Způsob údržby látek a oblečení

Vytvořeno02.07.2015

U každé látky, nebo oděvu je spousta symbolů jejich údržby, které nám určují jak se o danou látku máme starat. Určují nám jak látku prát, sušit, zda ji můžeme chemicky čistit, nebo žehlit.

 

Tyto symboly se začaly používá ke konci 50.let. Jejich definitivní podoba byla známá v roce 1963 Evropskou asociací pro symboly údržby ve Francii.

 

Veškeré symboly nám určují nejvyšší možné zatížení pro danou látku a při jejím překročení může dojít většinou k jejímu nevratnému poškození. Pokud budeme látky udržovat šetrněji než je uvedeno, nic se neděje a látkám to neublíží.

 

Praní

Symbolem pro praní je uvedena vanička, která určuje na jak vysokou teplotu můžeme danou látku prát. Pokud jsou tyto symboly podtrženy musíme dávat obzvlášť pozor na způsob jejich údržby. Takové látky si žádají velice jemné zacházení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bělení

Bělení označujeme trojúhelníkem, které povoluje zda je možné na danou látku použít chlorované bělící prostředky. Pokud je tento symbol přeškrtnut nesmí se na danou látku použít žádné bělící prostředky s obsahem chloru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sušení

Sušení označuje čtvereček s kruhem uprostřed, který připomíná sušičku. Pokud bude tento symbol přeškrtnut, nesmí se na něj použít sušení v bubnové sušičce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žehlení

Žehlička s puntíky, které označují na jak velkou maximální hodnotu je možné danou látku žehlit. Jeden puntík znamená 110°C, dva puntíky 150°C a tři puntíky 200°C. Pokud je žehlička přeškrtnuta látku je zakázáno žehlit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesionální čištění

Označuje se kruhem, ve kterém jsou uvedeny možnosti jak profesionálně čistit danou látku.  

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení