Co je krepšifón a jak se o něj starat

Vytvořeno30.03.2015

Máme tu jaro, i když venku za okny to zatím tak nevypadá. Většina z nás s příchodem jara zjišťuje, že její šatník zeje prázdnotou a potřeboval by ho co nejdříve oživit. Pro ty, kterým to něco připomíná, máme novinku na stránkách e-shopu a to krepšifóny. Možná si říkáte co má tato látka společného s prázdným jarním šatníkem, ale věřte tomu, že opravdu hodně. Krepšifóny lze využít na sukně, šaty, halenky, tuniky, šátky přes plavky, nebo pouze jako lehké letní přehoz přes ramena. Komu je tato látka méně známá, snad mu ji v dnešním článku aspoň trochu přiblížíme.

Tabulka vlastností krepšifónu 

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Pocit na omak příjemný, hladký na dotek 4
Estetický dojem elegantní, s jemným leskem 4
Barevná stálost dobrá barevná stálost 4
Voděodolnost střední až nízká voděodolnost 2
Savost, absorbce nízká savost 1
Odolnost vůči větru střední odolnost vůči větru 3
Tvarová stálost, pružnost vysoká tvarová stálost, nízká pružnost 4
Pevnost v tahu vysoká pevnost v tahu 4
Přilnavost k povrchu střední přilnavost 3

 

V průběhu času se vývoj krepšifónu odrazil v měnících se módních trendech. S technologickým pokrokem ve zpracování vláken a barvení látek se krepšifón stal dostupnější a diverzifikovanější. Dnes je to materiál, který je stále oblíbený pro svou eleganci a univerzálnost.

Krepšifón je charakterizován svou jedinečnou strukturou a vlastnostmi. Jeho vlákna jsou hustě svinutá, což vytváří jeho typickou krepovou texturu. Jeho lehkost a průhlednost jsou způsobeny jemným střihem a nízkou gramáží, což z něj dělá ideální tkaninu pro vrstvení a detaily.

Co se týče chemického složení, krepšifón může být vyroben z různých druhů vláken, včetně hedvábí, polyesteru nebo rayonu. Jeho barevné odstíny a povrchové úpravy jsou důsledkem různých technik barvení a finišování, které mohou zahrnovat použití různých druhů barviv a lepidel.

Krepšifón je jemnou, průsvitnou látkou, většinou jednobarevnou v plátnové vazbě s hustou krepovou až zrnitou strukturou. Pokud máte rádi látky, které se nelesknou, nebo pouze mírně je tou pravou volnou pro Vás. Samozřejmě tato látka jako všechny ostatní má i své nevýhody. Jednou velkou je vysoká náchylnost k zatrhávání vláken.

Jak se o látku starat a jak s ní pracovat

Pojďme se podívat jak se vlastně taková látka šije a na co bychom si u ní měli dát pozor a čím nás zase velice mile překvapí.

Krepšifony jsou průsvitné látk s matným a splývavým efektem, u kterých je doporučováno řasení, volné plápolící, šikmo střižené střihy s efektním nabíráním, ale i na podšívky. Střihy u této látky by měly být zvoleny spíše volné, díky velmi obtížnému šití. U šití bychom si měli dávat pozor na to, že je látka velice kluzká a těžko se u ní udrží osnova a útek v jedné rovině a tím souvisí i obtížnější stříhání. Před položením střihu na látku si musíme dát velký pozor na to, která ze stran je lícní a která rubová. Velice často se to u této látky zamění.

Pokud se rozhodnete si z krepšifónu něco ušít musí se dbát na velice kvalitní zpracování v rubu oděvu. Veškeré zpracování je z rubové strany díky průsvitnosti látky vidět. Krepšifón je doporučeno žehlit velice opatrně, bez použití páry, která by mohla na látce zanechat nevzhledné kapičky vody. Přes veškeré nevýhody, ale přeci tato látka má své kladné vlastnosti. Tou nejzajímavější je její nemačkavost a tak zbalené oblečení v kufru na dovolenou, nebo pracovní cestu zůstane krásně nepomačkané. Oblečení z této látky má dobrou odolnost vůči opotřebení, je lehké, vzdušné a krásně splývavé.

Zpracování materiálu krepšifón

Při stříhání krepšifónu je důležité používat ostré nůžky pro čisté a přesné řezy. Materiál je skluzký, takže je třeba ho pečlivě fixovat před stříháním. Šití by mělo být provedeno s extra péčí, aby se zabránilo narušení vzoru tkaniny. Lepení krepšifónu je možné, ale mělo by být provedeno jen velmi opatrně a přednostně pomocí textilního lepidla.

Praní krepšifónu

Krepšifón je delikátní materiál, který vyžaduje jemnou péči při praní. Doporučuje se ruční praní při nízkých teplotách, ideálně do 30°C, s použitím jemného pracího prostředku. Pro praní v pračce vždy používejte jemný program určený pro jemné tkaniny.

Žehlení krepšifónu

Žehlení krepšifónu by mělo být provedeno na nízké teplotě s použitím žehličky nastavené na "jemné tkaniny". Je důležité používat ochrannou tkaninu mezi žehličkou a látkou, aby se zabránilo poškození. Páru by mělo být použito jen minimálně.

Sušení krepšifónu

Sušení krepšifónu by mělo být provedeno na vzduchu. Materiál by měl být pověšený a nechat se volně uschnout. Nepoužívejte sušičku, která by mohla látku poškodit

S jakými materiály krepšifón kombinovat

Pojďme se společně podívat na malou inspiraci co vše se dá z krepšifónu ušít a pokud se do něčeho pustíte, budete mile překvapeny jeho všestranným využitím a pohodlností při nošení. Krepšifóny vypadají velice dobře v kombinaci s krajkami, jednobarevnými nebo vzorovanými šifóny, satény a peach látkami.

Jednou z klíčových výhod krepšifónu je jeho výjimečná kompatibilita s mnoha dalšími materiály. Jeho lehká, průsvitná textura a bohaté barevné odstíny ho činí ideální pro kombinaci s jinými tkaninami, ať už se jedná o kontrastní textury nebo harmonické barvy. Ať už je párován s hedvábím pro luxusní efekt, nebo s vlnou pro zvýšenou tepelnou pohodlnost, krepšifón přidává jedinečnou hloubku a sofistikovanost.

V oděvním průmyslu je krepšifón oblíbený pro vrstvení, detaily a dekorace. Jeho lehkost a průhlednost ho činí ideálním pro vytváření vrstev v šatech a sukních, což dodává kouskům bohatý a dynamický vzhled. Navíc, krepšifón se často používá pro detaily, jako jsou rukávy, límce a šátky, kde jeho jemná textura může vyniknout. Jeho eleganci lze také využít v dekoracích, jako jsou mašle, stuhy nebo drapérie, což přidává kouzlo a finesu k jakémukoli oděvu.

 

foto:pinteres.com

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení