašem soukromí nám záleží
    Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
    Povolit všePodrobné nastavení